Čitaj mi

Siniša Mali: Ogroman uspeh Srbije na međunarodnom tržištu kapitala, investitori vide naš trud

Aukcija državnih hartija od vrednosti na kojoj je prikupljeno 1,75 milijardi dolara za ulaganje u dalji razvoj je ogroman uspeh Srbije i pokazatelj naših ekonomskih rezultata, ali i velikog poverenja investitora u našu zemlju, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

„To je istorijski uspeh na međunarodnom tržištu kapitala. Nikada više zainteresovanih investitora nismo imali, više od 500 njih nam je nudilo više od 11 milijardi dolara“, rekao je Mali gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, i precizirao da su obveznice kupovali najveći svetski investicioni i hedz fondovi.

Mali je istakao da je ostvarena kamatna stopa najbolja moguća u ovom trenutku jer u celom svetu kamate rastu, što, kako je objasnio, poskupljuje i cenu kapitala na tržištu, te je referentna kamatna stopa Evropske centralne banke sa nekadašnjih 0,75 odsto danas viša od dva procenta.

„Ljudi ne ulažu novac zato što se plaše, velika je neizvesnost u svetu, ali je jučerašnji dan pokazao veliko poverenje u Srbiju“, rekao je Mali, i dodao da su investitori pokazali da su prepoznali ekonomske rezultate naše zemlje i naš trud, te da žele da budu deo naše budućnosti.

On je istakao da je ostvarena kamatna stopa od 2,9 i 3,1 odsto plus šestomesečni Euribor za petogodišnje, odnosno desetogodišnje obveznice, cena na nivou kamatnih stopa Mađarske, a bolji rezultat u odnosu na Rumuniju i Tursku koje su takođe emitovale evroobveznice u dolarima pa su uporedive.

Podsećajući da su Mađarska i Rumunija deo EU i da imaju investicioni rejting, koji Srbija još nema, Siniša Mali je rekao da to još više pokazuje koliko je rezultat koji smo ostvarili na tržištu kapitala velik.

On je objasnio da će se prikupljeni novac koristiti za ulaganja u železničku i putnu infrastrukturu, za izgradnju bolnica, škola, a ne za potrošnju.

Kako je rekao, interesovanje investitora rezultat je ostvarenih rezultata kao što su rekordan nivo stranih direktnih investicija u 2022. godini od 4,4 milijarde evra, kontrola javnog duga Srbije, investiranja u železnicu, putnu infrastrukturu, ekonomsku politiku podizanja plata i penzija.

Mali je istakao da krajem januara Srbiji dospeva na naplatu dug od 100 milijardi dinara, te da će se po njegovoj isplati javni dug smanjiti na 50,2 odsto BDP-a, dok su, na drugoj strani, zemlje Evropske unije zadužene u proseku iznad 90 odsto BDP-a.

„To investitori vide, to je najvažnija potvrda da smo na pravom putu jer su ovo makroekonomski pokazatelji i prava perspektiva koja donosi sigurnost za građane“, rekao je Mali.

On je objasnio da je tržište dolara u ovom trenutku aktivnije, te je inicijalno zaduženje ostvareno u dolarima, ali budući da je većina srpske trgovine u evrima, taj dug je odmah hedzovan u evre.

Mali je istakao i da Srbija u ovom trenutku na računu ima 390 milijardi dinara, i bez ove emisije evroobveznica, te da će, uprkos svetskim nestabilnostima, nastaviti jasnu strategiju ulaganja u zelenu agendu, infrastrukturu, nove tehnologije.

„Mi smo još 2019. započeli sa projektima iz programa Srbija 2025, kao što su fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, što su projekti sa kojima danas kreću velike sile“, rekao je Mali i naglasio značaj nastavka ulaganja u obnovljive izvore energije, visoke tehnologije, naučno-tehnološke parkove...

On se osvrnuo i na razgovore predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu gde je, kako je istakao, razgovarao sa svetskim državnicima, ekonomistima, privrednicima, predstavnicima MMF-a, i od svih čuo da se traži novi pristup problemima izazvanih konfliktom u Ukrajini, rastom cena energenata, inflacijom.

„Predsednik je imao veliki broj razgovora. Svi traže nove izvore rasta u trenutku kada Srbija ostvaruje rekordan nivo stranih direktnih investicija, što otvara fabrike“, rekao je Mali.

On se osvrnuo i na aktuelnu nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“ rečima da je već skoro pola miliona otvorenih naloga, te da je poslato više od 25 miliona skeniranih računa.

„Kroz ovu igru se borimo sa sivom ekonomijom, važno je da svaki dinar uđe u sistem jer je to novac koji se dalje ulaže“, rekao je Mali, i dodao da je digitalizacija ušla i u privredne tokove, te je do sada u sistemu elektronskog fakturisanja koje ubrzava i olakšava posao privrednicima, već 11 miliona e-faktura.

„Sve ovo nas čini atraktivnijim i konkurentnijim i investitori su nam pokazali da to vide“, zaključio je potpredsednik Vlade Siniša Mali.

Slične teme

Siniša Mali: Nastavljamo odlučnu borbu protiv sive ekonomije

Siniša Mali: Nastavljamo odlučnu borbu protiv sive ekonomije

Mali: Od EBRD-ja 300 miliona evra za reformisanje EPS-a

Mali: Od EBRD-ja 300 miliona evra za reformisanje EPS-a

Siniša Mali: Počela prijava penzionera za penzionerske kartice

Siniša Mali: Počela prijava penzionera za penzionerske kartice