Читај ми

Потпредседник Владе Синиша Мали започео разговоре са ММФ-ом

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали започео је данас разговоре са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ) коју предводи Донал Мекгетиген, а у оквиру прве ревизије актуелног Стенд-бај аранжмана. Мисија ММФ-а боравиће у Београду до 4. априла. 

Стенд-бај аранжман одобрен је Републици Србији 19. децембра 2022. године, а програм има за циљ очување макроекономске и финансијске стабилности, јачање отпорности привреде у условима глобалне енергетске кризе и подстицање одрживог раста.

Министар Синиша Мали је истакао да су српске јавне финансије стабилне, као и да је први квартал завршен са позитивним индикаторима. Додао је да је Србија наставила да расте, упркос свим изазовима, као и да је јавни дуг у потпуности под контролом. 

Сумирајући претходну годину, као и први квартал ове године, Мали је рекао и да је забележен рекордан прилив страних директних инвестиција и историјски ниска стопа незапослености. Мекгетиген је похвалио напоре Владе РС и Министарства финансија и све што је урађено на одржавању стабилности јавних финансија.

Мали и Мекгетиген су разговарали и о ситуацији у енергетском сектору, а потпредседник Владе је истакао да је у том смислу доста урађено у последњих неколико месеци, те да Србију очекују велике инвестиције у овај сектор у наредним годинама. Поред великих инвестиција, ради се и на плану за стратешко реструктурирање Електропривреде Србије, како у наредним годинама то предузеће не би представљало фискални ризик за буџет. 

Потпредседник Владе је додао и да данас, након што је завршена зимска сезона, може да каже да није потрошено онолико гаса колико је било очекивано, као и да је и продужен најам складишта у Мађарској на додатних 12 месеци. Он је закључио да је Србија на добром путу што се тиче циљева у области енергетике из актуелног аранжмана.

Када је реч о стању у буџету, Мали је навео да су покривене потребе за финансирањем буџета за ову годину. Додао је и да, због глобалних изазова, имамо простора, односно тзв. „бафере“ у буџету, у случају да је потребно да држава на неки начин реагује.

Рекао је и да се тренутно бави 2024. годином, у смислу финансирања будућих обавеза, али и да је намера Владе да се настави са великим улагањима у јавне инвестиције. Како је нагласио, најважније је да се у том смислу нађу нови извори раста.

Мекгетиген се сагласио да је важно да се, када је реч о расходима, средства троше на јавне инвестиције, које доприносе даљем привредном расту.

Мали је нагласио да процес трансформације и модернизације Пореске управе одлично напредује, као и да ће та управа ускоро добити нову зграду. Рекао је и да су успешно завршени пројекти нове е-фискализације и е-фактура, као и да ће привредницима бити омогућен бржи повраћај ПДВ-а. Осим тога, када је реч о царини, министар је рекао да се тренутно ради на пројекту е-отпремница.

Саговорници су разговарали и о напретку пројекта „Искра“ који подразумева систем централизованих зарада, а Мали је навео да је испуњен један од циљева програма који се тиче укључивањa сектора образовања, са преко 1.800 установа у систему.

1/4

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен