Читај ми

Потписан Финансијски проткол влада Републике Србије и Републике Француске

1/7

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали потписао је данас са министром за спољну трговину и економску промоцију Француске Оливијем Бештом Финансијски протокол између Владе Републике Србије и Владе Републике Франсцуске о сарадњи у области финансирања увођења опште аутоматизације управљања електродистрибутивном мрежом. Потписивању протокола, које је одржано у Палати Србија, је присуствовала премијерка Ана Брнабић.

Потписани међувладин споразум дефинише Пројекат вођења опште аутоматизације управљања српском електродистрибутивном мрежом, односно аутоматизација електродистрибутивне мреже средњег напона у Републици Србији као један од приоритетних пројеката за сарадњу две државе. 

Претходно је међувладиним споразумом договорено да Влада Републике Француске одобрава Влади Републике Србије финансијску подршку за увођење опште аутоматизације управљања електродистрибутивном мрежом у Републици Србији. Ово је пројекат вредан 140 милиона евра. 

Протокол је потписан након што су министри Србије и Француске одржали састанак на коме су се сагласили да две земље имају дугу историју добрих економских и политичких односа, да сарадња никад није била боља, али да свакако треба искористити све потенцијале за развој заједничких пројеката.  

Мали је рекао да Србија и Француска имају пуно успешних пројеката попут концесије за аеродром „Никола Тесла“, изградње београдског метроа, постројења за прераду отпада у Винчи, али да постоји још потенцијалних великих пројеката на којима је могуће радити. Он се захвалио француском колеги на досадашњој подршци. 

Министар Оливије Бешт честитао је Малом на добијању организације међународне специјализоване изложбе ЕКСПО 2027 и рекао да се нада да ће Србија и Француска наставити сарадњу кроз још заједничких пројеката, попут постројења за прераду отпадних вода у Великом селу, за које су заинтересоване француске компаније.

Сличне теме

Синиша Мали: Кључна ствар у данашњој глобалној економији је наћи изворе раста

Синиша Мали: Кључна ствар у данашњој глобалној економији је наћи изворе раста

Синиша Мали: Заједно са грађанима се боримо против сиве економије

Синиша Мали: Заједно са грађанима се боримо против сиве економије

Мали са званичником ЕКСПА: Импресиониран сам напретком

Мали са званичником ЕКСПА: Импресиониран сам напретком