Čitaj mi

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

1/3

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Nusrat Gani potpisali su danas u Vladi Srbije Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima. 

Dokument je pravni okvir za razmenu podataka i biće osnova za uzajamno pružanje pomoći u sprečavanju i istrazi kršenja carinskih prekršaja, otkrivanja carinskih prekršaja i prekršajnog gonjenja, bolju komunikaciju između carinskih organa, lakšu, bezbednu i bržu razmenu informacija, obezbeđivanje trgovinskih olakšica u oblasti carina u skladu sa međunarodnim standardima, saradnju u oblasti upotrebe tehničke opreme za carinske kontrole, obuke carinskih službenika, razmene službenika i eksperata za carinska pitanja, primene novih tehnologija, razmenu posebnih, naučnih i tehničkih informacija koje se odnose na efikasnu primenu carinskih propisa, postupaka i zona, uključujući i slobodne zone te uspostavljanja i održavanja programa ovlašćenih privrednih subjekata.

Na sastanku održanom nakon potpisavanja Sporazuma Mali je istakao da Srbija i Velika Britanija imaju puno prostora za produbljivanje saradnje i upoznao je Gani sa svim planovima koje Srbija ima u narednom periodu, pogotovo u kontekstu evropskih integracija i dinamikom sprovođenja Reformske agende u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je usvojila Evropska komisija. 

„Srbija se čvrsto nalazi na evropskom putu, sve dogovoreno ćemo ispuniti i daćemo sve od sebe da, daljom implementacijom reformi, održimo trend ekonomskog rasta koji u prvom kvartalu ove godine iznosi 4,6 odsto“, rekao je Mali. 

On je poželeo dobrodošlicu Gani, koja je u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji, i istakao da je Srbija prešla veliki put od zemlje koja je 2012. imala BDP u iznosu od 33 milijarde evra do jedne od najbrže rastućih evropskih ekonomija koja je prošle godine dostigla skoro 70 milijardi evra BDP-a, sa jasnim ciljem i vizijom da do 2027. godine dostigne 100 milijardi evra. 

Kako je rekao, posebna pažnja u zemlji se sada pridaje predstojećoj organizaciji Međunarodne specijalizovane ESKPO izložbe koja će biti velika šansa za Srbiju i novi izvor daljeg rasta.

„Naša kompetitivna prednost je brzo donošenje odluka, primenićemo najbolje prakse i planiramo ulaganja u sve sektore društva kroz širi Program 'Srbija 2027', sve sa ciljem podizanja kvaliteta života naših građana, razvoja naše privrede i dalje unapređenje infrastrukture. EKSPO 2027 je naš 'izgovor' da radimo još više“, rekao je prvi potpredsednik Vlade. 

On je poručio da su sve do sada primenjene mere ekonomske politike dale rezultate poput smanjenja nezaposlenosti sa oko 25 odsto koliko je iznosila 2012. godine na današnjih, rekordno niskih, devet odsto.

Gani je pohvalila dobre rezultate Srbije i naglasila da postoji puno pozitivnih stvari koje bi trebalo da se pominju više u svetu kada je u pitanju Srbija, poput ekonomskih i poručila da bi Srbija trebalo da nastavi da, kao i do sada, unapređuje poslovni ambijent i privlači još direktnih stranih investicija. Gani je naglasila da postoji veliki potencijal za unapređenje bilateralne, pre svega ekonomske i trgovinske, saradnje između Velike Britanije i Srbije, kao i da je Velika Britanija veoma zainteresovana za intenziviranje ekonomskih odnosa sa Srbijom. Potpisivanje Sporazuma o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima je prvi korak na tom putu, uz ukazivanje da je Velika Britanija, nakon izlaska iz Evropske unije, prvi sporazum ovog tipa, potpisala upravo sa Srbijom, što je jasan politički signal želje Velike Britanije da se ekonomski odnosi dve zemlje unaprede. 

Sastanku je prisustvovao i ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson.  

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen