Читај ми

Министар Мали уручио амбасадорки Чен Бо Нацрт Средњорочног плана сарадње

1/3

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали уручио је данас амбасадорки НР Кине Чен Бо Нацрт Средњорочног плана сарадње до 2025. године, са циљем унапређења свеобухватне билатералне сарадње између две земље. 

Предлог о изради Средњорочног плана сарадње је настао на иницијативу министра финансија и амбасадорке НР Кине у новембру 2020. године, а нацрт је сачинила Радна група за инвестициону сарадњу са НР Кином, која је оформљена у марту 2021. године.

Саговорници су се сагласили да ће Средњорочни план сарадње умногоме допринети још чвршћој сарадњи између све земље, и ефикаснијем спровођењу заједничких пројеката. Како су истакли, на тај начин ће „челично пријатељство“, бити још јаче.

Средњорочни план се састоји од 15 приоритетних области: туризам, дигитализација, слободне зоне, привреда, друмска инфраструктура, железничка инфраструктура, енергетика, јавна безбедност, култура и информисање, омладина и спорт, здравство, заштита животне средине, просвета, наука и технолошки развој, рад, запошљавање, борачка , социјална питања и иновације.

Министар финансија је рекао да је актуелна сарадња најразвијенија у домену инфраструктуре, као и да је изградња инфраструктурних пројеката апсолутни приоритет председника Србије Александра Вучића и Владе РС. Како је истакао, важно је да се грађанима Србије обезбеди бољи квалитет живота, чему управо ти пројекти и доприносе, као и већем привредном расту.

Поред конкретних предлога српске стране, које су и до сада биле везане за инфраструктурне пројекте и изградњу одређених деоница аутопутева, железница, унапређења рада термо и хидро електрана, главни акценат предлога будуће сарадње је на дигитализацији, унапређења заштите животне средине кроз унапређење комуналне инфраструктуре, система управљања отпадом и отпадним водама, унапређења туристичких потенцијала, размене добре праксе и експертизе ради унапређења правног оквира у разним сферама од културе, јавног здравља па све до јавне безбедности.

Министар финансија и амбасадорка НР Кине су разговарали и о увођењу директне авио линије између Београда и Пекинга или Шангаја, о чему су претходно говорили председник Србије Александар Вучић и председник НР Кине Си Ђинпинг. Закључено је да за тако нешто постоји воља са обе стране, те да је важно да се у наредном периоду договоре и све друге појединости, како би у другој половини наредне године могао да се полети први авион директно из српске престонице ка неком од поменута два кинеска града.

Сличне теме

Мали: Више од 121.000 грађана се пријавило за ваучере за одмор у Србији

Мали: Више од 121.000 грађана се пријавило за ваучере за одмор у Србији

Пружаоци рачуноводствених услуга имају још шест месеци да ускладе пословање са Законом о рачуноводству

Пружаоци рачуноводствених услуга имају још шест месеци да ускладе пословање са Законом о рачуноводству

Приватни сектор од сутра обавезан да прима и чува електронске фактуре

Приватни сектор од сутра обавезан да прима и чува електронске фактуре