Читај ми

Синиша Мали: Од 2020. у Србију се слило 15,9 милијарди евра страних директних инвестиција

1/3

Сваки нови километар ауто-пута доноси нове инвеститоре, а Србија је од 2020. године кумулативно привукла 15,9 милијарди евра страних директних инвестиција, рекао је данас потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали на састанку са глобалним инвеститорима из САД.

„Говоримо о годинама кризе, када је европска економија била на клацкалици рецесије и када су се након пандемије смењивале енергетска криза, поремећаји у ланцу снабдевања, ратни сукоби у Украјини и Гази“, истакао је Мали.

Инвеститори су, након посете српске делегације Вашингтону поводом Пролећног заседања Међународног монетарног фонда и Светске банке, допутовали у Београд како би се детаљније упознали са свим параметрима српске економије.

„Не правимо разлику између домаћих и страних инвеститора. Надам се да ћете у Србији пронаћи пројекте и прилике које ће вас заинтересовати да улажете“, рекао је министар у Министарству финансија. 

Он је указао да је прошлогодишњи српски раст БДП-а од 2,5 одсто, само у последњем кварталу 3,8 одсто, а у фебруару ове године 5,9 одсто, базиран на извозу и инвестицијама, те да званични статистички подаци Републике Србије показују да свака привредна грана бележи раст.

Мали је поновио речи челнице Светске банке Кристалине Георгијеве изговорене недавно у Вашингтону да је Србија заслужила резултате које бележи, односно да је „светла тачка“ економије и истакао да су Србији похвале и признања међународних финансијских институција подстрек да настави трасирану економску политику, реформе и развој. 

„Представили смо програм „Србија 2027“, потом ЕКСПО, са којима ће Србија постати највеће градилиште у Европи . Око 18 милијарди евра ће износити укупне инвестиције у целој Србији у свим секторима“, рекао је Мали на састанку.

Министар финансија је истакао да ће све то донети даљи раст, подићи квалитет живота и квалитет инфраструктуре будући да се у овом тренутку гради девет ауто-путева и саобраћајница, а план је да брза пруга стигне до Ниша, Македоније и бугарске границе.

„Све то привлачи инвеститоре и даје нам жељене резултате па смо тако незапосленост са некадашњих 25,9 одсто спустили на данашњих 9,1 одсто, имамо рекордне резерве злата и стабилан курс“, рекао је он.

Он је истакао и да Србија има стабилан јавни дуг са нивоом од 47,6 одсто БДП-а док је светски јавни дуг порастао са 84 на 93 одсто БДП-а за неколико година, а просек задужености еврозоне износи 89 одсто.

Истакао је и да је дефицит буџета Републике Србије 2,2 одсто упркос првобитним пројекцијама од 3,3 одсто, те да чак 63 одсто директних страних инвестиција у региону долази у Србију. 

„То је наш велики бафер и показује нам колико одговорно управљамо јавним финансијама, конзервативни смо у годинама кризе и то нам даје неопходну опрезност, а свеукупно нам даје ове резултате“, закључио је потпредседник Владе.  

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен