Читај ми

Потписан Споразум о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима Србије и Велике Британије

1/3

Први потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали и министарка за Европу Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Нусрат Гани потписали су данас у Влади Србије Споразум о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима. 

Документ је правни оквир за размену података и биће основа за узајамно пружање помоћи у спречавању и истрази кршења царинских прекршаја, откривања царинских прекршаја и прекршајног гоњења, бољу комуникацију између царинских органа, лакшу, безбедну и бржу размену информација, обезбеђивање трговинских олакшица у области царина у складу са међународним стандардима, сарадњу у области употребе техничке опреме за царинске контроле, обуке царинских службеника, размене службеника и експерата за царинска питања, примене нових технологија, размену посебних, научних и техничких информација које се односе на ефикасну примену царинских прописа, поступака и зона, укључујући и слободне зоне те успостављања и одржавања програма овлашћених привредних субјеката.

На састанку одржаном након потписавања Споразума Мали је истакао да Србија и Велика Британија имају пуно простора за продубљивање сарадње и упознао је Гани са свим плановима које Србија има у наредном периоду, поготово у контексту европских интеграција и динамиком спровођења Реформске агенде у оквиру Плана раста за Западни Балкан, који је усвојила Европска комисија. 

„Србија се чврсто налази на европском путу, све договорено ћемо испунити и даћемо све од себе да, даљом имплементацијом реформи, одржимо тренд економског раста који у првом кварталу ове године износи 4,6 одсто“, рекао је Мали. 

Он је пожелео добродошлицу Гани, која је у првој званичној посети Србији, и истакао да је Србија прешла велики пут од земље која је 2012. имала БДП у износу од 33 милијарде евра до једне од најбрже растућих европских економија која је прошле године достигла скоро 70 милијарди евра БДП-а, са јасним циљем и визијом да до 2027. године достигне 100 милијарди евра. 

Како је рекао, посебна пажња у земљи се сада придаје предстојећој организацији Међународне специјализоване ЕСКПО изложбе која ће бити велика шанса за Србију и нови извор даљег раста.

„Наша компетитивна предност је брзо доношење одлука, применићемо најбоље праксе и планирамо улагања у све секторе друштва кроз шири Програм 'Србија 2027', све са циљем подизања квалитета живота наших грађана, развоја наше привреде и даље унапређење инфраструктуре. ЕКСПО 2027 је наш 'изговор' да радимо још више“, рекао је први потпредседник Владе. 

Он је поручио да су све до сада примењене мере економске политике дале резултате попут смањења незапослености са око 25 одсто колико је износила 2012. године на данашњих, рекордно ниских, девет одсто.

Гани је похвалила добре резултате Србије и нагласила да постоји пуно позитивних ствари које би требало да се помињу више у свету када је у питању Србија, попут економских и поручила да би Србија требало да настави да, као и до сада, унапређује пословни амбијент и привлачи још директних страних инвестиција. Гани је нагласила да постоји велики потенцијал за унапређење билатералне, пре свега економске и трговинске, сарадње између Велике Британије и Србије, као и да је Велика Британија веома заинтересована за интензивирање економских односа са Србијом. Потписивање Споразума о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима је први корак на том путу, уз указивање да је Велика Британија, након изласка из Европске уније, први споразум овог типа, потписала управо са Србијом, што је јасан политички сигнал жеље Велике Британије да се економски односи две земље унапреде. 

Састанку је присуствовао и амбасадор Велике Британије у Србији Едвард Фергусон.  

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура