Čitaj mi

Potpredsednik Vlade Siniša Mali započeo razgovore sa MMF-om

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali započeo je danas razgovore sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Donal Mekgetigen, a u okviru prve revizije aktuelnog Stend-baj aranžmana. Misija MMF-a boraviće u Beogradu do 4. aprila. 

Stend-baj aranžman odobren je Republici Srbiji 19. decembra 2022. godine, a program ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede u uslovima globalne energetske krize i podsticanje održivog rasta.

Ministar Siniša Mali je istakao da su srpske javne finansije stabilne, kao i da je prvi kvartal završen sa pozitivnim indikatorima. Dodao je da je Srbija nastavila da raste, uprkos svim izazovima, kao i da je javni dug u potpunosti pod kontrolom. 

Sumirajući prethodnu godinu, kao i prvi kvartal ove godine, Mali je rekao i da je zabeležen rekordan priliv stranih direktnih investicija i istorijski niska stopa nezaposlenosti. Mekgetigen je pohvalio napore Vlade RS i Ministarstva finansija i sve što je urađeno na održavanju stabilnosti javnih finansija.

Mali i Mekgetigen su razgovarali i o situaciji u energetskom sektoru, a potpredsednik Vlade je istakao da je u tom smislu dosta urađeno u poslednjih nekoliko meseci, te da Srbiju očekuju velike investicije u ovaj sektor u narednim godinama. Pored velikih investicija, radi se i na planu za strateško restrukturiranje Elektroprivrede Srbije, kako u narednim godinama to preduzeće ne bi predstavljalo fiskalni rizik za budzet. 

Potpredsednik Vlade je dodao i da danas, nakon što je završena zimska sezona, može da kaže da nije potrošeno onoliko gasa koliko je bilo očekivano, kao i da je i produžen najam skladišta u Mađarskoj na dodatnih 12 meseci. On je zaključio da je Srbija na dobrom putu što se tiče ciljeva u oblasti energetike iz aktuelnog aranžmana.

Kada je reč o stanju u budzetu, Mali je naveo da su pokrivene potrebe za finansiranjem budzeta za ovu godinu. Dodao je i da, zbog globalnih izazova, imamo prostora, odnosno tzv. „bafere“ u budzetu, u slučaju da je potrebno da država na neki način reaguje.

Rekao je i da se trenutno bavi 2024. godinom, u smislu finansiranja budućih obaveza, ali i da je namera Vlade da se nastavi sa velikim ulaganjima u javne investicije. Kako je naglasio, najvažnije je da se u tom smislu nađu novi izvori rasta.

Mekgetigen se saglasio da je važno da se, kada je reč o rashodima, sredstva troše na javne investicije, koje doprinose daljem privrednom rastu.

Mali je naglasio da proces transformacije i modernizacije Poreske uprave odlično napreduje, kao i da će ta uprava uskoro dobiti novu zgradu. Rekao je i da su uspešno završeni projekti nove e-fiskalizacije i e-faktura, kao i da će privrednicima biti omogućen brži povraćaj PDV-a. Osim toga, kada je reč o carini, ministar je rekao da se trenutno radi na projektu e-otpremnica.

Sagovornici su razgovarali i o napretku projekta „Iskra“ koji podrazumeva sistem centralizovanih zarada, a Mali je naveo da je ispunjen jedan od ciljeva programa koji se tiče uključivanja sektora obrazovanja, sa preko 1.800 ustanova u sistemu.

1/4

Slične teme

Uspešno ugovoreni svi projekti za prvi deo programa IPA 2020

Uspešno ugovoreni svi projekti za prvi deo programa IPA 2020

Potpredsednik Vlade Siniša Mali razgovarao sa predsednikom Odbora direktora Azijske infrastrukturne investicione banke

Potpredsednik Vlade Siniša Mali razgovarao sa predsednikom Odbora direktora Azijske infrastrukturne investicione banke

Ognjen Popović: Radimo na razvoju tržišta kapitala i alternativnih izvora finansiranja

Ognjen Popović: Radimo na razvoju tržišta kapitala i alternativnih izvora finansiranja