Читај ми

Синиша Мали представио економске резултате и потенцијалe Србије за даља улагања

1/4

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали састао се данас са заменицом шефа посланичког клуба ЦДУ/ЦСУ у немачком Бундестагу, Патрицијом Липс, којој је представио економске резултате, као и потенцијал Србије за даља улагања.

Министар Мали је, на састанку који је одржан у Министарству финансија, истакао да постоје велика очекивања од организације Међународне специјализоване ЕКСПО изложбе и реализације програма "Скок у будућност - Србија 2027".

„У оквиру програма „Скок у будућност – Србија 2027“ ће до 2027. године, бити уложено око 17,8 милијарди евра у око 320 пројеката широм наше земље који треба да подигну квалитет живота грађана Србије“, рекао је Мали.

Он је додао да је циљ улагање у даље побољшање животног стандарда грађана, убрзану модернизацију, унапређење националне инфраструктуре, индустријализацију. Министар је навео да ће, између осталог, широм Србије, бити изграђене и обнављене школе, здравствене установе, ауто-путеви, саобраћајнице, брзе пруге.

Појаснио је и да је то много шири програм од самог Експо пројекта, као и да ће изградња новог града у Сурчину обухватити стамбени комплекс, Акватик центар, Национални фудбалски стадион, сајамски и изложбени простор, претећу инфраструктуру.

Навео је и да је Експо прилика за Србију да настави са растом и развојем, и додао да се очекује скоро три милиона посетилаца, те да ће се наша земља представити на прави начин.

„Све то нам ствара услове за даље повећање плата и пензија, за даљи напредак и развој“, рекао је Мали и подвукао да ће то бити потпуно другачија слика Србије.

Он је истакао и да ће са оваквим обимом развоја Србија покушати да достигне ниво БДП-а од 100 милијарди евра 2027. године.

„Са Експом, који сматрамо највећом развојном шансом не само за Србију, него и за регион, хоћемо да дођемо на 100 милијарди евра БДП 2027. године“, рекао је Мали.

Министар је навео да Србија бележи невероватне резултате када је економија у питању, и да је упркос свим глобалним изазовима, наша земља стабилна и налази се на путу економског раста и развоја.

Он је истакао да Србија има стабилан јавни дуг који је на крају марта износио 47,7 одсто БДП.

„Стопа незапослености је рекордно ниска и износи 9,1 одсто, док је, са друге стране, стопа запослености, никада већа и износи 50,5 одсто“, рекао је Мали. 

Он је навео и да Србија бележи рекорде у привлачењу страних директних инвестиција које су прошле године износиле 4,5 милијарде евра, као и да је захваљујући постигнутим резултатима на корак од добијања инвестиционог рејтинга.

„Очекујем да ћемо до краја године успети да унапредимо наш кредитни рејтинг, да ће Србија први пут у историји имати инвестициони кредитни рејтинг, што је за нас најважнија ствар“, рекао је Мали и додао да би то била потврда свих спроведених реформи, али и прилика за даљи убрзани развој.

„Сви ови резултати нам омогућавају да достигнемо циљ да 2027. године имамо 1.400 евра просечну зараду, и просечне пензије и минималну зараду од по 650 евра“, рекао је Мали, и нагласио да држава сва своја обећања испуњава. 

Он је указао и да је сарадња са Немачком и Европском унијом изузетно важна за Србију и подсетио да немачке компаније у нашој земљи запошљавају више од 80.000 људи и да тај број расте.

Липс је истакла да је импресионирана цифрама и ентузијазмом са којим се приступа реализацији Експа 2027.

„Изгледа одлично. Надам се да ће све добро испасти јер нема разлога да буде другачије“, рекла је Липс.

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен