Čitaj mi

Ministar Mali razgovarao sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF

1/5

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u zgradi Vlade Republike Srbije sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF, koju predvodi Kristofer Peti, sa kojom je razgovarao o ekonomskoj i privrednoj saradnji dve zemlje.

Na početku sastanka, ministar je delegaciju upoznao sa makroekonomskim rezultatima koje Srbija postiže i istakao da je rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine iznosio 4,3%, a u drugom kvaratlu 3,9%. Dodao je i da je Srbija apsolutni lider u regionu u privlačenju stranih direktnih investicija (SDI), te da je u prvih osam meseci ove godine privukla 2,66 milijardi evra. Mali je rekao i da nezaposlenost u drugom kvartalu ove godine iznosi 8,9%, te da je na istorijskom minimumu. Javni dug je pod kontrolom i iznosi 55,1%, što je daleko ispod nivoa koji propisuje Mastriht.

On je istakao da, ni za vreme krize u poslednje dve godine, nijedan investitor nije odustao od ulaganja u Srbiju, te da je u zemlji stvoreno adekvatno privredno okruženje, pogodno za investitore. Dodao je i da država nastavlja sa javnim investicijama, kao i da se trenutno gradi 10 auto - puteva širom zemlje.

Ministar finansija je izrazio zadovoljstvo poslovanjem francuskih kompanija u Republici Srbiji i još jednom podsetio da su one deo naših najvećih projekata, kao što su beogradski metro, aerodrom „Nikola Tesla“, izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči...

Rekao je i da postoji mnogo potencijala za intenzivniju saradnju i dodao da se nada da će francuske kompanije u još većem obimu ulagati u Republiku Srbiju. Kako je naglasio, Francuska je jedan od najvažnijih ekonomskih i političkih partnera naše zemlje, a odnosi dve države nikad nisu bili bolji.

Kristofer Peti je čestitao ministru na rezultatima koje je Srbija postigla, a koji su, kako je rekao, odlični. Dodao je da francuske kompanije u Srbiji imaju dobre odnose sa rukovodstvom u Srbiji i istakao da je važno da se neguju partnerski odnosi. 

Na sastanku su bili prisutni predstavnici brojnih francuskih kompanija, a tom prilikom su postavljali konkretna pitanja ministru i timu Ministarstva finansija, kada je reč o aktuelnim i potencijalnim projektima.

Ministar je čestitao Kristoferu Petiju na mestu predsedavajućeg francusko – srpskog poslovnog sveta i još jednom se zahvalio delegaciji na interesovanju za ulaganje u našu zemlju.

Slične teme

Siniša Mali: Budzet uravnotežen, građani prioritet

Siniša Mali: Budzet uravnotežen, građani prioritet

Ministar Mali razgovarao sa šefom Delegacije EU Žiofreom

Ministar Mali razgovarao sa šefom Delegacije EU Žiofreom

Siniša Mali: E-fakturama do veće likvidnosti i efikasnosti privrede

Siniša Mali: E-fakturama do veće likvidnosti i efikasnosti privrede