Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
15. маја 2019.

Министар Мали се састао са комесаром ЕУ за буџет и људске ресурсе Етингером у Бриселу

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали борави у дводневној посети Бриселу, где се данас састао са комесаром Европске уније за буџет и људске ресурсе Гинтером Етингером. Министар Мали сутра ће учествовати на Савету за економска и финансијска питања Европске Уније, који се одржава у том граду.

Двојица саговорника на састанку су потврдили да је Србија значајно напредовала и постигла завидне економске резултате у претходном периоду.

„Добили смо апсолутну подршку за наш пут ка Европској унији и похвалу за остварене резултате. Закључили смо да је Србија шампион у економским реформама, а да су нам резултати и у макроекономији и микроекономији изузетно добри. Стопа раста је у 2018. највећа у последњих десет година – 4, 3 одсто. Смањује се незапосленост, имамо суфицит у буџету трећу годину заредом“, рекао је Мали.

Министар је истакао да је изузетно битна помоћ и подршка Европске уније, јер нам то отвара пут ка расту наше економије и привреде.

„Због тога сам молио господина Етингера да се у што краћем периоду и отворе поглавља која се односе на финансијске услуге и на финансијски систем, а која би требало да нам обезбеде бољи приступ европским и другим фондовима“, рекао је Мали.

Фондови би, према речима министра Малог могли да нам омогуће већа улагања у инфраструктуру, образовање и здравство.

„Управо таквим улагањима ћемо доћи и до повећања плата и пензија, односно бољег животног стандарда грађана. Нови систем буџетирања ЕУ до 2027. године отвара могућност и земљама које нису чланице ЕУ да имају приступ фондовима. То је могућност коју ћемо ми сигурно искористити“, рекао је министар финансија.

Мали је закључио да би ти фондови требало да буду, пре свега искоришћени за развој инфраструктуре, али и побољшање система образовања у Србији.