Читај ми

Синиша Мали разговарао са амбасадором Мађарске

1/3

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас са новим амбасадором Мађарске у Србији Јожефом Мађаром, са којим је разговарао о економским односима две земље, стратешким пројектима који повезују Србију и Мађарску и могућностима за њихов даљи развој.

Саговорници су се сложили да односи Србије и Мађарске никада нису били бољи, и да две земље веже чврсто, стратешко партнерство и искрено пријатељство. 

Министар Мали је подсетио да је током викенда председник Владе Мађарске Виктор Обран боравио у Београду, где је разговарао са председником Републике Србије Александром Вучићем, о важним, стратешким питањима сарадње наше две земље.

Синиша Мали је нагласио и значај формирања стратешког савета између две државе, и рекао да ће у мају бити одржан самит на највишем нивоу, што ће допринети и гарантовати даљи наставак наше успешне сарадње.

Синиша Мали је, у том контексту, нагласио и значај убрзања изградње нафтовода од Новог Сада до Мађарске, а који ће Србији омогућити да даље диверсификује своје изворе снабдевања енергентима.

Говорећи о питањима из области енергетике, Синиша Мали је подсетио и да је продужен најам складишта у Мађарској на додатних годину дана, с обзиром да током зиме није потрошено онолико гаса колико је било очекивано.

Једна од тема је било и даље убрзање протока теретног саобраћаја на граничним прелазима између две земље, како би се убрзао транспорт и смањило чекање камиона на границама. 

Министар Мали је истакао и да су добри односи између две земље допринели рекордној спољнотрговинској робној размени две државе, те да је Мађарска у 2022. години била наш пети спољно-трговински партнер, иако је до скоро била на 13. месту. 

Министар Мали и амбасадор Мађар су разговарали о сарадњи две земље у области пореске политике.

Такође, министар Мали је амбасадору представио кандидатуру Србије за организацију Међународне специјализоване изложбе „Експо 2027“ и истакао значај тог пројекта за промоцију и даљи напредак, не само Србије, већ целог региона.

„Настављамо заједно да радимо на пројектима од којих ће интереса имати и грађани Србије и грађани Мађарске“, закључио је потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

Сличне теме

Мали: Корисници новчане социјалне помоћи и додатка за помоћ и негу другог лица данас добијају по 10.000 динара

Мали: Корисници новчане социјалне помоћи и додатка за помоћ и негу другог лица данас добијају по 10.000 динара

Синиша Мали: Свим пензионерима данас исплата по 20.000 динара

Синиша Мали: Свим пензионерима данас исплата по 20.000 динара

Синиша Мали: Грађани Србије знају да могу да се ослоне на своју државу

Синиша Мали: Грађани Србије знају да могу да се ослоне на своју државу