Čitaj mi

Ministar Mali: Vlada Srbije danas o Predlogu zakona da mladi dobiju po 100 evra

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će prijava za 100 evra pomoći mladima od navršenih 16 do navršenih 29 godina početi 15. januara, i da će trajati do 30. januara, kao i da će Predlog tog zakona danas biti pred Vladom, a već sutra pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srbije. 

„Mi ćemo početkom februara isplatiti novac onima koji se budu prijavili. Proces prijave je isti kao i za prethodne pomoći za građane. Na portalu Uprave za trezor neophodno je uneti ime i prezime, jedinstveni matični broj i broj važeće lične karte. Takođe, bira se banka gde imate račun ili samo ime banke u kojoj će biti otvoren namenski račun. Dakle, sutra sam u parlamentu, i ako pretpostavimo da će taj zakon stupiti na snagu 12. ili 13. januara, taj datum se uzima kao presek za one koji mogu da se prijave, odnosno prijava će biti moguća za one koji su do tada napunili 16. godina ili za svakoga ko nakon tog datuma u ovoj godini puni 30 godina“, rekao je Mali i napomenuo da oni koji žele da se prijave moraju imati važeću ličnu kartu. 

On je istakao da će u petak, 14. januara, biti isplaćena pomoć od 10.000 dinara za zaposlene u zdravstvu, kojih ima oko 120.000. 

„Isplaćujemo sve u dan i u dinar sve što smo obećali. Posle pomoći zdravstvenim radnicima, kao što je i predsednik Aleksandar Vučić i rekao, 10. februara isplaćujemo pomoć od 20.000 dinara penzionerima, kojih ima oko 1,7 miliona. Na taj način podržavamo one kojima je pomoć najpotrebnija i sa optimizmom ulazimo u 2022. godinu. Time potvrđujemo snagu naše ekonomije i naših finansija“, rekao je ministar.

Siniša Mali je objasnio da su pomoći pozitivan signal koji država šalje građanima. 

„Uključili smo i mlade, jer želimo da pokažemo koliko o njima brinemo, koliko su važni i da i na njih prebacimo dozu optimizma. Ako pogledate, na mom instagram profilu dajemo odgovore na pitanja povodom isplate nove pomoći od 100 evra. Tu smo imali sjajne komentare, gde je jedan momak rekao da će taj novac iskoristiti da zaprosi devojku i slično. To je apsolutno ekonomska mera, jer novac će se potrošiti u Srbiji, a mi ćemo deo dobiti nazad kroz naplatu PDV-a. Koliko su mere pomoći opravdane pokazano je i prošle i 2020. godine. Dakle, dali smo ogromnu podršku građanima, a kada pogledate rezultat, po fleš proceni, prošle godine imamo rast od 7,5 odsto. Kumulativno, uz rezultat iz 2020. godine, za dve godine stopa rasta je 6,5 odsto, što znači da imamo najbolji rezultat u Evropi. Samo Irska je ispred nas, ali ona je zbog specifične ekonomije neuporediva“, naveo je Mali. 

Ministar finansija je podsetio da je u okviru prvog paketa pomoći 2020. godine izdvojeno 638,4 milijardi dinara. 

„Drugi paket je bio u septembru te godine, za šta je država izdvojila 66 milijardi, a za treći paket 2021. godine 274,2 milijarde dinara. Ukupno, to je 978,6 milijardi dinara. To je novac kojim je Srbija pomogla i privredu i građane. Nakon toga dolazimo i do 2022. godine, pa samo za pomoć zaposlenima u zdravstvu od po 10.000 dinara, kojih ima oko 120.000, izdvajamo 1,2 milijarde dinara. Za 100 evra pomoći mladima, a oko milion ljudi ispunjava uslove da se prijavi, država izdvaja oko 12 milijardi dinara. Za penzionere kojima će 10. februara biti isplaćeno 20.000 dinara, a ima ih oko 1,7 miliona, opredeljeno je oko 34 milijarde dinara. Ukupno, reč je o 1.025 milijardi dinara, što je oko 8,7 milijardi evra, odnosno oko 18 odsto našeg BDP-a“, naveo je on.

Istakao je da Srbija, zahvaljujući ekonomskoj politici koju vodi, ostvaruje sjajne rezultate, jer, između ostalog, pored najvećeg rasta u Evropi, srpski BDP je prvi put u istoriji 53 milijarde evra, što je oko 6.232 milijarde dinara. 

„Pored toga, imamo i 3,9 milijardi dinara stranih direktnih investicija, što je više nego u rekordnoj 2019. godini. S obzirom na takav rezultat, uprkos krizi koja je izazvana pandemijom, mi smo zadržali kredibilitet kao država, otvaraju se fabrike i nova radna mesta, dolaze investicije. Stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu prošle godine je bila 10,5 odsto, što je približno rezultatu iz 2019. godine. Mnogo razvijenije države su zbog krize imale milione otpuštenih, javni dug je ubrzano rastao, a kod nas nije tako. Kada pogledate naš javni dug, čak i posle ovih paketa pomoći, on je 56,8 odsto, što je mnogo manje od 60 procenata koliko propisuje Mastriht. To je inače standard Evropske unije, ali gotovo sve države imaju znatno veći javni dug“, rekao je on. 

Mali je naveo i da su od 1. januara veće plate, penzije, kao i minimalna zarada, te da je Srbija brojkama apsolutno pokazala snagu svoje ekonomije, da je održala stabilnost javnih finansija i pokazala šta sve može da postigne. 

Osvrnuo se i na uvođenje novog fiskalnog sistema i pozvao sve fiskalne obveznike da se prijave za subvencije za nabavku uređaja. 

„Rok za prijavu je 31. januar, a mi kao što znate dajemo 100 evra za fiskalni uređaj, kao i 100 evra po prodajnom mestu. Novca imamo dovoljno i definitivno na novi sistem fiskalizacije prelazimo od 1. maja ove godine“, zaključio je Mali. 

Slične teme

Mali: Dogovoreno skladištenje 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj

Mali: Dogovoreno skladištenje 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj

Stanivuković u Briselu: Srbija spremno dočekala ekonomsku krizu

Stanivuković u Briselu: Srbija spremno dočekala ekonomsku krizu

Mali: Vlada Republike Srbije usvojila meru podrške preduzećima pogođenim sukobima u Ukrajini

Mali: Vlada Republike Srbije usvojila meru podrške preduzećima pogođenim sukobima u Ukrajini