Читај ми

Министар Мали разговарао са француском пословном делегацијом МЕДЕФ

1/5

Министар финансија Синиша Мали састао се данас у згради Владе Републике Србије са француском пословном делегацијом МЕДЕФ, коју предводи Кристофер Пети, са којом је разговарао о економској и привредној сарадњи две земље.

На почетку састанка, министар је делегацију упознао са макроекономским резултатима које Србија постиже и истакао да је раст БДП-а у првом кварталу ове године износио 4,3%, а у другом кваратлу 3,9%. Додао је и да је Србија апсолутни лидер у региону у привлачењу страних директних инвестиција (СДИ), те да је у првих осам месеци ове године привукла 2,66 милијарди евра. Мали је рекао и да незапосленост у другом кварталу ове године износи 8,9%, те да је на историјском минимуму. Јавни дуг је под контролом и износи 55,1%, што је далеко испод нивоа који прописује Мастрихт.

Он је истакао да, ни за време кризе у последње две године, ниједан инвеститор није одустао од улагања у Србију, те да је у земљи створено адекватно привредно окружење, погодно за инвеститоре. Додао је и да држава наставља са јавним инвестицијама, као и да се тренутно гради 10 ауто - путева широм земље.

Министар финансија је изразио задовољство пословањем француских компанија у Републици Србији и још једном подсетио да су оне део наших највећих пројеката, као што су београдски метро, аеродром „Никола Тесла“, изградња постројења за прераду отпада у Винчи...

Рекао је и да постоји много потенцијала за интензивнију сарадњу и додао да се нада да ће француске компаније у још већем обиму улагати у Републику Србију. Како је нагласио, Француска је један од најважнијих економских и политичких партнера наше земље, а односи две државе никад нису били бољи.

Кристофер Пети је честитао министру на резултатима које је Србија постигла, а који су, како је рекао, одлични. Додао је да француске компаније у Србији имају добре односе са руководством у Србији и истакао да је важно да се негују партнерски односи. 

На састанку су били присутни представници бројних француских компанија, а том приликом су постављали конкретна питања министру и тиму Министарства финансија, када је реч о актуелним и потенцијалним пројектима.

Министар је честитао Кристоферу Петију на месту председавајућег француско – српског пословног света и још једном се захвалио делегацији на интересовању за улагање у нашу земљу.

Сличне теме

Синиша Мали: Буџет уравнотежен, грађани приоритет

Синиша Мали: Буџет уравнотежен, грађани приоритет

Министар Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Жиофреом

Министар Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Жиофреом

Синиша Мали: Е-фактурама до веће ликвидности и ефикасности привреде

Синиша Мали: Е-фактурама до веће ликвидности и ефикасности привреде