Čitaj mi

Siniša Mali: Potpuno smo stabilni, ključno da pronalazimo nove izvore rasta

Srbija je finansijski potpuno stabilna zemlja, imamo jasnu ekonomsku politiku, znamo šta radimo, ključno je da budemo složni i pronalazimo nove izvore daljeg rasta da bismo sve to održali, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali. 

„Imamo rast BDP-a, a cilj je da do 2027. godine dostignemo 100 milijardi BDP-a što će omogućiti da prosečne plate dostignu 1.400 evra, a da penzije i minimalna zarada budu 650 evra. Ti ciljevi su dostižni“, izjavio je Mali gostujući na TV Prva. 

On se osvrnuo na ekonomske rezultate predstavljene na otvaranju „Kopaonik biznis foruma“ rečima da Srbija u doba najveće ekonomske krize koja je počela 2020. godine pandemijom i poremećajima u lancima snabdevanja, a nastavila se ratnim konfliktima i energetskom krizom, uspeva da očuva stabilnost i dalje raste.

To nam govori, kako je rekao, prošlogodišnji rast BDP-a od 2,5 odsto dok su mnogo snažnije ekonomije pokazivale slabosti u toj godini. 

„Sve ove krize remete globalno tržište i utiču na svetsku ekonomiju, dok je nama svaki indikator ekonomske politike pozitivan što potvrđuju i Međunarodni monetarni fond i druge finansijske institucije“, rekao je Mali. 

On je obrazložio da Srbija dalji ekonomski rast bazira na programu „Skok u budućnost – Srbija 2027“ i organizaciji specijalizovane međunarodne izložbe EKSPO kroz koje će biti sažeti infrastrukturni projekti i investicije koje će obezbediti ukupan rast. 

„Ne smemo da stanemo, moramo da se borimo za nove izvore rasta“, poručio je ministar. 

On je dodao da je sve do sada urađeno dalo rezultate pa je tako Srbija prošle godine ostvarila 69 milijardi evra BDP-a, dok je 2012. vrednost svega proizvedenog u toj godini iznosila tek 33 milijarde evra. 

„Sa svim planiranim projektima možemo da dostignemo planiranih 100 milijardi evra“, rekao je Siniša Mali. 

Ministar je ponovio i da je Srbija uz sve pakete pomoći građanima i privredi, jednokratnim novčanim isplatama penzionerima, majkama, mladima, uspela da održava udeo javnog duga u BDP-u ispod nivoa Mastrihta. 

Kako je rekao, ovaj indikator sada iznosi 52,3 odsto, dok zemlje evrozone beleže zaduženost od oko 90 odsto BDP-a. 

Ministar je poručio da Srbija pažljivo investira te da i deficit budzeta drži pod kontrolom, za šta je dobila i potvrdu MMF-a. 

Uprkos krizi, dodaje ministar, Srbija beleži i rekordno nisku nezaposlenost od 9,1 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine što je veliki uspeh u poređenju sa nezaposlenošću od 25,9 odsto iz 2012. godine kada je svaki četvrti građanin Srbije bio bez posla. 

„Svemu tome je doprinelo ulaganje u auto-puteve, brze pruge, jer, što više ulažete atraktivniji ste i konkurentniji“, rekao je Mali.

On je dodao da Srbija danas ima 2,36 miliona zaposlenih koji plaćaju doprinose, te da pola miliona ljudi više radi nego pre deset godina. 

Dalje, istakao je, Srbija je sa 4,5 milijardi stranih direktnih investicija i rekorder među zemljama Zapadnog Balkana. 

„EKSPO i 'Skok u budućnost', doneće nam dodatne investicije od 17 -18 milijardi evra u infrastrukturu širom Srbije, u sve sfere društvenog života. Hoćemo da u naredne 3,5 godine uložimo što više u infrastrukturu, škole, zdravstvo, kulturu, povećanje plata i penzija“, poručio je ministar. 

On je istakao da je za rezultate svih planiranih ulaganja neophodna stabilnost, sloga, samostalnost i nezavisnost zemlje, posebno u teškim godinama. 

Kako je rekao u godinama kada je prosečna plata iznosila 300 evra, „smejali su se najavama plate od 500 evra“, dok je ona danas 812 evra koliko je iznosila u decembru. Dodao je i da su penzije dostigle prosek od 390 evra, dok je cilj 650, kao i za minimalnu zaradu koja je nekada iznosila 15.700 dinara. 

Mali je poručio da je kurs dinara danas siguran i stabilan, da Srbija ima rekordne devizne rezerve i rezerve zlata od 40 tona. 

 „Srbija mora ostati samostalna i nezavisna ako želimo da nastavimo da pobeđujemo u ekonomiji to će biti najvažniji cilj za novi sastav Vlade koji nas očekuje“, zaključio je potpredsednik Vlade. 

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen