Читај ми

Синиша Мали разговарао са привредном делегацијом Охаја

1/4

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали састао се данас у Влади Србије са привредном делегацијом америчке савезне државе Охајо, коју предводи Лидија Михалик, директорка Одељења за развој те државе. 

Мали је упознао саговорницу са економским успесима Србије и истакао да наша земља, упркос свим изазовима, наставља да напредује и бележи добре резултате. 

„У последњих десет година, Србија је од земље која је била на ивици банкрота, дошла до тога да ће 2027. године бити домаћин специјализоване изложбе Експо 2027, на коју ће доћи посетиоци из целог света. Ми смо у последњој деценији успели да дуплирамо наш БДП у апсолутном износу, да дођемо до историјски ниске незапослености, да имамо рекордне стране директне инвестиције... Тренутно градимо девет ауто-путева, повећавамо плате и пензије, а уз све то држимо јавни дуг под контролом“, истакао је потпредседник Владе.

Михалик је честитала Малом на одличним резултатима које је Србија постигла и додала да је импресионирана знањем и жељом да се нешто промени, коју је видела код својих домаћина на досадашњим састанцима у Београду. Она је честитала Малом и на томе што је Београд домаћин изложбе Експо 2027, а у чему је победио управо и Сједињене Америчке Државе.

Она је додала да ће се ова привредна делегација сигурно поново вратити у Србију, с обзиром на то да, како каже, види велики потенцијал за ближу сарадњу. Осврнула се и на успехе Србије које је Мали представио, и рекла да у томе има много сличности са Охајом, у смислу никада ниже незапослености, великих издвајања за јавне инвестиције, привредног раста итд.

Михалик је претходно са Привредном комором Србије потписала Меморандум о разумевању и сарадњи у области економског развоја са циљем јачања и унапређења привредних веза двеју земаља.

Од 2020. године до 2022. српски извоз у Охајо повећан је за 100,5 одсто, док је у истом периоду извоз из Охаја у Србију забележио пораст од 29 одсто. Програм државног партнерства између Србије и Охаја успостављен је у септембру 2006. године.

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура