Читај ми

Синиша Мали: Почела пријава пензионера за пензионерске картице

Око 1,7 милиона пензионера у Србији се од данас се, на сајту Фонда ПИО (www.pio.rs) или у његовим филијалама, могу пријавити за издавање нове пензионерске картице са којом ће од 1. октобра имати значајне попусте на производе и услуге, изјавио је потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали.

„Као што је најавио председник Србије Александар Вучић, настављамо са помоћи пензионерима, а ово је пројекат кроз који ће на месечном нивоу моћи да остваре значајне уштеде“, рекао је Мали гостујући у Јутарњем дневникиу РТС-а.

Како је објаснио, пријављивање за ову картицу је онлајн, преко сајта Фонда ПИО, а могуће је и у више од 170 филијала тог Фонда, где ће службеници помоћи пензионерима и за њих попунити захтеве за издавање картица.

Картице ће се, како је рекао, сукцесивно издавати, како буде текла пријава која је једноставна и брза, и потребни су само основни лични подаци.

Мали је и позвао све компаније да се укључе у кампању и омогуће попусте на своје производе и услуге у што већем броју.

Министар је рекао да очекује да ће пензионери са овом картицом моћи да купују јефтиније у продавницама, супермаркетима, да ће имати попусте на здравствене прегледе, на боравак у бањама, при куповини карата за позориште и тако даље. 

„Радимо праву ствар, ово је само део активности за пензионере јер им дугујемо велику захвалност за терет реформи који су поднели. Имали смо већ два повећања пензија, од 1. новембра и од 1. јануара, што је кумулативно 20,8 одсто раста пензија. Са тим ћемо наставити и пензионере очекује још једно двоцифрено повећање, што је председник Вучић већ и најавио“, рекао је Мали.

Он је додао да ће ове године просечна пензија износити око 320 евра, те да је циљ да до краја мандата ове Владе просечна пензија достигне 400 евра, а плата 1.000 евра.

„Наша жеља је да пензионери што лакше, лепше и активније проведу треће доба“, рекао је Мали.

Он је најавио и да наредне недеље у Београд стиже Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) на редовну ревизију аранжмана.

„Сарађујемо са њима већ десетак година, све реформе смо спровели са њима. Не само да дају кредибилитет реформама него нас усмеравају да их спроведемо брже и боље. Добили смо похвале за то и усред велике светске кризе“, истакао је Мали. 

Он је рекао да у годинама када су многе земље ушле у рецесију, Србија и даље бележи раст, те да је, кумулативно, у две године пандемије била најбрже растућа економија у Европи. 

Како је рекао, са некадашњих 25,9 одсто, што је значило да је сваки четврти грађанин био без посла, незапосленост је спуштена на 9,2 одсто, уз то је остварен рекордан прилив страних директних инвестиција од 4,4 милијарде евра у 2022. години. 

„Имамо инвестиције, запошљавају се људи, отварају се фабрике, дали смо три пакета помоћи привреди и грађанима укупне вредности око девет милијарди евра, набавили смо гас, нисмо остали без струје. Све ово ми говори да је Србија научила да побеђује у економији упркос кризи“, рекао је Мали. 

Он је као један од најзначајнијих резултата, истакао очување макроекономске стабилности речима да је српски јавни дуг од 50,8 одсто БДП-а далеко испод европског јавног дуга који износи око 95 одсто БДП-а. 

„Ништа од овога није једноставно, ништа не долази преко ноћи, кроз реформе смо створили резерве са којима смо спремно дочекали кризу“, рекао је министар финансија.

Он је поручио да је држава највећи терет кризе преузела на себе јер је то њено опредељење. 

„Упркос кризи имамо никад мању незапосленост и нисмо одустали ни од једног пројекта“, истакао је.

Он је најавио да се отварањем Кине после ковид кризе, поново актуелизовао пројекат изградње индустријског парка у Борчи који ће отворити око 20.000 радних места. Србија ће, како је најавио, ускоро кренути са изградњом пратеће инфраструктуре неопходне за реализацију тог пројекта. 

„То је делић политике Владе Србије која је усмерена ка инвестицијама, додатном запошљавању, подизању животног стандарда у што краћем периоду“, истакао је Мали.

Упитан да прокоментарише недавни банкрот једне америчке банке, он је поручио да нема страха од утицаја овог догађаја на Србију, будући да наше тржиште нема чак ни индиректне везе са посрнулом банком. 

„Наше банке су стабилне, цео систем је стабилан, солвентни су и ликвидни. Глобална дешавања утичу на нашу земљу, али имамо механизме да реагујемо, посебно финансијски систем, а банкрот ове банке је без последица за наш финансијски систем“, закључио је Мали.

Сличне теме

Синиша Мали: Настављамо одлучну борбу против сиве економије

Синиша Мали: Настављамо одлучну борбу против сиве економије

Мали: Од ЕБРД-ја 300 милиона евра за реформисање ЕПС-а

Мали: Од ЕБРД-ја 300 милиона евра за реформисање ЕПС-а

Синиша Мали: Уводимо ред у финансирање у здравству

Синиша Мали: Уводимо ред у финансирање у здравству