Čitaj mi

Siniša Mali razgovarao sa privrednom delegacijom Ohaja

1/4

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Vladi Srbije sa privrednom delegacijom američke savezne države Ohajo, koju predvodi Lidija Mihalik, direktorka Odeljenja za razvoj te države. 

Mali je upoznao sagovornicu sa ekonomskim uspesima Srbije i istakao da naša zemlja, uprkos svim izazovima, nastavlja da napreduje i beleži dobre rezultate. 

„U poslednjih deset godina, Srbija je od zemlje koja je bila na ivici bankrota, došla do toga da će 2027. godine biti domaćin specijalizovane izložbe Ekspo 2027, na koju će doći posetioci iz celog sveta. Mi smo u poslednjoj deceniji uspeli da dupliramo naš BDP u apsolutnom iznosu, da dođemo do istorijski niske nezaposlenosti, da imamo rekordne strane direktne investicije... Trenutno gradimo devet auto-puteva, povećavamo plate i penzije, a uz sve to držimo javni dug pod kontrolom“, istakao je potpredsednik Vlade.

Mihalik je čestitala Malom na odličnim rezultatima koje je Srbija postigla i dodala da je impresionirana znanjem i željom da se nešto promeni, koju je videla kod svojih domaćina na dosadašnjim sastancima u Beogradu. Ona je čestitala Malom i na tome što je Beograd domaćin izložbe Ekspo 2027, a u čemu je pobedio upravo i Sjedinjene Američke Države.

Ona je dodala da će se ova privredna delegacija sigurno ponovo vratiti u Srbiju, s obzirom na to da, kako kaže, vidi veliki potencijal za bližu saradnju. Osvrnula se i na uspehe Srbije koje je Mali predstavio, i rekla da u tome ima mnogo sličnosti sa Ohajom, u smislu nikada niže nezaposlenosti, velikih izdvajanja za javne investicije, privrednog rasta itd.

Mihalik je prethodno sa Privrednom komorom Srbije potpisala Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti ekonomskog razvoja sa ciljem jačanja i unapređenja privrednih veza dveju zemalja.

Od 2020. godine do 2022. srpski izvoz u Ohajo povećan je za 100,5 odsto, dok je u istom periodu izvoz iz Ohaja u Srbiju zabeležio porast od 29 odsto. Program državnog partnerstva između Srbije i Ohaja uspostavljen je u septembru 2006. godine.

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen