Čitaj mi

Ministar Mali uručio ambasadorki Čen Bo Nacrt Srednjoročnog plana saradnje

1/3

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali uručio je danas ambasadorki NR Kine Čen Bo Nacrt Srednjoročnog plana saradnje do 2025. godine, sa ciljem unapređenja sveobuhvatne bilateralne saradnje između dve zemlje. 

Predlog o izradi Srednjoročnog plana saradnje je nastao na inicijativu ministra finansija i ambasadorke NR Kine u novembru 2020. godine, a nacrt je sačinila Radna grupa za investicionu saradnju sa NR Kinom, koja je oformljena u martu 2021. godine.

Sagovornici su se saglasili da će Srednjoročni plan saradnje umnogome doprineti još čvršćoj saradnji između sve zemlje, i efikasnijem sprovođenju zajedničkih projekata. Kako su istakli, na taj način će „čelično prijateljstvo“, biti još jače.

Srednjoročni plan se sastoji od 15 prioritetnih oblasti: turizam, digitalizacija, slobodne zone, privreda, drumska infrastruktura, železnička infrastruktura, energetika, javna bezbednost, kultura i informisanje, omladina i sport, zdravstvo, zaštita životne sredine, prosveta, nauka i tehnološki razvoj, rad, zapošljavanje, boračka , socijalna pitanja i inovacije.

Ministar finansija je rekao da je aktuelna saradnja najrazvijenija u domenu infrastrukture, kao i da je izgradnja infrastrukturnih projekata apsolutni prioritet predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade RS. Kako je istakao, važno je da se građanima Srbije obezbedi bolji kvalitet života, čemu upravo ti projekti i doprinose, kao i većem privrednom rastu.

Pored konkretnih predloga srpske strane, koje su i do sada bile vezane za infrastrukturne projekte i izgradnju određenih deonica autoputeva, železnica, unapređenja rada termo i hidro elektrana, glavni akcenat predloga buduće saradnje je na digitalizaciji, unapređenja zaštite životne sredine kroz unapređenje komunalne infrastrukture, sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, unapređenja turističkih potencijala, razmene dobre prakse i ekspertize radi unapređenja pravnog okvira u raznim sferama od kulture, javnog zdravlja pa sve do javne bezbednosti.

Ministar finansija i ambasadorka NR Kine su razgovarali i o uvođenju direktne avio linije između Beograda i Pekinga ili Šangaja, o čemu su prethodno govorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik NR Kine Si Đinping. Zaključeno je da za tako nešto postoji volja sa obe strane, te da je važno da se u narednom periodu dogovore i sve druge pojedinosti, kako bi u drugoj polovini naredne godine mogao da se poleti prvi avion direktno iz srpske prestonice ka nekom od pomenuta dva kineska grada.

Slične teme

Mali: Vlada Republike Srbije usvojila meru podrške preduzećima pogođenim sukobima u Ukrajini

Mali: Vlada Republike Srbije usvojila meru podrške preduzećima pogođenim sukobima u Ukrajini

Mali: Veliki izazovi su pred Srbijom, ali svakodnevno se borimo za bolji život građana

Mali: Veliki izazovi su pred Srbijom, ali svakodnevno se borimo za bolji život građana

Mali: Mnogo izazova pred nama, ali zaštitićemo građane i obezbediti da privreda normalno funkcioniše

Mali: Mnogo izazova pred nama, ali zaštitićemo građane i obezbediti da privreda normalno funkcioniše