Читај ми

Мали: За помоћ од 20 евра пријављено 99.157 грађана, исплата 7,8 и 9. децембра

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да је завршен процес пријаве грађана за додатних 20 евра помоћи државе, а чија исплата се може очекивати 7, 8 и 9. децембра.

„Укупно је било 99.157 валидних пријава за додатну помоћ државе од 20 евра. Пензионерима ће новац бити уплаћен 7. децембра, а осталим пунолетним грађанима 8. и 9. децембра. Тиме завршавамо исплате у оквиру трећег пакета помоћи за спречавање негативних последица вируса корона за ову годину. Подсетићу да смо свим пунолетним пријављеним грађанима ове године исплатили 30+30 евра, у септембру смо уплатили и додатних 50 евра пензионерима, а новац је уплаћен и незапосленима, у износу 60 евра. Тиме смо задржали оптимизам грађана, који нису умањили потрошњу због пандемије, а такође, показали смо да је држава ту да ублажи негативне последице вируса корона. Свако обећање смо у дан и у динар испунили. То је слика јаке, стабилне и снажне државе, која има новца да помогне“, навео је Мали гостујући на телевизији Пинк. 

Он је истакао да се остварују много бољи резултати од планираних, те да ће Србија ове године имати знатно мањи дефицит од планираног. 

„Републички завод за статистику јуче је изашао са подацима који су одлични. Када је у питању стопа раста, она је у трећем кварталу 7,7 одсто. Имамо неке процене за последњи квартал, али оно што са сигурношћу могу да кажем, идемо на стопу раста на крају године од преко 7 одсто. Са прошлогодишњим резултатом од минус 0,9 одсто, имаћемо најбољи резултат у Европи када је кумулативни раст БДП-а у питању. То се никада није десило, да Србија тако побеђује у економији, да води своју економску политику, да даје пример другима који су много јачи од нас“, рекао је Мали. 

Напоменуо је да велики инфраструктурни пројекти додатно оснажују Србију и посебно се осврнуо на изградњу београдског метроа, који омогућава развој не само Београда, већ целе земље.

„Остварујемо снове генерација и испуњавамо обећање које смо дали. Коначно, након више од 50 година кренули су радови на изградњи метроа. До краја 2028. године биће завршена и у функцији прва линија, а до краја 2030. и друга линија метроа. Не само да тиме решавамо проблем саобраћајних гужви у Београду, и не само што је реч о одличном еколошком пројекту, реч је о новом замајцу за већи и бржи раст. Запошљавамо грађевинску индустрију, на Макишу је у овом тренутку око 100 радника. Замислите шта то значи и за Београд и за Србију, изградњом метроа расту цене од Миријева, преко Звездаре, Палилуле, Земуна, Новог Београда, Железника, Чукарице, Бановог брда“, навео је он. 

Како је објаснио, поједини су имали идеју да направе метро само у центру града, што нема смисла, јер је саобраћај у том делу града развијен. 

„Ми смо урадили озбиљне студије, анализе. Установљено је да је на овим трасама највећи проток људи. На потезу од Железника, преко Сајма ка граду и Миријеву је највећи проток – 9.000 људи. Дакле, није реч о правцу север-југ, већ исток-запад и тако смо конципирали прву линију. Идеја је да направимо три линије метроа и не само то, јер у плану је и да изградимо додатних 30 километара шина за Бг воз и више од 40 километара шина за трамвај. Говоримо о целокупном развоју шинског система у Београду. То ће покренути град, имаћемо много мање гужве, али и мање загађење ваздуха“, нагласио је он. 

Синиша Мали је подсетио и да је критичарима сметала и изградња Београда на води, за који су говорили да ће бити кафана, да су гараже пуне воде која се прелива из Саве, да ће да тоне, да су то пусти снови. 

„Ми смо обећање које смо дали испунили. Шетао сам и фотографисао сам се са председником Александром Вучићем, он је шаљиво у коментару написао да смо искористили право да шетамо, све док нас не блокирају они који протестују и заустављају саобраћај на ауто-путевима. Али, погледајте – Београд на води, прелепа променада, тржни центар који изгледа сјајно… То је потпуно другачија слика Београда која представља успех свих грађана. Успели смо оно што деценијама нико није, што генерације пре нас нису. Сада градимо и метро, што такође представља вишедеценијски сан“, рекао је Мали. 

Министар финансија је нагласио да Србија данас гради десет ауто-путева и брзих саобрћајница. 

„Ниједна земља у Европи не гради више од нас. Поред ауто-путева и брзих саобраћајница које градимо, на пролеће ће бити пуштен у рад брзи воз од Београда до Новог Сада, а ради се и брза пруга од Новог Сада до Суботице. Испуњавамо и обећања која смо дали када је у питању канализација, фабрике за пречишћавање отпадних вода, расту плате и пензије... Да ли је лако? Није, али дајемо све од себе да циљеве испунимо и снове остваримо. Поносан сам на све што смо урадили, свесни да треба још више да се ради, али на добром смо путу“, истакао је он. 

Осврнуо се на протесте и прокоментарисао да појединци не желе успешну Србију, која доминира у региону када је у питању економија. 

„Погледајте те протесте где мањина терорише већину. Не знам да ли постоји земља где је дозвољена блокада ауто-путева. Видео сам да је су у Великој Британији предвиђене огромне казне за то. Као што је и председник рекао, нека демонстрирају, нека грађани Србије виде њихове системе вредности, политику блокирања, пребијања. Грађани су тако видели и њихове замене теза на примеру претученог багеристе, који је пролазио путем, полако возио, а они су га блокирали, напали и пребили. Погледајте и ситуацију око Маринике Тепић. Председник Вучић је јасно рекао да осуђује сваки напад по националној основи. Али, да ли је неко осудио када су њему псовали мајку, оца, децу? То је опасна игра, у коју су наравно укључене и стране службе, а која за циљ има рушење не само председника Вучића, већ свега што смо постигли и урадили, да спречи даљи раст наше земље“, рекао је Мали. 

Oн је опозицији поставио питање шта су урадили, осим што су покрали земљу и обогатили се на рачун Србије која је 2012. године била пред банкротом. 

„Шта сте ви урадили, који мост сте изградили, који ауто-пут, болницу? Изненадио сам се када сам видео шта смо ми у последњих пар година изградили. Са новим ауто-путевима, мостовима, пругама, болницама, школама, канализационим мрежама које градимо, испуњавамо снове, боримо се за бољу Србију. Поносни смо на све што смо постигли и када се погледају резултати, јасно је ко је шта урадио за ову земљу“, закључио је Мали. 

Сличне теме

Министар Синиша Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом

Министар Синиша Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом

Станивуковић: Почео девети циклус израде ЕРП-а за период од 2023. до 2025. године

Станивуковић: Почео девети циклус израде ЕРП-а за период од 2023. до 2025. године

Министар Синиша Мали разговарао са замеником министра Ирана Алирезом Пејманпаком

Министар Синиша Мали разговарао са замеником министра Ирана Алирезом Пејманпаком