Čitaj mi

Siniša Mali se sastao sa investitorima iz Evrope i SAD

1/5

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Palati Srbija sa predstavnicima Bank of America i više od deset investitora iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, koji su zainteresovani za ulaganje u Srbiju i region.

Tema sastanka je bila atraktivnost Srbije za ulaganje, i u tom smislu stabilnost javnih finansija, pozicija Srbije u kontekstu aktuelnih geopolitičkih dešavanja i put Srbije ka Evropskoj uniji.

Investitore su dodatno zanimala i planirana ulaganja u energetiku, delovanje Srbije na međunarodnom tržištu kapitala i dostizanje investicionog rejtinga. 

Sagovornici su razgovarali i o inicijativi Otvoreni Balkan, koja podrazumeva region bez granica i doprinosi rastu celog regiona.

Kada je reč o atraktivnosti Srbije za ulaganje, Mali je rekao da je prošle godine Srbija imala rekordnih 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija, te da oko 60% ukupnih stranih investicija u regionu dolazi upravo u Srbiju. Kako je dodao, Vlada je odlučna u cilju da ulaže velika sredstva u javne investicije, tako da se trenutno gradi čak 10 auto-puteva, što dodatno utiče na atraktivnost zemlje.

On je predstavnicima investitorima predstavio stanje srpskih javnih finansija i istakao da je Srbija u potpunosti stabilna, uprkos izazovima, te da je u poslednjih nekoliko godina postala atraktivna investiciona destinacija. 

Rekao je i da je Srbija u prošloj godini zabeležila rast BDP-a od 2,3%, te da je u vremenima krize, u poslednjih nekoliko godina, kumulativno bila jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi. Mali je dodao i da je u apsolutnom iznosu prošle godine BDP iznosio rekordnih 60 milijardi evra, kao i da se ove godine očekuje 68 milijardi evra. Naveo je i da je ta brojka 2012. godine bila upola manja, odnosno da je BDP u apsolutnom iznosu bio 33 milijarde evra.

Kako je dodao, srpska ekonomija raste i otporna je, a pre pandemije korona virusa nekoliko godina zaredom smo imali suficit u budzetu i dovoljno prostora da se pomogne privredi i građanima paketom od čak 9 milijardi evra. Rekao je i da su na taj način sačuvana radna mesta, te da je nezaposlenost trenutno na istorijskom minimumu.

Potpredsednik Vlade je zaključio da Srbija pripada Evropskoj uniji i da od toga može da ima koristi ceo region.

Slične teme

Siniša Mali: Ključna stvar u današnjoj globalnoj ekonomiji je naći izvore rasta

Siniša Mali: Ključna stvar u današnjoj globalnoj ekonomiji je naći izvore rasta

Siniša Mali: Zajedno sa građanima se borimo protiv sive ekonomije

Siniša Mali: Zajedno sa građanima se borimo protiv sive ekonomije

Mali sa zvaničnikom EKSPA: Impresioniran sam napretkom

Mali sa zvaničnikom EKSPA: Impresioniran sam napretkom