Čitaj mi

Mali: Za pomoć od 20 evra prijavljeno 99.157 građana, isplata 7,8 i 9. decembra

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je završen proces prijave građana za dodatnih 20 evra pomoći države, a čija isplata se može očekivati 7, 8 i 9. decembra.

„Ukupno je bilo 99.157 validnih prijava za dodatnu pomoć države od 20 evra. Penzionerima će novac biti uplaćen 7. decembra, a ostalim punoletnim građanima 8. i 9. decembra. Time završavamo isplate u okviru trećeg paketa pomoći za sprečavanje negativnih posledica virusa korona za ovu godinu. Podsetiću da smo svim punoletnim prijavljenim građanima ove godine isplatili 30+30 evra, u septembru smo uplatili i dodatnih 50 evra penzionerima, a novac je uplaćen i nezaposlenima, u iznosu 60 evra. Time smo zadržali optimizam građana, koji nisu umanjili potrošnju zbog pandemije, a takođe, pokazali smo da je država tu da ublaži negativne posledice virusa korona. Svako obećanje smo u dan i u dinar ispunili. To je slika jake, stabilne i snažne države, koja ima novca da pomogne“, naveo je Mali gostujući na televiziji Pink. 

On je istakao da se ostvaruju mnogo bolji rezultati od planiranih, te da će Srbija ove godine imati znatno manji deficit od planiranog. 

„Republički zavod za statistiku juče je izašao sa podacima koji su odlični. Kada je u pitanju stopa rasta, ona je u trećem kvartalu 7,7 odsto. Imamo neke procene za poslednji kvartal, ali ono što sa sigurnošću mogu da kažem, idemo na stopu rasta na kraju godine od preko 7 odsto. Sa prošlogodišnjim rezultatom od minus 0,9 odsto, imaćemo najbolji rezultat u Evropi kada je kumulativni rast BDP-a u pitanju. To se nikada nije desilo, da Srbija tako pobeđuje u ekonomiji, da vodi svoju ekonomsku politiku, da daje primer drugima koji su mnogo jači od nas“, rekao je Mali. 

Napomenuo je da veliki infrastrukturni projekti dodatno osnažuju Srbiju i posebno se osvrnuo na izgradnju beogradskog metroa, koji omogućava razvoj ne samo Beograda, već cele zemlje.

„Ostvarujemo snove generacija i ispunjavamo obećanje koje smo dali. Konačno, nakon više od 50 godina krenuli su radovi na izgradnji metroa. Do kraja 2028. godine biće završena i u funkciji prva linija, a do kraja 2030. i druga linija metroa. Ne samo da time rešavamo problem saobraćajnih gužvi u Beogradu, i ne samo što je reč o odličnom ekološkom projektu, reč je o novom zamajcu za veći i brži rast. Zapošljavamo građevinsku industriju, na Makišu je u ovom trenutku oko 100 radnika. Zamislite šta to znači i za Beograd i za Srbiju, izgradnjom metroa rastu cene od Mirijeva, preko Zvezdare, Palilule, Zemuna, Novog Beograda, Železnika, Čukarice, Banovog brda“, naveo je on. 

Kako je objasnio, pojedini su imali ideju da naprave metro samo u centru grada, što nema smisla, jer je saobraćaj u tom delu grada razvijen. 

„Mi smo uradili ozbiljne studije, analize. Ustanovljeno je da je na ovim trasama najveći protok ljudi. Na potezu od Železnika, preko Sajma ka gradu i Mirijevu je najveći protok – 9.000 ljudi. Dakle, nije reč o pravcu sever-jug, već istok-zapad i tako smo koncipirali prvu liniju. Ideja je da napravimo tri linije metroa i ne samo to, jer u planu je i da izgradimo dodatnih 30 kilometara šina za Bg voz i više od 40 kilometara šina za tramvaj. Govorimo o celokupnom razvoju šinskog sistema u Beogradu. To će pokrenuti grad, imaćemo mnogo manje gužve, ali i manje zagađenje vazduha“, naglasio je on. 

Siniša Mali je podsetio i da je kritičarima smetala i izgradnja Beograda na vodi, za koji su govorili da će biti kafana, da su garaže pune vode koja se preliva iz Save, da će da tone, da su to pusti snovi. 

„Mi smo obećanje koje smo dali ispunili. Šetao sam i fotografisao sam se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, on je šaljivo u komentaru napisao da smo iskoristili pravo da šetamo, sve dok nas ne blokiraju oni koji protestuju i zaustavljaju saobraćaj na auto-putevima. Ali, pogledajte – Beograd na vodi, prelepa promenada, tržni centar koji izgleda sjajno… To je potpuno drugačija slika Beograda koja predstavlja uspeh svih građana. Uspeli smo ono što decenijama niko nije, što generacije pre nas nisu. Sada gradimo i metro, što takođe predstavlja višedecenijski san“, rekao je Mali. 

Ministar finansija je naglasio da Srbija danas gradi deset auto-puteva i brzih saobrćajnica. 

„Nijedna zemlja u Evropi ne gradi više od nas. Pored auto-puteva i brzih saobraćajnica koje gradimo, na proleće će biti pušten u rad brzi voz od Beograda do Novog Sada, a radi se i brza pruga od Novog Sada do Subotice. Ispunjavamo i obećanja koja smo dali kada je u pitanju kanalizacija, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, rastu plate i penzije... Da li je lako? Nije, ali dajemo sve od sebe da ciljeve ispunimo i snove ostvarimo. Ponosan sam na sve što smo uradili, svesni da treba još više da se radi, ali na dobrom smo putu“, istakao je on. 

Osvrnuo se na proteste i prokomentarisao da pojedinci ne žele uspešnu Srbiju, koja dominira u regionu kada je u pitanju ekonomija. 

„Pogledajte te proteste gde manjina teroriše većinu. Ne znam da li postoji zemlja gde je dozvoljena blokada auto-puteva. Video sam da je su u Velikoj Britaniji predviđene ogromne kazne za to. Kao što je i predsednik rekao, neka demonstriraju, neka građani Srbije vide njihove sisteme vrednosti, politiku blokiranja, prebijanja. Građani su tako videli i njihove zamene teza na primeru pretučenog bageriste, koji je prolazio putem, polako vozio, a oni su ga blokirali, napali i prebili. Pogledajte i situaciju oko Marinike Tepić. Predsednik Vučić je jasno rekao da osuđuje svaki napad po nacionalnoj osnovi. Ali, da li je neko osudio kada su njemu psovali majku, oca, decu? To je opasna igra, u koju su naravno uključene i strane službe, a koja za cilj ima rušenje ne samo predsednika Vučića, već svega što smo postigli i uradili, da spreči dalji rast naše zemlje“, rekao je Mali. 

On je opoziciji postavio pitanje šta su uradili, osim što su pokrali zemlju i obogatili se na račun Srbije koja je 2012. godine bila pred bankrotom. 

„Šta ste vi uradili, koji most ste izgradili, koji auto-put, bolnicu? Iznenadio sam se kada sam video šta smo mi u poslednjih par godina izgradili. Sa novim auto-putevima, mostovima, prugama, bolnicama, školama, kanalizacionim mrežama koje gradimo, ispunjavamo snove, borimo se za bolju Srbiju. Ponosni smo na sve što smo postigli i kada se pogledaju rezultati, jasno je ko je šta uradio za ovu zemlju“, zaključio je Mali. 

Slične teme

Ministar Siniša Mali razgovarao sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom

Ministar Siniša Mali razgovarao sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom

Stanivuković: Počeo deveti ciklus izrade ERP-a za period od 2023. do 2025. godine

Stanivuković: Počeo deveti ciklus izrade ERP-a za period od 2023. do 2025. godine

Ministar Siniša Mali razgovarao sa zamenikom ministra Irana Alirezom Pejmanpakom

Ministar Siniša Mali razgovarao sa zamenikom ministra Irana Alirezom Pejmanpakom