Читај ми

Министар Мали: Влада Србије данас о Предлогу закона да млади добију по 100 евра

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће пријава за 100 евра помоћи младима од навршених 16 до навршених 29 година почети 15. јануара, и да ће трајати до 30. јануара, као и да ће Предлог тог закона данас бити пред Владом, а већ сутра пред посланицима у Народној скупштини Републике Србије. 

„Ми ћемо почетком фебруара исплатити новац онима који се буду пријавили. Процес пријаве је исти као и за претходне помоћи за грађане. На порталу Управе за трезор неопходно је унети име и презиме, јединствени матични број и број важеће личне карте. Такође, бира се банка где имате рачун или само име банке у којој ће бити отворен наменски рачун. Дакле, сутра сам у парламенту, и ако претпоставимо да ће тај закон ступити на снагу 12. или 13. јануара, тај датум се узима као пресек за оне који могу да се пријаве, односно пријава ће бити могућа за оне који су до тада напунили 16. година или за свакога ко након тог датума у овој години пуни 30 година“, рекао је Мали и напоменуо да они који желе да се пријаве морају имати важећу личну карту. 

Он је истакао да ће у петак, 14. јануара, бити исплаћена помоћ од 10.000 динара за запослене у здравству, којих има око 120.000. 

„Исплаћујемо све у дан и у динар све што смо обећали. После помоћи здравственим радницима, као што је и председник Александар Вучић и рекао, 10. фебруара исплаћујемо помоћ од 20.000 динара пензионерима, којих има око 1,7 милиона. На тај начин подржавамо оне којима је помоћ најпотребнија и са оптимизмом улазимо у 2022. годину. Тиме потврђујемо снагу наше економије и наших финансија“, рекао је министар.

Синиша Мали је објаснио да су помоћи позитиван сигнал који држава шаље грађанима. 

„Укључили смо и младе, јер желимо да покажемо колико о њима бринемо, колико су важни и да и на њих пребацимо дозу оптимизма. Ако погледате, на мом инстаграм профилу дајемо одговоре на питања поводом исплате нове помоћи од 100 евра. Ту смо имали сјајне коментаре, где је један момак рекао да ће тај новац искористити да запроси девојку и слично. То је апсолутно економска мера, јер новац ће се потрошити у Србији, а ми ћемо део добити назад кроз наплату ПДВ-а. Колико су мере помоћи оправдане показано је и прошле и 2020. године. Дакле, дали смо огромну подршку грађанима, а када погледате резултат, по флеш процени, прошле године имамо раст од 7,5 одсто. Кумулативно, уз резултат из 2020. године, за две године стопа раста је 6,5 одсто, што значи да имамо најбољи резултат у Европи. Само Ирска је испред нас, али она је због специфичне економије неупоредива“, навео је Мали. 

Министар финансија је подсетио да је у оквиру првог пакета помоћи 2020. године издвојено 638,4 милијарди динара. 

„Други пакет је био у септембру те године, за шта је држава издвојила 66 милијарди, а за трећи пакет 2021. године 274,2 милијарде динара. Укупно, то је 978,6 милијарди динара. То је новац којим је Србија помогла и привреду и грађане. Након тога долазимо и до 2022. године, па само за помоћ запосленима у здравству од по 10.000 динара, којих има око 120.000, издвајамо 1,2 милијарде динара. За 100 евра помоћи младима, а око милион људи испуњава услове да се пријави, држава издваја око 12 милијарди динара. За пензионере којима ће 10. фебруара бити исплаћено 20.000 динара, а има их око 1,7 милиона, опредељено је око 34 милијарде динара. Укупно, реч је о 1.025 милијарди динара, што је око 8,7 милијарди евра, односно око 18 одсто нашег БДП-а“, навео је он.

Истакао је да Србија, захваљујући економској политици коју води, остварује сјајне резултате, јер, између осталог, поред највећег раста у Европи, српски БДП је први пут у историји 53 милијарде евра, што је око 6.232 милијарде динара. 

„Поред тога, имамо и 3,9 милијарди динара страних директних инвестиција, што је више него у рекордној 2019. години. С обзиром на такав резултат, упркос кризи која је изазвана пандемијом, ми смо задржали кредибилитет као држава, отварају се фабрике и нова радна места, долазе инвестиције. Стопа незапослености у трећем кварталу прошле године је била 10,5 одсто, што је приближно резултату из 2019. године. Много развијеније државе су због кризе имале милионе отпуштених, јавни дуг је убрзано растао, а код нас није тако. Када погледате наш јавни дуг, чак и после ових пакета помоћи, он је 56,8 одсто, што је много мање од 60 процената колико прописује Мастрихт. То је иначе стандард Европске уније, али готово све државе имају знатно већи јавни дуг“, рекао је он. 

Мали је навео и да су од 1. јануара веће плате, пензије, као и минимална зарада, те да је Србија бројкама апсолутно показала снагу своје економије, да је одржала стабилност јавних финансија и показала шта све може да постигне. 

Осврнуо се и на увођење новог фискалног система и позвао све фискалне обвезнике да се пријаве за субвенције за набавку уређаја. 

„Рок за пријаву је 31. јануар, а ми као што знате дајемо 100 евра за фискални уређај, као и 100 евра по продајном месту. Новца имамо довољно и дефинитивно на нови систем фискализације прелазимо од 1. маја ове године“, закључио је Мали. 

Сличне теме

Министар Синиша Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом

Министар Синиша Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом

Станивуковић: Почео девети циклус израде ЕРП-а за период од 2023. до 2025. године

Станивуковић: Почео девети циклус израде ЕРП-а за период од 2023. до 2025. године

Министар Синиша Мали разговарао са замеником министра Ирана Алирезом Пејманпаком

Министар Синиша Мали разговарао са замеником министра Ирана Алирезом Пејманпаком