Čitaj mi

Siniša Mali: Moramo da budemo efikasni, Srbija će uraditi sve što je neophodno da ispuni Reformsku agendu

1/3

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa delom članova Vlade Srbije čija su ministarstva uključena u finaliziranje dokumenta Reformska agenda, o kojem je predsednik Aleksandar Vučić razgovarao, na trećem regionalnom samitu u Kotoru, sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i liderima Zapadnog Balkana.

Sastanku o Reformskoj agendi u kontekstu Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je usvojila Evropska komisija, prisustvovali su ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, kao i predstavnici Kabineta predsednika Vlade i drugih ministarstava.

Ovo je, rekao je Mali, sledeći korak nakon jučerašnjih razgovora i konkretizacija tema otvorenih u Kotoru.

“Moramo da budemo efikasni, da odmah prionemo na posao, da dobrom komunikacijom između svih institucija u hodu rešavamo izazove i dileme. Srbija je jasno trasirala svoj evropski put, pokazujemo rešenost da dovršimo reforme i sve dogovorene rokove sa Evropskom komisijom ćemo ispuniti”, rekao je Mali u Vladi Srbije.

On je istakao da će naša zemlja ispuniti sve svoje obaveze predviđene Planom rasta za Zapadni Balkan, a koje se tiču izrade dokumenta Reformska agenda. 

“Naše je da razmotrimo što pre nivo realizacije ključnih reformi i indikatore Reformske agende, kao i načine na koje možemo zajedno doprineti ostvarenju postavljenih ciljeva. Važno je da budemo efikasni”, istakao je Mali. 

On je pozvao sve uključene u ovaj proces na konstruktivnu saradnju, istakavši da je puno do sada urađeno i da je svaka pojedinačna reforma davala vidljive rezultate. 

„Potpuno smo posvećeni tome jer želimo dalji rast, želimo da nastavimo da unapređujemo sve procese. Naša najveća motivacija u usklađivanju je činjenica da je Srbija u prvom kvartalu ove godine ostvarila rast BDP-a od 4,6 odsto, u godini kada evropske ekonomije beleže skroman rast. Uspećemo da završimo sve dogovoreno jer će to osigurati naš dalji rast, a planovi su nam veliki“, zaključio je Mali.

Srbija je u prethodnom periodu uspostavila strukture za koordinaciju pregovora sa EU, ojačala administrativne kapacitete za proces pregovaranja i donela niz dokumenata koji se odnose na usklađivanje sa pravnim, ekonomskim i političkim sistemom EU.

Ideju o Planu rasta za Zapadni Balkan predstavila je prošle godine predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i ona počiva na četiri stuba od kojih je jedna Reformska agenda koja podrazumeva ubrzanje fundamentalnih reformi. Osim nje, to su i brža integracija u jedinstveno tržište EU, regionalna integracija i finansijska pomoć kroz Instrument za reforme i rast kojim će regionu biti obezbeđena pomoć u iznosu od šest milijardi evra, od kojih će dve milijarde evra biti direktne uplate u budzet i četiri milijarde evra u kreditima. 

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen