Читај ми

Синиша Мали: Од данас до петка исплата по 10.000 динара за просветаре

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је да ће данас, сутра и прекосутра запослени у просвети, као и научни радници, добити помоћ од државе од по 10.000 динара, и додао да је то још једно испуњено обећање које потврђује сигурност и стабилност наших јавних финансија, као и одговорност наше економије.

„Данас ће лећи новац запосленима у школама од посебног интереса, као што су, на пример, Филолошка, Математичка и Карловачка гимназија. Такође, новац ће добити запослени у студентским и ученичким домовима. Сутра ће новац лећи на рачуне запослених у високом образовању и научним радницима, а у петак запосленима у основном и средњем образовању“, навео је Мали гостујући на РТС-у. 

Он је објаснио да ће овај вид помоћи добити више од 130.000 запослених у сектору образовања, за шта је издвојено 1,6 милијарди динара, и напоменуо да се држава не задужује како би исплатила наведену помоћ. 

"Ми се не задужујемо и у буџету смо предвидели да нећемо ићи на међународно тржиште капитала. Тренутно на рачуну имамо око 160 милијарди динара. Ово је за нас инвестиција и исплаћујемо је од новца који имамо на рачуну. Удео јавног дуга у БДП је 52,3 одсто, што је далеко испод нивоа Мастрихта", навео је Мали.

Напоменуо је и да је ово још једно обећање које је дао председник Србије Александар Вучић, а које се испуњава.

"Подсетићу да су почетком године 10.000 динара добили запослени у здравству, а затим су пензионери добили по 20.000 динара, што је највећа икада исплаћена једнократна помоћ. Младима од 16 до 29 година исплаћена је помоћ од по 100 евра. Онда је председник Вучић рекао да ће, ако буде простора у буџету, новац моћи да очекују и запослени у просвети. Има простора овог месеца и ми испуњавамо обећање, упркос огромној, глобалној кризи", рекао је Мали.

Он је навео да држава наставља да помаже и привреди и грађанима, те да ће од 16. маја бити отворен портал за пријаву за нову помоћ од 100 евра младима, која ће бити исплаћена у прва три дана јуна. 

Најавио је и да ће се на сутрашњој седници Владе наћи препорука локалним самоуправама да се и запосленима у предшколским установама исплати једнократна помоћ, јер су они у њиховој надлежности.

„Препорука ће бити да се и њима исплати ова врста једнократне помоћи. Иначе, у неким градовима и локалним самоуправама помоћ је већ исплаћена, а наша препорука ће се односити на оне који то нису урадили“, навео је он.

Осврнуо се и на увођење новог система е-фискализације, и подсетио да је за потпуни прелазак на тај систем остало још четири дана. 

"Сваки пут када нам не издају фискални рачун, тих 10 или 20 одсто пореза неко стави себи у џеп, уместо да тај новац иде у буџет, како бисмо помогли онима којима је најпотребније. Нови систем фискализације ће нам помоћи да се успешније и боље боримо против сиве економије", рекао је министар.

Истакао је и да је нетачна информација да је довољно да привредни субјект има уговор са добављачем касе.

"То није тачно, морате да имате имплементиран цео систем и да од 1. маја издајете фискалне рачуне по новом систему", навео је Мали, и додао да су предмет фискализације око 200.000 локација и више од 140.000 привредних субјеката. 

Мали је навео да ће сваки грађанин моћи да скенира рачун телефоном и види да ли је валидан, и напоменуо да у угоститељским објектима више нема разлога да неко пита да ли желите да платите кешом или картицом, већ да треба да се донесе рачун на основу којег ћете донети одлуку.

Синиша Мали је истакао да је то велика промена у Србији и да се тако смањује могућност да се кроз неке дупле софтвере избегава плаћање пореза.

Он је подсетио и да се од 1. маја у јавном сектору уводи систем е-фактура.

„Десет и по хиљада корисника јавних средстава, односно јавних предузећа и локалних самоуправа већ је у систему е-фактура. Дакле, суштина је у томе да више немамо папирне фактуре. До краја године ће и приватни сектор бити укључен, што ће нам дати простор да враћамо ПДВ у року од дан или два“, рекао је министар финансија, и додао да је то био један од главних захтева привреде, те да се на тај начин унапређује пословно окружење и конкурентност привреде. 

Одговарајући на питање о помоћима државе за поспешивање наталитета, Мали је нагласио да је сачињен први уговор о додели помоћи за куповину првог стана, једној мајци из Сомбора.

„То је прелепа вест. Оно што је председник Вучић обећао, ми сада реализујемо. Желимо да подстакнемо наталитет у нашој земљи и да се боримо за што више беба. Држава издваја до 20.000 евра за куповину првог стана или за прву кућу, за мајке које су родиле дете после 1. јануара ове године. Прво решење је донето, а реч је о мајци из Сомбора. Држава је донела решење и тај новац ће бити уплаћен на посебан наменски рачун. Такође, од 1. јануара издвајамо и 300.000 динара као једнократну помоћ за прворођено дете и по додатних 100.000 динара за друго и треће дете, уз већ постојеће видове помоћи. На све начине се трудимо да у условима глобалне кризе покажемо колико смо стабилни и да водимо рачуна о грађанима“, навео је он. 

Мали је позвао све који имају дете рођено после 1. јануара ове године, испуњавају прописане услове и немају решено стамбено питање, да се пријаве за ову врсту помоћи државе. 

Сличне теме

Објављена публикација „Компетенције интерних ревизора у јавном сектору“

Објављена публикација „Компетенције интерних ревизора у јавном сектору“

Мали: Више од 121.000 грађана се пријавило за ваучере за одмор у Србији

Мали: Више од 121.000 грађана се пријавило за ваучере за одмор у Србији

Пружаоци рачуноводствених услуга имају још шест месеци да ускладе пословање са Законом о рачуноводству

Пружаоци рачуноводствених услуга имају још шест месеци да ускладе пословање са Законом о рачуноводству