Читај ми

Мали: Званични подаци о реалном расту БДП-а за прва два квартала још једна потврда брзог опоравка привреде

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је оценио да су званични подаци за први и други квартал ове године још једна потврда неочекивано брзог опоравка привреде у Србији. 

„Наиме, Републички завод за статистику објавио је податке реалног раста бруто домаћег производа за први и други квартал текуће године. Према тим подацима, у односу на исти период 2020. године, БДП у првом кваталу био је већи за 1,8 одсто међугодишње, а у другом је раст износио 13,7 одсто, што је за 0,3 процентна поена више у односу на флеш процену. Сада са још већом сигурношћу могу да потврдим да ће раст на крају године бити један од најбољих, ако не и најбољи на старом континенту, пошто је извесно да ће бити већи од 6,5 одсто“, објаснио је он. 

Према Републичком заводу за статистику, најзначајнији реални раст бруто додате вредности од 33,3 одсто забележен је у сектору трговине на велико и мало, поправке моторних возила, саобраћаја, складиштења и услуге смештаја и исхране. Такође, забележен је раст од 13,5 одсто у сектору индустрије и снабдевања водом и управљања отпадним водама, 30,9 процената и у сектору стурчних, научних, иновационих и техничких делатности и административних и помоћаних услужних делатности. 

„Све ово говори да је држава, упркос највећој економској и здравственој кризи икада, успела да изађе као победник и спречи урушавање економског система у држави због пандемије вируса корона. Показало се да су три пакета помоћи повољно утицали на очување привредне активности, запослења, али и подстакли потрошњу, што је утицало на раст БДП-а. За та три пакета помоћи држава је прошле и ове године издвојила укупно око осам милијарди евра, односно око 17,4 одсто БДП-а. То је јасан показатељ да је држава трајно опредељена да пружа помоћ, по први пут у историји и грађанима и привреди, онда када је то најпотребније. Сада грађани знају да држава стоји чврсто иза њих“, навео је он. 

Како је објаснио, трећи пакет помоћи још увек се исплаћује, па ће тако пензионери наредну уплату од 50 евра моћи да очекују 22. септембра. 

„После уплате најстаријима, пунолетни грађани могу очекивати уплату других 30 евра помоћи, а у децембру још 20 евра помоћи за све. Подсетићу и да ће држава као и до сада у потпуности испоштовати дата обећања и новац уплатити на време и у динар, као и да у фебруару наредне године наши најстарији суграђани могу очекивати и уплату од 20.000 динара. Држава има новца и ово је прави начин да се помогне и додатно погура потрошња, која свакако утиче и на раст БДП-а“, објаснио је он.  

Поред тога, навео је Мали, очекује нас раст минималне зараде, али и пензија у складу са швајцарском формулом, као и плата у јавном сектору, што ће утицати на раст просечне зараде у Србији.  

„Још увек се разговара са представницима радника и послодавцима поводом раста минималне зараде у Србији. Наш предлог је да она буде увећана за 9,4 одсто од следеће године, односно са 32.022 на преко 35.000 динара. С обзиром да очекујемо да ће раст на крају године бити већи од 6,5 одсто, са сигурношћу могу да потврдим да ће и пензионери и запослени у јавном сектору моћи да очекују знатна повећања примања. Процене су да ће просечна зарада у нашој земљи следеће године бити најмање око 670 евра. То ће додатно погурати раст зарада у Србији, што је у потпуности у складу са циљем да животни стандард грађана Србије расте“, навео је он. 

Министар је закључио да раст БДП-а гарантује и наставак капиталних улагања, односно изградњу школа, болница, регионалних путева и подсетио да се у овом тренутку гради седам, а да ће се до краја године градити чак десет ауто-путева и брзих саобраћајница у Србији. 

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен