Читај ми

Огњен Поповић: Радимо на развоју тржишта капитала и алтернативних извора финансирања

Помоћник министра финансија Огњен Поповић учествовао је данас на Самиту министара финансија, гувернера и директора пореских управа региона, који се одржава у Бечићима, у Црној Гори, а на коме је говорио о економској ситуацију у Републици Србији, фискалној и монетарној политици у доба светске економске кризе и високе инфлације, спроведеним реформама и плановима за наредни период.

Поповић је, на панелу „Здраве јавне финансије – кључни предуслов привредног раста и изградње модерне тржишне привреде и у условима продужене геополитичке неизвесности“, истакао да је удео јавног дуга у БДП-у Србије тренутно на нивоу од 51,4 одсто, што значи да је Србија успела да се врати на ниво јавног дуга из периода пре пандемије, и поред три пакета економске подршке привреди и грађанима Србије у укупном износу од око девет милијарди евра.

Поповић је подсетио и да су током пандемије покренуте две гарантне шеме за помоћ привреди, а осврнуо се и на нова фискална правила, предвиђена изменама Закона о буџетском систему, који је усвојен у Скупштини Србије крајем 2022. године.

Он је истакао и да је држава показала фискалну дисциплину и одговорност, те да је скоро сав портфолио скупљих дугова рефинансиран тако да смо у ову светску економску кризу ушли спремни. Према његовим речима, просечна стопа задуживања на портфолио јавног дуга крајем године је износила 2,8 одсто.

Како је додао, тренд у свету је раст каматних стопа централних банака, што се прелива на банкарски сектор и њихове камате, а у региону Западног Балкана, банке чине чак 95 одсто свих извора финансирања.

„Зато треба да радимо на развоју тржишта капитала, односно на креирању алтернатива и алтернативних извора финансирања за привреду“, рекао је Поповић, подсећајући да је Србија усвојила Закон и Стратегију развоја тржишта капитала.

Поповић се осврнуо и на борбу против сиве економије у Србији, истичући да су на том пољу остварени значајни помаци, да су уведени нови системи е-фискализације и е-фактура, те да се ради на увођењу система е-акциза.

У том контексту Поповић је подсетио и на студију НАЛЕД-а према којој је обим сиве економије у протеклих пет година, од 2017. до 2022. године, пао са 14,9 на 11,7 одсто.

Истакао је да и се из године у годину смањује пореско оптерећење зарада, чиме се растерећују послодавци и додатно стимулише привреда, а навео је и да се даље ради на 

реформи и модернизацији Пореске управе, у правцу поједностављења процедура што доноси користи и привреди и грађанима.

На панелу су учествовали и министар финансија Црне Горе Александар Дамјановић, министар финансија и трезора Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, као и шефица канцеларије ММФ-а за Западни Балкан Стефани Верена Ебле.

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура