Čitaj mi

Siniša Mali: Od danas do petka isplata po 10.000 dinara za prosvetare

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će danas, sutra i prekosutra zaposleni u prosveti, kao i naučni radnici, dobiti pomoć od države od po 10.000 dinara, i dodao da je to još jedno ispunjeno obećanje koje potvrđuje sigurnost i stabilnost naših javnih finansija, kao i odgovornost naše ekonomije.

„Danas će leći novac zaposlenima u školama od posebnog interesa, kao što su, na primer, Filološka, Matematička i Karlovačka gimnazija. Takođe, novac će dobiti zaposleni u studentskim i učeničkim domovima. Sutra će novac leći na račune zaposlenih u visokom obrazovanju i naučnim radnicima, a u petak zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju“, naveo je Mali gostujući na RTS-u. 

On je objasnio da će ovaj vid pomoći dobiti više od 130.000 zaposlenih u sektoru obrazovanja, za šta je izdvojeno 1,6 milijardi dinara, i napomenuo da se država ne zadužuje kako bi isplatila navedenu pomoć. 

"Mi se ne zadužujemo i u budzetu smo predvideli da nećemo ići na međunarodno tržište kapitala. Trenutno na računu imamo oko 160 milijardi dinara. Ovo je za nas investicija i isplaćujemo je od novca koji imamo na računu. Udeo javnog duga u BDP je 52,3 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta", naveo je Mali.

Napomenuo je i da je ovo još jedno obećanje koje je dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koje se ispunjava.

"Podsetiću da su početkom godine 10.000 dinara dobili zaposleni u zdravstvu, a zatim su penzioneri dobili po 20.000 dinara, što je najveća ikada isplaćena jednokratna pomoć. Mladima od 16 do 29 godina isplaćena je pomoć od po 100 evra. Onda je predsednik Vučić rekao da će, ako bude prostora u budzetu, novac moći da očekuju i zaposleni u prosveti. Ima prostora ovog meseca i mi ispunjavamo obećanje, uprkos ogromnoj, globalnoj krizi", rekao je Mali.

On je naveo da država nastavlja da pomaže i privredi i građanima, te da će od 16. maja biti otvoren portal za prijavu za novu pomoć od 100 evra mladima, koja će biti isplaćena u prva tri dana juna. 

Najavio je i da će se na sutrašnjoj sednici Vlade naći preporuka lokalnim samoupravama da se i zaposlenima u predškolskim ustanovama isplati jednokratna pomoć, jer su oni u njihovoj nadležnosti.

„Preporuka će biti da se i njima isplati ova vrsta jednokratne pomoći. Inače, u nekim gradovima i lokalnim samoupravama pomoć je već isplaćena, a naša preporuka će se odnositi na one koji to nisu uradili“, naveo je on.

Osvrnuo se i na uvođenje novog sistema e-fiskalizacije, i podsetio da je za potpuni prelazak na taj sistem ostalo još četiri dana. 

"Svaki put kada nam ne izdaju fiskalni račun, tih 10 ili 20 odsto poreza neko stavi sebi u dzep, umesto da taj novac ide u budzet, kako bismo pomogli onima kojima je najpotrebnije. Novi sistem fiskalizacije će nam pomoći da se uspešnije i bolje borimo protiv sive ekonomije", rekao je ministar.

Istakao je i da je netačna informacija da je dovoljno da privredni subjekt ima ugovor sa dobavljačem kase.

"To nije tačno, morate da imate implementiran ceo sistem i da od 1. maja izdajete fiskalne račune po novom sistemu", naveo je Mali, i dodao da su predmet fiskalizacije oko 200.000 lokacija i više od 140.000 privrednih subjekata. 

Mali je naveo da će svaki građanin moći da skenira račun telefonom i vidi da li je validan, i napomenuo da u ugostiteljskim objektima više nema razloga da neko pita da li želite da platite kešom ili karticom, već da treba da se donese račun na osnovu kojeg ćete doneti odluku.

Siniša Mali je istakao da je to velika promena u Srbiji i da se tako smanjuje mogućnost da se kroz neke duple softvere izbegava plaćanje poreza.

On je podsetio i da se od 1. maja u javnom sektoru uvodi sistem e-faktura.

„Deset i po hiljada korisnika javnih sredstava, odnosno javnih preduzeća i lokalnih samouprava već je u sistemu e-faktura. Dakle, suština je u tome da više nemamo papirne fakture. Do kraja godine će i privatni sektor biti uključen, što će nam dati prostor da vraćamo PDV u roku od dan ili dva“, rekao je ministar finansija, i dodao da je to bio jedan od glavnih zahteva privrede, te da se na taj način unapređuje poslovno okruženje i konkurentnost privrede. 

Odgovarajući na pitanje o pomoćima države za pospešivanje nataliteta, Mali je naglasio da je sačinjen prvi ugovor o dodeli pomoći za kupovinu prvog stana, jednoj majci iz Sombora.

„To je prelepa vest. Ono što je predsednik Vučić obećao, mi sada realizujemo. Želimo da podstaknemo natalitet u našoj zemlji i da se borimo za što više beba. Država izdvaja do 20.000 evra za kupovinu prvog stana ili za prvu kuću, za majke koje su rodile dete posle 1. januara ove godine. Prvo rešenje je doneto, a reč je o majci iz Sombora. Država je donela rešenje i taj novac će biti uplaćen na poseban namenski račun. Takođe, od 1. januara izdvajamo i 300.000 dinara kao jednokratnu pomoć za prvorođeno dete i po dodatnih 100.000 dinara za drugo i treće dete, uz već postojeće vidove pomoći. Na sve načine se trudimo da u uslovima globalne krize pokažemo koliko smo stabilni i da vodimo računa o građanima“, naveo je on. 

Mali je pozvao sve koji imaju dete rođeno posle 1. januara ove godine, ispunjavaju propisane uslove i nemaju rešeno stambeno pitanje, da se prijave za ovu vrstu pomoći države. 

Slične teme

Objavljena publikacija „Kompetencije internih revizora u javnom sektoru“

Objavljena publikacija „Kompetencije internih revizora u javnom sektoru“

Mali: Više od 121.000 građana se prijavilo za vaučere za odmor u Srbiji

Mali: Više od 121.000 građana se prijavilo za vaučere za odmor u Srbiji

Pružaoci računovodstvenih usluga imaju još šest meseci da usklade poslovanje sa Zakonom o računovodstvu

Pružaoci računovodstvenih usluga imaju još šest meseci da usklade poslovanje sa Zakonom o računovodstvu