Čitaj mi

Siniša Mali razgovarao sa ambasadorom Mađarske

1/3

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa novim ambasadorom Mađarske u Srbiji Jožefom Mađarom, sa kojim je razgovarao o ekonomskim odnosima dve zemlje, strateškim projektima koji povezuju Srbiju i Mađarsku i mogućnostima za njihov dalji razvoj.

Sagovornici su se složili da odnosi Srbije i Mađarske nikada nisu bili bolji, i da dve zemlje veže čvrsto, strateško partnerstvo i iskreno prijateljstvo. 

Ministar Mali je podsetio da je tokom vikenda predsednik Vlade Mađarske Viktor Obran boravio u Beogradu, gde je razgovarao sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, o važnim, strateškim pitanjima saradnje naše dve zemlje.

Siniša Mali je naglasio i značaj formiranja strateškog saveta između dve države, i rekao da će u maju biti održan samit na najvišem nivou, što će doprineti i garantovati dalji nastavak naše uspešne saradnje.

Siniša Mali je, u tom kontekstu, naglasio i značaj ubrzanja izgradnje naftovoda od Novog Sada do Mađarske, a koji će Srbiji omogućiti da dalje diversifikuje svoje izvore snabdevanja energentima.

Govoreći o pitanjima iz oblasti energetike, Siniša Mali je podsetio i da je produžen najam skladišta u Mađarskoj na dodatnih godinu dana, s obzirom da tokom zime nije potrošeno onoliko gasa koliko je bilo očekivano.

Jedna od tema je bilo i dalje ubrzanje protoka teretnog saobraćaja na graničnim prelazima između dve zemlje, kako bi se ubrzao transport i smanjilo čekanje kamiona na granicama. 

Ministar Mali je istakao i da su dobri odnosi između dve zemlje doprineli rekordnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni dve države, te da je Mađarska u 2022. godini bila naš peti spoljno-trgovinski partner, iako je do skoro bila na 13. mestu. 

Ministar Mali i ambasador Mađar su razgovarali o saradnji dve zemlje u oblasti poreske politike.

Takođe, ministar Mali je ambasadoru predstavio kandidaturu Srbije za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe „Ekspo 2027“ i istakao značaj tog projekta za promociju i dalji napredak, ne samo Srbije, već celog regiona.

„Nastavljamo zajedno da radimo na projektima od kojih će interesa imati i građani Srbije i građani Mađarske“, zaključio je potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

Slične teme

Srbija pronalazi svoje izvore rasta, što vodi ka daljem poboljšanju životnog standarda

Srbija pronalazi svoje izvore rasta, što vodi ka daljem poboljšanju životnog standarda

Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO izložbi, američke firme dobrodošle

Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO izložbi, američke firme dobrodošle

Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura

Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura