Čitaj mi

Potpisan Finansijski protkol vlada Republike Srbije i Republike Francuske

1/7

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas sa ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Francuske Olivijem Beštom Finansijski protokol između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Franscuske o saradnji u oblasti finansiranja uvođenja opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom. Potpisivanju protokola, koje je održano u Palati Srbija, je prisustvovala premijerka Ana Brnabić.

Potpisani međuvladin sporazum definiše Projekat vođenja opšte automatizacije upravljanja srpskom elektrodistributivnom mrežom, odnosno automatizacija elektrodistributivne mreže srednjeg napona u Republici Srbiji kao jedan od prioritetnih projekata za saradnju dve države. 

Prethodno je međuvladinim sporazumom dogovoreno da Vlada Republike Francuske odobrava Vladi Republike Srbije finansijsku podršku za uvođenje opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom u Republici Srbiji. Ovo je projekat vredan 140 miliona evra. 

Protokol je potpisan nakon što su ministri Srbije i Francuske održali sastanak na kome su se saglasili da dve zemlje imaju dugu istoriju dobrih ekonomskih i političkih odnosa, da saradnja nikad nije bila bolja, ali da svakako treba iskoristiti sve potencijale za razvoj zajedničkih projekata.  

Mali je rekao da Srbija i Francuska imaju puno uspešnih projekata poput koncesije za aerodrom „Nikola Tesla“, izgradnje beogradskog metroa, postrojenja za preradu otpada u Vinči, ali da postoji još potencijalnih velikih projekata na kojima je moguće raditi. On se zahvalio francuskom kolegi na dosadašnjoj podršci. 

Ministar Olivije Bešt čestitao je Malom na dobijanju organizacije međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO 2027 i rekao da se nada da će Srbija i Francuska nastaviti saradnju kroz još zajedničkih projekata, poput postrojenja za preradu otpadnih voda u Velikom selu, za koje su zainteresovane francuske kompanije.

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen