Читај ми

Синиша Мали: Огроман успех Србије на међународном тржишту капитала, инвеститори виде наш труд

Аукција државних хартија од вредности на којој је прикупљено 1,75 милијарди долара за улагање у даљи развој је огроман успех Србије и показатељ наших економских резултата, али и великог поверења инвеститора у нашу земљу, изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали.

„То је историјски успех на међународном тржишту капитала. Никада више заинтересованих инвеститора нисмо имали, више од 500 њих нам је нудило више од 11 милијарди долара“, рекао је Мали гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, и прецизирао да су обвезнице куповали највећи светски инвестициони и хеџ фондови.

Мали је истакао да је остварена каматна стопа најбоља могућа у овом тренутку јер у целом свету камате расту, што, како је објаснио, поскупљује и цену капитала на тржишту, те је референтна каматна стопа Европске централне банке са некадашњих 0,75 одсто данас виша од два процента.

„Људи не улажу новац зато што се плаше, велика је неизвесност у свету, али је јучерашњи дан показао велико поверење у Србију“, рекао је Мали, и додао да су инвеститори показали да су препознали економске резултате наше земље и наш труд, те да желе да буду део наше будућности.

Он је истакао да је остварена каматна стопа од 2,9 и 3,1 одсто плус шестомесечни Еурибор за петогодишње, односно десетогодишње обвезнице, цена на нивоу каматних стопа Мађарске, а бољи резултат у односу на Румунију и Турску које су такође емитовале еврообвезнице у доларима па су упоредиве.

Подсећајући да су Мађарска и Румунија део ЕУ и да имају инвестициони рејтинг, који Србија још нема, Синиша Мали је рекао да то још више показује колико је резултат који смо остварили на тржишту капитала велик.

Он је објаснио да ће се прикупљени новац користити за улагања у железничку и путну инфраструктуру, за изградњу болница, школа, а не за потрошњу.

Како је рекао, интересовање инвеститора резултат је остварених резултата као што су рекордан ниво страних директних инвестиција у 2022. години од 4,4 милијарде евра, контрола јавног дуга Србије, инвестирања у железницу, путну инфраструктуру, економску политику подизања плата и пензија.

Мали је истакао да крајем јануара Србији доспева на наплату дуг од 100 милијарди динара, те да ће се по његовој исплати јавни дуг смањити на 50,2 одсто БДП-а, док су, на другој страни, земље Европске уније задужене у просеку изнад 90 одсто БДП-а.

„То инвеститори виде, то је најважнија потврда да смо на правом путу јер су ово макроекономски показатељи и права перспектива која доноси сигурност за грађане“, рекао је Мали.

Он је објаснио да је тржиште долара у овом тренутку активније, те је иницијално задужење остварено у доларима, али будући да је већина српске трговине у еврима, тај дуг је одмах хеџован у евре.

Мали је истакао и да Србија у овом тренутку на рачуну има 390 милијарди динара, и без ове емисије еврообвезница, те да ће, упркос светским нестабилностима, наставити јасну стратегију улагања у зелену агенду, инфраструктуру, нове технологије.

„Ми смо још 2019. започели са пројектима из програма Србија 2025, као што су фабрике за пречишћавање отпадних вода, што су пројекти са којима данас крећу велике силе“, рекао је Мали и нагласио значај наставка улагања у обновљиве изворе енергије, високе технологије, научно-технолошке паркове...

Он се осврнуо и на разговоре председника Републике Србије Александра Вучића на Светском економском форуму у Давосу где је, како је истакао, разговарао са светским државницима, економистима, привредницима, представницима ММФ-а, и од свих чуо да се тражи нови приступ проблемима изазваних конфликтом у Украјини, растом цена енергената, инфлацијом.

„Председник је имао велики број разговора. Сви траже нове изворе раста у тренутку када Србија остварује рекордан ниво страних директних инвестиција, што отвара фабрике“, рекао је Мали.

Он се осврнуо и на актуелну наградну игру „Узми рачун и победи“ речима да је већ скоро пола милиона отворених налога, те да је послато више од 25 милиона скенираних рачуна.

„Кроз ову игру се боримо са сивом економијом, важно је да сваки динар уђе у систем јер је то новац који се даље улаже“, рекао је Мали, и додао да је дигитализација ушла и у привредне токове, те је до сада у систему електронског фактурисања које убрзава и олакшава посао привредницима, већ 11 милиона е-фактура.

„Све ово нас чини атрактивнијим и конкурентнијим и инвеститори су нам показали да то виде“, закључио је потпредседник Владе Синиша Мали.

Сличне теме

Мали: Наше здраство мора да иде у корак са дигитализацијом, уводимо ред у финансирање

Мали: Наше здраство мора да иде у корак са дигитализацијом, уводимо ред у финансирање

Синиша Мали разговарао са министром финансија Црне Горе Александром Дамјановићем

Синиша Мали разговарао са министром финансија Црне Горе Александром Дамјановићем

Мали: Велики успех Србије на тржишту капитала, прикупљено 1,75 милијарди долара

Мали: Велики успех Србије на тржишту капитала, прикупљено 1,75 милијарди долара