Čitaj mi

Potpredsednik Vlade Siniša Mali razgovarao sa predsednikom Odbora direktora Azijske infrastrukturne investicione banke

1/4

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa predsednikom Odbora direktora Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB) Đinom Lićunom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj situaciji u Srbiji i svetu i o zajedničkoj saradnji.

Potpredsednik Vlade, koji je i guverner Srbije u AIIB, je upoznao svog sagovornika sa makroekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla u prethodnom periodu i dodao da je srpska ekonomija dominantna u regionu. 

Istakao je da je Srbija ostala stabilna kako za vreme krize izazvane korona virusom, tako i kasnije za vreme energetske krize, te da njena privreda nastavlja da raste. Mali je precizirao da je 2022. godine zabeležen priliv stranih direktnih investicija od 4,4 milijarde evra, da je nezaposlenost na istorijski niskom nivou, kao i da je javni dug trenutno 51,4% BDP-a, što je daleko ispod evropskog proseka.

Đin Lićun je istakao da je impresioniran rezultatima koje je Srbija postigla, te da je naša zemlja na dobrom putu.

Mali je naglasio i da se Vlada Srbije strateški opredelila da ulaže u infrastrukturu, zelenu energiju, IT industriju i u ljude, u smislu ulaganja u obrazovanje, uz zadržavanje fiskalne stabilnosti.

Sagovornici su razgovarali o budućoj zajedničkoj saradnji, sa naglaskom na projekte iz oblasti infrastrukture koja povezuje zemlje u regionu, kao i na projekte u oblasti održivog razvoja i energetike. Saglasili su se da će zajednička saradnja biti dobar signal, te da takvi projekti mogu da doprinesu boljem kvalitetu života građana i jačoj povezanosti sa azijskim kontinentom. U tom kontekstu, potpredsednik Vlade je rekao da je Srbija ostala posvećena inicijativi „Jedan pojas – jedan put“.

Mali je istakao i da Srbija ima odličnu saradnju sa NR Kinom, pre svega zahvaljujući bliskim vezama dva predsednika, kao i da su trenutno tri najveća izvoznika iz Srbije u svet upravo kineske kompanije. On je dodao i da se trenutno radi na ugovoru o slobodnoj trgovini između dve zemlje, koji će dodatno doprineti još bližoj saradnji. 

AIIB je osnovana na inicijativu Narodne Republike Kine 2015. godine, a Srbija je postala neregionalni član banke 2019. godine. Za guvernera u AIIB je tada imenovan ministar finansija Siniša Mali.

Kao relativno nova multilateralna razvojna banka, prvobitno je osnovana da bude regionalna finansijska institucija, ali joj je pristupio i veliki broj članica izvan azijsko-pacifičkog regiona, kao što su Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Holandija, Španija i druge, tako da ta banka ima međunarodni karakter i trenutno broji 93 države članice. Sedište banke je u Pekingu.

Svrha AIIB je da podstiče održiv ekonomski razvoj, poboljšava povezanost infrastrukture u Aziji investiranjem u infrastrukturu i druge proizvodne sektore, kao i da podstiče regionalnu saradnju i partnerstvo, blisko sarađujući sa drugim multilateralnim i bilateralnim razvojnim institucijama.

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen