Čitaj mi

Mali: Zvanični podaci o realnom rastu BDP-a za prva dva kvartala još jedna potvrda brzog oporavka privrede

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je ocenio da su zvanični podaci za prvi i drugi kvartal ove godine još jedna potvrda neočekivano brzog oporavka privrede u Srbiji. 

„Naime, Republički zavod za statistiku objavio je podatke realnog rasta bruto domaćeg proizvoda za prvi i drugi kvartal tekuće godine. Prema tim podacima, u odnosu na isti period 2020. godine, BDP u prvom kvatalu bio je veći za 1,8 odsto međugodišnje, a u drugom je rast iznosio 13,7 odsto, što je za 0,3 procentna poena više u odnosu na fleš procenu. Sada sa još većom sigurnošću mogu da potvrdim da će rast na kraju godine biti jedan od najboljih, ako ne i najbolji na starom kontinentu, pošto je izvesno da će biti veći od 6,5 odsto“, objasnio je on. 

Prema Republičkom zavodu za statistiku, najznačajniji realni rast bruto dodate vrednosti od 33,3 odsto zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila, saobraćaja, skladištenja i usluge smeštaja i ishrane. Takođe, zabeležen je rast od 13,5 odsto u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, 30,9 procenata i u sektoru sturčnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćanih uslužnih delatnosti. 

„Sve ovo govori da je država, uprkos najvećoj ekonomskoj i zdravstvenoj krizi ikada, uspela da izađe kao pobednik i spreči urušavanje ekonomskog sistema u državi zbog pandemije virusa korona. Pokazalo se da su tri paketa pomoći povoljno uticali na očuvanje privredne aktivnosti, zaposlenja, ali i podstakli potrošnju, što je uticalo na rast BDP-a. Za ta tri paketa pomoći država je prošle i ove godine izdvojila ukupno oko osam milijardi evra, odnosno oko 17,4 odsto BDP-a. To je jasan pokazatelj da je država trajno opredeljena da pruža pomoć, po prvi put u istoriji i građanima i privredi, onda kada je to najpotrebnije. Sada građani znaju da država stoji čvrsto iza njih“, naveo je on. 

Kako je objasnio, treći paket pomoći još uvek se isplaćuje, pa će tako penzioneri narednu uplatu od 50 evra moći da očekuju 22. septembra. 

„Posle uplate najstarijima, punoletni građani mogu očekivati uplatu drugih 30 evra pomoći, a u decembru još 20 evra pomoći za sve. Podsetiću i da će država kao i do sada u potpunosti ispoštovati data obećanja i novac uplatiti na vreme i u dinar, kao i da u februaru naredne godine naši najstariji sugrađani mogu očekivati i uplatu od 20.000 dinara. Država ima novca i ovo je pravi način da se pomogne i dodatno pogura potrošnja, koja svakako utiče i na rast BDP-a“, objasnio je on.  

Pored toga, naveo je Mali, očekuje nas rast minimalne zarade, ali i penzija u skladu sa švajcarskom formulom, kao i plata u javnom sektoru, što će uticati na rast prosečne zarade u Srbiji.  

„Još uvek se razgovara sa predstavnicima radnika i poslodavcima povodom rasta minimalne zarade u Srbiji. Naš predlog je da ona bude uvećana za 9,4 odsto od sledeće godine, odnosno sa 32.022 na preko 35.000 dinara. S obzirom da očekujemo da će rast na kraju godine biti veći od 6,5 odsto, sa sigurnošću mogu da potvrdim da će i penzioneri i zaposleni u javnom sektoru moći da očekuju znatna povećanja primanja. Procene su da će prosečna zarada u našoj zemlji sledeće godine biti najmanje oko 670 evra. To će dodatno pogurati rast zarada u Srbiji, što je u potpunosti u skladu sa ciljem da životni standard građana Srbije raste“, naveo je on. 

Ministar je zaključio da rast BDP-a garantuje i nastavak kapitalnih ulaganja, odnosno izgradnju škola, bolnica, regionalnih puteva i podsetio da se u ovom trenutku gradi sedam, a da će se do kraja godine graditi čak deset auto-puteva i brzih saobraćajnica u Srbiji. 

Slične teme

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

Siniša Mali: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta

Siniša Mali: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta

Ministri Siniša Mali i Nikola Selaković predstavili novu muzejsku četvrt u Beogradu

Ministri Siniša Mali i Nikola Selaković predstavili novu muzejsku četvrt u Beogradu