Читај ми

Потпредседник Владе Синиша Мали започео разговоре са ММФ-ом

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали започео је данас разговоре са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ) коју предводи Донал Мекгетиген, а у оквиру прве ревизије актуелног Стенд-бај аранжмана. Мисија ММФ-а боравиће у Београду до 4. априла. 

Стенд-бај аранжман одобрен је Републици Србији 19. децембра 2022. године, а програм има за циљ очување макроекономске и финансијске стабилности, јачање отпорности привреде у условима глобалне енергетске кризе и подстицање одрживог раста.

Министар Синиша Мали је истакао да су српске јавне финансије стабилне, као и да је први квартал завршен са позитивним индикаторима. Додао је да је Србија наставила да расте, упркос свим изазовима, као и да је јавни дуг у потпуности под контролом. 

Сумирајући претходну годину, као и први квартал ове године, Мали је рекао и да је забележен рекордан прилив страних директних инвестиција и историјски ниска стопа незапослености. Мекгетиген је похвалио напоре Владе РС и Министарства финансија и све што је урађено на одржавању стабилности јавних финансија.

Мали и Мекгетиген су разговарали и о ситуацији у енергетском сектору, а потпредседник Владе је истакао да је у том смислу доста урађено у последњих неколико месеци, те да Србију очекују велике инвестиције у овај сектор у наредним годинама. Поред великих инвестиција, ради се и на плану за стратешко реструктурирање Електропривреде Србије, како у наредним годинама то предузеће не би представљало фискални ризик за буџет. 

Потпредседник Владе је додао и да данас, након што је завршена зимска сезона, може да каже да није потрошено онолико гаса колико је било очекивано, као и да је и продужен најам складишта у Мађарској на додатних 12 месеци. Он је закључио да је Србија на добром путу што се тиче циљева у области енергетике из актуелног аранжмана.

Када је реч о стању у буџету, Мали је навео да су покривене потребе за финансирањем буџета за ову годину. Додао је и да, због глобалних изазова, имамо простора, односно тзв. „бафере“ у буџету, у случају да је потребно да држава на неки начин реагује.

Рекао је и да се тренутно бави 2024. годином, у смислу финансирања будућих обавеза, али и да је намера Владе да се настави са великим улагањима у јавне инвестиције. Како је нагласио, најважније је да се у том смислу нађу нови извори раста.

Мекгетиген се сагласио да је важно да се, када је реч о расходима, средства троше на јавне инвестиције, које доприносе даљем привредном расту.

Мали је нагласио да процес трансформације и модернизације Пореске управе одлично напредује, као и да ће та управа ускоро добити нову зграду. Рекао је и да су успешно завршени пројекти нове е-фискализације и е-фактура, као и да ће привредницима бити омогућен бржи повраћај ПДВ-а. Осим тога, када је реч о царини, министар је рекао да се тренутно ради на пројекту е-отпремница.

Саговорници су разговарали и о напретку пројекта „Искра“ који подразумева систем централизованих зарада, а Мали је навео да је испуњен један од циљева програма који се тиче укључивањa сектора образовања, са преко 1.800 установа у систему.

1/4

Сличне теме

Успешно уговорени сви пројекти за први део програма ИПА 2020

Успешно уговорени сви пројекти за први део програма ИПА 2020

Потпредседник Владе Синиша Мали разговарао са председником Одбора директора Азијске инфраструктурне инвестиционе банке

Потпредседник Владе Синиша Мали разговарао са председником Одбора директора Азијске инфраструктурне инвестиционе банке

Огњен Поповић: Радимо на развоју тржишта капитала и алтернативних извора финансирања

Огњен Поповић: Радимо на развоју тржишта капитала и алтернативних извора финансирања