Čitaj mi

Siniša Mali: Promocija Ekspa i kroz poštanske markice

1/4

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali prisustvovao je danas predstavljanju novih poštanskih markica koje promovišu Međunarodnu specijalizovanu Ekspo izložbu čiji će Beograd i Srbija biti domaćini 2027. godine.

Mali je na skupu održanom u PTT muzeju, istakao da će se markice koje promovišu Ekspo izložbu nalaziti na pošiljkama koje iz Srbije idu u inostranstvo, a kojih je više od milion godišnje, kao i na većini pošiljaka u domaćem saobraćaju, kojih je takođe oko milion na godišnjem nivou. 

„Markice sa šest različitih motiva vezane su za Međunarodnu izložbu Ekspo održanu 1967. godine u Kanadi. Motivi su vezani za odlazak u svemir, kao i za neke nove tehnologije i inovacije“, rekao je Mali.

On je naglasio da će Ekspo biti pokazatelj svega što Srbija ima da ponudi i najavio velike investicije koje slede. 

„Hoćemo da u naredne tri i po godine dodatno investiramo i u našu putnu i železničku infrastrukturu, ali takođe i u razvoj veštačke inteligencije, digitalizacije i svega onoga što Srbiju treba da predstavi u najboljem mogućem svetlu 2027. godine“, rekao je Mali.

Ministar je istakao da je cilj da sve aplikacije koje se budu pravile, i koje se već prave za Ekspo, budu najbolje moguće.

„Cilj je da se povezuju sve potrebne institucije od toga da dobijete, ako je potrebno, vizu za ulazak u Republiku Srbiju, do toga da ste povezani kroz jednu aplikaciju i sa plaćanjem za ulazak na Ekspo, sa hotelima, muzejima, pozorištima…“, rekao je Mali.

Dodao je da su to stvari koje će promeniti i turističku ponudu našeg glavnog grada i zemlje.

„Ekspo nam daje mogućnost da rastemo kao ekonomija, da dižemo kvalitet života građana Srbije, da 2027. godine dostignemo nivo od 1.400 evra prosečne plate, 100 milijardi evra BDP i predstavimo našu zemlju na pravi način“, rekao je Mali.

On je istakao da će se Ekspo izložba održati 15 godina nakon godine kada je Srbija bila na ivici bankrota, te da će simbolično pokazati kakav smo put prošli i kako smo naučili da pobeđujemo u ekonomiji, u novim tehnologijama, otvaranju novih radnih mesta, boljoj budućnosti za naše mlade.

„To je slika jedne nove, potpuno drugačije Srbije, simbol promena, kvaliteta života. Ove markice su deo tog mozaika, ovo je slika uspešne Srbije. Ponosni smo na tu Srbiju i želim da nastavimo na isti način“, rekao je Mali.

Ministar je podsetio i da su radovi na lokaciji gde će biti održan Ekspo u toku, i dodao da u Surčinu niče potpuno novi grad.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je da će od danas pa do 2027, širom Srbije i sveta putovati poštanske marke na kojima će pisati EXPO 2027.

„Bićemo spremni da se predstavimo kao regionalni, tehnološki, kreativni, inovativni i digitalni lider“, rekao je Jovanović.

V.d. direktor „Pošte Srbije“ Zoran Đorđević istakao je da to preduzeće učestvovanjem u ovako velikom projektu, važnom za državu, prati aktivnosti Vlade.

„Danas, kroz ove poštanske markice, želimo dodatno da promovišemo Srbiju. Verujem da ćemo na otvaranju Ekspa 2027. imati jednu posebnu, prigodnu, markicu koja će posebno da obeleži taj događaj i da ostavi trag u budućnosti da je Srbija bila domaćin jednog velikog događaja“, rekao je Đorđević.

Redovne poštanske marke posebno pripremljene kao promocija izložbe EXPO 2027 će se nalaziti na gotovo svim pošiljkama koje iz Srbije idu za inostranstvo, a kojih je više od milion godišnje, kao i na većini pošiljaka u domaćem saobraćaju kojih je takođe oko milion godišnje. 

Motivi redovnih maraka za period 2024-2027. zasnovani su na reprintu izdanja maraka koje je tadašnja Zajednica jugoslavenskih PTT objavila povodom međunarodne izložbe EXPO 1967 u Kanadi. Motivi na markama su vezani za istraživanje svemira, tako da i danas na najbolji način reprezentuju ideju međunarodne izložbe kao promocije novih tehnologija, ideja i pozitivne budućnosti. 

Pored ovih motiva, svaka marka nosi i logo međunarodne izložbe EXPO 2027, tako da se kroz paralelu 1967-2027. podvlači istorijski kontinuitet težnje naše zemlje da bude lider u promociji inovacija i vesnik budućnosti za region Balkana. 

Autor poštanskih maraka EXPO 1967 je čuveni jugoslovenski slikar Petar Jakelić, koji je „Pošti Srbije“ omogućio besplatno korišćenje motiva maraka čiji je autor bio 1967.

Slične teme

Mali sa zvaničnikom EKSPA: Impresioniran sam napretkom

Mali sa zvaničnikom EKSPA: Impresioniran sam napretkom

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

Siniša Mali: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta

Siniša Mali: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta