Читај ми

Синиша Мали: Потпуно смо стабилни, кључно да проналазимо нове изворе раста

Србија је финансијски потпуно стабилна земља, имамо јасну економску политику, знамо шта радимо, кључно је да будемо сложни и проналазимо нове изворе даљег раста да бисмо све то одржали, изјавио је потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали. 

„Имамо раст БДП-а, а циљ је да до 2027. године достигнемо 100 милијарди БДП-а што ће омогућити да просечне плате достигну 1.400 евра, а да пензије и минимална зарада буду 650 евра. Ти циљеви су достижни“, изјавио је Мали гостујући на ТВ Прва. 

Он се осврнуо на економске резултате представљене на отварању „Копаоник бизнис форума“ речима да Србија у доба највеће економске кризе која је почела 2020. године пандемијом и поремећајима у ланцима снабдевања, а наставила се ратним конфликтима и енергетском кризом, успева да очува стабилност и даље расте.

То нам говори, како је рекао, прошлогодишњи раст БДП-а од 2,5 одсто док су много снажније економије показивале слабости у тој години. 

„Све ове кризе ремете глобално тржиште и утичу на светску економију, док је нама сваки индикатор економске политике позитиван што потврђују и Међународни монетарни фонд и друге финансијске институције“, рекао је Мали. 

Он је образложио да Србија даљи економски раст базира на програму „Скок у будућност – Србија 2027“ и организацији специјализоване међународне изложбе ЕКСПО кроз које ће бити сажети инфраструктурни пројекти и инвестиције које ће обезбедити укупан раст. 

„Не смемо да станемо, морамо да се боримо за нове изворе раста“, поручио је министар. 

Он је додао да је све до сада урађено дало резултате па је тако Србија прошле године остварила 69 милијарди евра БДП-а, док је 2012. вредност свега произведеног у тој години износила тек 33 милијарде евра. 

„Са свим планираним пројектима можемо да достигнемо планираних 100 милијарди евра“, рекао је Синиша Мали. 

Министар је поновио и да је Србија уз све пакете помоћи грађанима и привреди, једнократним новчаним исплатама пензионерима, мајкама, младима, успела да одржава удео јавног дуга у БДП-у испод нивоа Мастрихта. 

Како је рекао, овај индикатор сада износи 52,3 одсто, док земље еврозоне бележе задуженост од око 90 одсто БДП-а. 

Министар је поручио да Србија пажљиво инвестира те да и дефицит буџета држи под контролом, за шта је добила и потврду ММФ-а. 

Упркос кризи, додаје министар, Србија бележи и рекордно ниску незапосленост од 9,1 одсто у последњем кварталу прошле године што је велики успех у поређењу са незапосленошћу од 25,9 одсто из 2012. године када је сваки четврти грађанин Србије био без посла. 

„Свему томе је допринело улагање у ауто-путеве, брзе пруге, јер, што више улажете атрактивнији сте и конкурентнији“, рекао је Мали.

Он је додао да Србија данас има 2,36 милиона запослених који плаћају доприносе, те да пола милиона људи више ради него пре десет година. 

Даље, истакао је, Србија је са 4,5 милијарди страних директних инвестиција и рекордер међу земљама Западног Балкана. 

„ЕКСПО и 'Скок у будућност', донеће нам додатне инвестиције од 17 -18 милијарди евра у инфраструктуру широм Србије, у све сфере друштвеног живота. Хоћемо да у наредне 3,5 године уложимо што више у инфраструктуру, школе, здравство, културу, повећање плата и пензија“, поручио је министар. 

Он је истакао да је за резултате свих планираних улагања неопходна стабилност, слога, самосталност и независност земље, посебно у тешким годинама. 

Како је рекао у годинама када је просечна плата износила 300 евра, „смејали су се најавама плате од 500 евра“, док је она данас 812 евра колико је износила у децембру. Додао је и да су пензије достигле просек од 390 евра, док је циљ 650, као и за минималну зараду која је некада износила 15.700 динара. 

Мали је поручио да је курс динара данас сигуран и стабилан, да Србија има рекордне девизне резерве и резерве злата од 40 тона. 

 „Србија мора остати самостална и независна ако желимо да наставимо да побеђујемо у економији то ће бити најважнији циљ за нови састав Владе који нас очекује“, закључио је потпредседник Владе. 

Сличне теме

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду

Синиша Мали: Морамо да будемо ефикасни, Србија ће урадити све што је неопходно да испуни Реформску агенду

Синиша Мали: Морамо да будемо ефикасни, Србија ће урадити све што је неопходно да испуни Реформску агенду

Синиша Мали: Циљ државе нулта толеранција на сиву економију

Синиша Мали: Циљ државе нулта толеранција на сиву економију