Читај ми

Мали уручио прве студентске картице студентима, до данас се пријавило њих 60.000

1/5

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали уручио је данас у Поштанској штедионици у Београду прве студентске картице и том приликом поручио да се до данас за картице пријавило 60.000 студената.

Студентске картице су уручене Катарини Телебак и Александру Пејковићу, уз присуство министарке просвете Славице Ђукић Дејановић и преседника ИО Банке Поштанска штедионица Бојана Кекића.

Министар Мали је рекао да влада велико интересовање предузећа и позвао све друштвено одговорне компаније да се пријаве.

„Захтеви студената које компаније да зовемо да буду део програма стижу свакодневно. Највећи захтев од пре два дана је да Скијалишта Србије понуде попуст за ски пас за предстојећу зимску сезону. Разговарао сам са директором Скијалишта. Они ће понудити 15 одсто попуста тако да је то још једна лепа вест за наше студенте. Позивам их да дају предлоге које су то компаније или институције које су им важне за њихово студирање, да поразговарамо са њима, како би понудили неке погодности“, рекао је Мали.

Министар је навео да се у просеку за студентске картице пријави 3.000 студената дневно и да тај број расте из дана у дан. Он је поручио студентима да се пријаве за њихово коришћење.

„Потписали смо јуче 24 уговора са 24 компаније које нуде разне бенефите и попусте за наше студенте. Ту је Ер Србија која нуди 10 одсто попуста на авионске карте. Затим Србијавоз који нуди 20 одсто попуста на возне карте, Путеви Србије који нуде 2 одсто попуста на путарину. Синеплекс биоскопи нуде 15 одсто попуста, ту су Аман, Меркатор, хипермаркети и супермаркети. Огромне су то погодности за наше студенте и, без обзира колико динара ће да уштеде, на овај начин показујемо бригу према њима и дајемо им охрабрење да је њихова земља уз њих и када заврше студије, али и током студија,“, поручио је министар.

Он је захвалио и председнику ИО Банке Поштанска штедионица Бојану Кекићу на томе што је ова банка прихватила да картице буду платне, да нема трошкова приликом отварања и одржавања овог рачуна. Такође, сваки студент када се пријави добије 500 динара на рачун. „То је велика ствар, сваки динар се рачуна. Мислим да смо на овај начин показали колико бринемо о младима“, рекао је Мали.

Мали је додао да је главна порука да је држава уз младе.

„Јаки смо и стабилни и ова лепа иницијатива је успешна захваљујући њима. Млади су будућност наше земље и разлог због којег радимо све ово. Осим улагања у образовање, аутопутеве и пруге, подизања плата и пензија, бринемо и о студентима који су будућност Србије“, рекао је Мали.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић истакла је да су студентске картице једна врста улазнице у заједништво студената, Владе Србије, све већег броја компанија. Свима је циљ да студенти имају бољи материјални положај.

“Свима нам је стало до тога да наши студенти имају бољи материјални положај, бољи стандард и да им то све помогне у остваривању њихових циљева. Циљ који има сваки млади човек је да заврши студије и себи обезбеди, не само идентитет у складу са својим системом вредности, него да буде срећан и задовољан. У ту сврху су и ови нови данашњи кораци и нове компаније које се придружују и доприносе нашем заједништву”, истакла је Ђукић Дејановић.

Она је подсетила да су картице намењене не само студентима на редовним студијама, већ и онима који су на мастер и докторским студијама и позвала и њих да се придруже.

Председник ИО Банке Поштанска Штедионица Бојан Кекић истакао је да је то банка са јасно артикулисаним државним интересом.

“Ми смо, пре свега банка намењена становништву. До недавно су нас звали банка пензионера, а сигурно после овако позитивних, здравих пројеката зваће нас банка студената. Током дана и сутра око 30.000 студената ће добити поруку на свом телефону где могу да преузму картицу. То могу да ураде и студенти на Косову и Метохији, с обзиром на то да смо као банка тамо присутни од 2018. године и то са пет експозитура у којима могу да подигну своју картицу”, рекао је Кекић.

Он је додао да ће студенти, када заврше факултет, моћи да дођу у банку Поштанска штедионица и да им се обезбеде ВИП услови за добијање повољних стамбених кредита.

“Оно за шта сам добио сагласност од потпредседника Владе и министра финансија Синише Малог , да студенти, одмах по завршетку факултета дођу у банку Поштанска штедионица, обезбедићемо им изузетне погодности и ВИП услове који тада на тржишту буду владали да би добили стамбене кредите. На тај начин ће постати клијенти банке у наредних 30, 40 година”, казао је Кекић.

Он је рекао да верује да ће као банка подмладити кадар и клијенте и бити отворени ка иновативним пројектима и банкарским производима.

Студенткиња и председник Студентског парламента Машинског факултета Катарина Телебак истакла је да јој је велика част што је као представник студената учествовала у реализацији овог пројекта.

„Искористила бих прилику да позовем све колеге, и са приватних и са државних факултета, да се пријаве за нову студентску картицу и да искористе све попусте“, рекла је она.

Студент Александар Пејковић изразио је задовољство што је добио прилику да међу првима добије нову студентску картицу.

„Као студенти ћемо добити бројне повољности и прилику за бољи студентски живот уз помоћ ове картице. Позивам све колеге са свих универзитета да се пријаве и искористе бројне попусте у разним државним и приватним компанијама“, рекао је Пејковић.

До сада су се 24 привредна субјекта укључила у пројекат, а са 19 њих су јуче потписани споразуми о сарадњи у Министарству финансија.

Пројекат обувхата 236.000 студената државних и приватних универзитета у Србији, а од 1. децембра почиње примена студентских картица са којима ће студенти моћи да остваре бројне попусте.

Сличне теме

Синиша Мали: Посвећени смо реформама, без угрожавања инвестиционог циклуса који смо започели

Синиша Мали: Посвећени смо реформама, без угрожавања инвестиционог циклуса који смо започели

Мали: Сутра прво извлачење у наградној игри „Узми рачун и победи“, у игри више од 40 милиона рачуна

Мали: Сутра прво извлачење у наградној игри „Узми рачун и победи“, у игри више од 40 милиона рачуна

Синиша Мали: Посета Си Ђинпинга Србији потврда угледа наше земље

Синиша Мали: Посета Си Ђинпинга Србији потврда угледа наше земље