Читај ми

Потпредседник Владе Синиша Мали разговарао са председником Одбора директора Азијске инфраструктурне инвестиционе банке

1/4

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали састао се данас са председником Одбора директора Азијске инфраструктурне инвестиционе банке (АИИБ) Ђином Лићуном, са којим је разговарао о економској ситуацији у Србији и свету и о заједничкој сарадњи.

Потпредседник Владе, који је и гувернер Србије у АИИБ, је упознао свог саговорника са макроекономским резултатима које је Србија постигла у претходном периоду и додао да је српска економија доминантна у региону. 

Истакао је да је Србија остала стабилна како за време кризе изазване корона вирусом, тако и касније за време енергетске кризе, те да њена привреда наставља да расте. Мали је прецизирао да је 2022. године забележен прилив страних директних инвестиција од 4,4 милијарде евра, да је незапосленост на историјски ниском нивоу, као и да је јавни дуг тренутно 51,4% БДП-а, што је далеко испод европског просека.

Ђин Лићун је истакао да је импресиониран резултатима које је Србија постигла, те да је наша земља на добром путу.

Мали је нагласио и да се Влада Србије стратешки определила да улаже у инфраструктуру, зелену енергију, ИТ индустрију и у људе, у смислу улагања у образовање, уз задржавање фискалне стабилности.

Саговорници су разговарали о будућој заједничкој сарадњи, са нагласком на пројекте из области инфраструктуре која повезује земље у региону, као и на пројекте у области одрживог развоја и енергетике. Сагласили су се да ће заједничка сарадња бити добар сигнал, те да такви пројекти могу да допринесу бољем квалитету живота грађана и јачој повезаности са азијским континентом. У том контексту, потпредседник Владе је рекао да је Србија остала посвећена иницијативи „Један појас – један пут“.

Мали је истакао и да Србија има одличну сарадњу са НР Кином, пре свега захваљујући блиским везама два председника, као и да су тренутно три највећа извозника из Србије у свет управо кинеске компаније. Он је додао и да се тренутно ради на уговору о слободној трговини између две земље, који ће додатно допринети још ближој сарадњи. 

АИИБ је основана на иницијативу Народне Републике Кине 2015. године, а Србија је постала нерегионални члан банке 2019. године. За гувернера у АИИБ је тада именован министар финансија Синиша Мали.

Као релативно нова мултилатерална развојна банка, првобитно је основана да буде регионална финансијска институција, али јој је приступио и велики број чланица изван азијско-пацифичког региона, као што су Велика Британија, Немачка, Француска, Италија, Холандија, Шпанија и друге, тако да та банка има међународни карактер и тренутно броји 93 државе чланице. Седиште банке је у Пекингу.

Сврха АИИБ је да подстиче одржив економски развој, побољшава повезаност инфраструктуре у Азији инвестирањем у инфраструктуру и друге производне секторе, као и да подстиче регионалну сарадњу и партнерство, блиско сарађујући са другим мултилатералним и билатералним развојним институцијама.

Сличне теме

Потписан Споразум о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима Србије и Велике Британије

Потписан Споразум о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима Србије и Велике Британије

Синиша Мали: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста

Синиша Мали: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду