Читај ми

Синиша Мали: Промоција Експа и кроз поштанске маркице

1/4

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали присуствовао је данас представљању нових поштанских маркица које промовишу Међународну специјализовану Експо изложбу чији ће Београд и Србија бити домаћини 2027. године.

Мали је на скупу одржаном у ПТТ музеју, истакао да ће се маркице које промовишу Експо изложбу налазити на пошиљкама које из Србије иду у иностранство, а којих је више од милион годишње, као и на већини пошиљака у домаћем саобраћају, којих је такође око милион на годишњем нивоу. 

„Маркице са шест различитих мотива везане су за Међународну изложбу Експо одржану 1967. године у Канади. Мотиви су везани за одлазак у свемир, као и за неке нове технологије и иновације“, рекао је Мали.

Он је нагласио да ће Експо бити показатељ свега што Србија има да понуди и најавио велике инвестиције које следе. 

„Хоћемо да у наредне три и по године додатно инвестирамо и у нашу путну и железничку инфраструктуру, али такође и у развој вештачке интелигенције, дигитализације и свега онога што Србију треба да представи у најбољем могућем светлу 2027. године“, рекао је Мали.

Министар је истакао да је циљ да све апликације које се буду правиле, и које се већ праве за Експо, буду најбоље могуће.

„Циљ је да се повезују све потребне институције од тога да добијете, ако је потребно, визу за улазак у Републику Србију, до тога да сте повезани кроз једну апликацију и са плаћањем за улазак на Експо, са хотелима, музејима, позориштима…“, рекао је Мали.

Додао је да су то ствари које ће променити и туристичку понуду нашег главног града и земље.

„Експо нам даје могућност да растемо као економија, да дижемо квалитет живота грађана Србије, да 2027. године достигнемо ниво од 1.400 евра просечне плате, 100 милијарди евра БДП и представимо нашу земљу на прави начин“, рекао је Мали.

Он је истакао да ће се Експо изложба одржати 15 година након године када је Србија била на ивици банкрота, те да ће симболично показати какав смо пут прошли и како смо научили да побеђујемо у економији, у новим технологијама, отварању нових радних места, бољој будућности за наше младе.

„То је слика једне нове, потпуно другачије Србије, симбол промена, квалитета живота. Ове маркице су део тог мозаика, ово је слика успешне Србије. Поносни смо на ту Србију и желим да наставимо на исти начин“, рекао је Мали.

Министар је подсетио и да су радови на локацији где ће бити одржан Експо у току, и додао да у Сурчину ниче потпуно нови град.

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић рекао је да ће од данас па до 2027, широм Србије и света путовати поштанске марке на којима ће писати EXPO 2027.

„Бићемо спремни да се представимо као регионални, технолошки, креативни, иновативни и дигитални лидер“, рекао је Јовановић.

В.д. директор „Поште Србије“ Зоран Ђорђевић истакао је да то предузеће учествовањем у овако великом пројекту, важном за државу, прати активности Владе.

„Данас, кроз ове поштанске маркице, желимо додатно да промовишемо Србију. Верујем да ћемо на отварању Експа 2027. имати једну посебну, пригодну, маркицу која ће посебно да обележи тај догађај и да остави траг у будућности да је Србија била домаћин једног великог догађаја“, рекао је Ђорђевић.

Редовне поштанске марке посебно припремљене као промоција изложбе EXPO 2027 ће се налазити на готово свим пошиљкама које из Србије иду за иностранство, а којих је више од милион годишње, као и на већини пошиљака у домаћем саобраћају којих је такође око милион годишње. 

Мотиви редовних марака за период 2024-2027. засновани су на репринту издања марака које је тадашња Заједница југославенских ПТТ објавила поводом међународне изложбе EXPO 1967 у Kанади. Мотиви на маркама су везани за истраживање свемира, тако да и данас на најбољи начин репрезентују идеју међународне изложбе као промоције нових технологија, идеја и позитивне будућности. 

Поред ових мотива, свака марка носи и лого међународне изложбе EXPO 2027, тако да се кроз паралелу 1967-2027. подвлачи историјски континуитет тежње наше земље да буде лидер у промоцији иновација и весник будућности за регион Балкана. 

Аутор поштанских марaка EXPO 1967 је чувени југословенски сликар Петар Јакелић, који је „Пошти Србије“ омогућио бесплатно коришћење мотива марака чији је аутор био 1967.

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен