Čitaj mi

Ognjen Popović: Radimo na razvoju tržišta kapitala i alternativnih izvora finansiranja

Pomoćnik ministra finansija Ognjen Popović učestvovao je danas na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona, koji se održava u Bečićima, u Crnoj Gori, a na kome je govorio o ekonomskoj situaciju u Republici Srbiji, fiskalnoj i monetarnoj politici u doba svetske ekonomske krize i visoke inflacije, sprovedenim reformama i planovima za naredni period.

Popović je, na panelu „Zdrave javne finansije – ključni preduslov privrednog rasta i izgradnje moderne tržišne privrede i u uslovima produžene geopolitičke neizvesnosti“, istakao da je udeo javnog duga u BDP-u Srbije trenutno na nivou od 51,4 odsto, što znači da je Srbija uspela da se vrati na nivo javnog duga iz perioda pre pandemije, i pored tri paketa ekonomske podrške privredi i građanima Srbije u ukupnom iznosu od oko devet milijardi evra.

Popović je podsetio i da su tokom pandemije pokrenute dve garantne šeme za pomoć privredi, a osvrnuo se i na nova fiskalna pravila, predviđena izmenama Zakona o budzetskom sistemu, koji je usvojen u Skupštini Srbije krajem 2022. godine.

On je istakao i da je država pokazala fiskalnu disciplinu i odgovornost, te da je skoro sav portfolio skupljih dugova refinansiran tako da smo u ovu svetsku ekonomsku krizu ušli spremni. Prema njegovim rečima, prosečna stopa zaduživanja na portfolio javnog duga krajem godine je iznosila 2,8 odsto.

Kako je dodao, trend u svetu je rast kamatnih stopa centralnih banaka, što se preliva na bankarski sektor i njihove kamate, a u regionu Zapadnog Balkana, banke čine čak 95 odsto svih izvora finansiranja.

„Zato treba da radimo na razvoju tržišta kapitala, odnosno na kreiranju alternativa i alternativnih izvora finansiranja za privredu“, rekao je Popović, podsećajući da je Srbija usvojila Zakon i Strategiju razvoja tržišta kapitala.

Popović se osvrnuo i na borbu protiv sive ekonomije u Srbiji, ističući da su na tom polju ostvareni značajni pomaci, da su uvedeni novi sistemi e-fiskalizacije i e-faktura, te da se radi na uvođenju sistema e-akciza.

U tom kontekstu Popović je podsetio i na studiju NALED-a prema kojoj je obim sive ekonomije u proteklih pet godina, od 2017. do 2022. godine, pao sa 14,9 na 11,7 odsto.

Istakao je da i se iz godine u godinu smanjuje poresko opterećenje zarada, čime se rasterećuju poslodavci i dodatno stimuliše privreda, a naveo je i da se dalje radi na 

reformi i modernizaciji Poreske uprave, u pravcu pojednostavljenja procedura što donosi koristi i privredi i građanima.

Na panelu su učestvovali i ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, kao i šefica kancelarije MMF-a za Zapadni Balkan Stefani Verena Eble.

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen