Читај ми

Синиша Мали: Морамо да будемо ефикасни, Србија ће урадити све што је неопходно да испуни Реформску агенду

1/3

Први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали састао се данас са делом чланова Владе Србије чија су министарства укључена у финализирање документа Реформска агенда, о којем је председник Александар Вучић разговарао, на трећем регионалном самиту у Котору, са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархејијем и лидерима Западног Балкана.

Састанку о Реформској агенди у контексту Плана раста за Западни Балкан, који је усвојила Европска комисија, присуствовали су министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, као и представници Кабинета председника Владе и других министарстава.

Ово је, рекао је Мали, следећи корак након јучерашњих разговора и конкретизација тема отворених у Котору.

“Морамо да будемо ефикасни, да одмах прионемо на посао, да добром комуникацијом између свих институција у ходу решавамо изазове и дилеме. Србија је јасно трасирала свој европски пут, показујемо решеност да довршимо реформе и све договорене рокове са Европском комисијом ћемо испунити”, рекао је Мали у Влади Србије.

Он је истакао да ће наша земља испунити све своје обавезе предвиђене Планом раста за Западни Балкан, а које се тичу израде документа Реформска агенда. 

“Наше је да размотримо што пре ниво реализације кључних реформи и индикаторе Реформске агенде, као и начине на које можемо заједно допринети остварењу постављених циљева. Важно је да будемо ефикасни”, истакао је Мали. 

Он је позвао све укључене у овај процес на конструктивну сарадњу, истакавши да је пуно до сада урађено и да је свака појединачна реформа давала видљиве резултате. 

„Потпуно смо посвећени томе јер желимо даљи раст, желимо да наставимо да унапређујемо све процесе. Наша највећа мотивација у усклађивању је чињеница да је Србија у првом кварталу ове године остварила раст БДП-а од 4,6 одсто, у години када европске економије бележе скроман раст. Успећемо да завршимо све договорено јер ће то осигурати наш даљи раст, а планови су нам велики“, закључио је Мали.

Србија је у претходном периоду успоставила структуре за координацију преговора са ЕУ, ојачала административне капацитете за процес преговарања и донела низ докумената који се односе на усклађивање са правним, економским и политичким системом ЕУ.

Идеју о Плану раста за Западни Балкан представила је прошле године председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и она почива на четири стуба од којих је једна Реформска агенда која подразумева убрзање фундаменталних реформи. Осим ње, то су и бржа интеграција у јединствено тржиште ЕУ, регионална интеграција и финансијска помоћ кроз Инструмент за реформе и раст којим ће региону бити обезбеђена помоћ у износу од шест милијарди евра, од којих ће две милијарде евра бити директне уплате у буџет и четири милијарде евра у кредитима. 

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен