Čitaj mi

Mali uručio prve studentske kartice studentima, do danas se prijavilo njih 60.000

1/5

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali uručio je danas u Poštanskoj štedionici u Beogradu prve studentske kartice i tom prilikom poručio da se do danas za kartice prijavilo 60.000 studenata.

Studentske kartice su uručene Katarini Telebak i Aleksandru Pejkoviću, uz prisustvo ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović i presednika IO Banke Poštanska štedionica Bojana Kekića.

Ministar Mali je rekao da vlada veliko interesovanje preduzeća i pozvao sve društveno odgovorne kompanije da se prijave.

„Zahtevi studenata koje kompanije da zovemo da budu deo programa stižu svakodnevno. Najveći zahtev od pre dva dana je da Skijališta Srbije ponude popust za ski pas za predstojeću zimsku sezonu. Razgovarao sam sa direktorom Skijališta. Oni će ponuditi 15 odsto popusta tako da je to još jedna lepa vest za naše studente. Pozivam ih da daju predloge koje su to kompanije ili institucije koje su im važne za njihovo studiranje, da porazgovaramo sa njima, kako bi ponudili neke pogodnosti“, rekao je Mali.

Ministar je naveo da se u proseku za studentske kartice prijavi 3.000 studenata dnevno i da taj broj raste iz dana u dan. On je poručio studentima da se prijave za njihovo korišćenje.

„Potpisali smo juče 24 ugovora sa 24 kompanije koje nude razne benefite i popuste za naše studente. Tu je Er Srbija koja nudi 10 odsto popusta na avionske karte. Zatim Srbijavoz koji nudi 20 odsto popusta na vozne karte, Putevi Srbije koji nude 2 odsto popusta na putarinu. Sinepleks bioskopi nude 15 odsto popusta, tu su Aman, Merkator, hipermarketi i supermarketi. Ogromne su to pogodnosti za naše studente i, bez obzira koliko dinara će da uštede, na ovaj način pokazujemo brigu prema njima i dajemo im ohrabrenje da je njihova zemlja uz njih i kada završe studije, ali i tokom studija,“, poručio je ministar.

On je zahvalio i predsedniku IO Banke Poštanska štedionica Bojanu Kekiću na tome što je ova banka prihvatila da kartice budu platne, da nema troškova prilikom otvaranja i održavanja ovog računa. Takođe, svaki student kada se prijavi dobije 500 dinara na račun. „To je velika stvar, svaki dinar se računa. Mislim da smo na ovaj način pokazali koliko brinemo o mladima“, rekao je Mali.

Mali je dodao da je glavna poruka da je država uz mlade.

„Jaki smo i stabilni i ova lepa inicijativa je uspešna zahvaljujući njima. Mladi su budućnost naše zemlje i razlog zbog kojeg radimo sve ovo. Osim ulaganja u obrazovanje, autoputeve i pruge, podizanja plata i penzija, brinemo i o studentima koji su budućnost Srbije“, rekao je Mali.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je da su studentske kartice jedna vrsta ulaznice u zajedništvo studenata, Vlade Srbije, sve većeg broja kompanija. Svima je cilj da studenti imaju bolji materijalni položaj.

“Svima nam je stalo do toga da naši studenti imaju bolji materijalni položaj, bolji standard i da im to sve pomogne u ostvarivanju njihovih ciljeva. Cilj koji ima svaki mladi čovek je da završi studije i sebi obezbedi, ne samo identitet u skladu sa svojim sistemom vrednosti, nego da bude srećan i zadovoljan. U tu svrhu su i ovi novi današnji koraci i nove kompanije koje se pridružuju i doprinose našem zajedništvu”, istakla je Đukić Dejanović.

Ona je podsetila da su kartice namenjene ne samo studentima na redovnim studijama, već i onima koji su na master i doktorskim studijama i pozvala i njih da se pridruže.

Predsednik IO Banke Poštanska Štedionica Bojan Kekić istakao je da je to banka sa jasno artikulisanim državnim interesom.

“Mi smo, pre svega banka namenjena stanovništvu. Do nedavno su nas zvali banka penzionera, a sigurno posle ovako pozitivnih, zdravih projekata zvaće nas banka studenata. Tokom dana i sutra oko 30.000 studenata će dobiti poruku na svom telefonu gde mogu da preuzmu karticu. To mogu da urade i studenti na Kosovu i Metohiji, s obzirom na to da smo kao banka tamo prisutni od 2018. godine i to sa pet ekspozitura u kojima mogu da podignu svoju karticu”, rekao je Kekić.

On je dodao da će studenti, kada završe fakultet, moći da dođu u banku Poštanska štedionica i da im se obezbede VIP uslovi za dobijanje povoljnih stambenih kredita.

“Ono za šta sam dobio saglasnost od potpredsednika Vlade i ministra finansija Siniše Malog , da studenti, odmah po završetku fakulteta dođu u banku Poštanska štedionica, obezbedićemo im izuzetne pogodnosti i VIP uslove koji tada na tržištu budu vladali da bi dobili stambene kredite. Na taj način će postati klijenti banke u narednih 30, 40 godina”, kazao je Kekić.

On je rekao da veruje da će kao banka podmladiti kadar i klijente i biti otvoreni ka inovativnim projektima i bankarskim proizvodima.

Studentkinja i predsednik Studentskog parlamenta Mašinskog fakulteta Katarina Telebak istakla je da joj je velika čast što je kao predstavnik studenata učestvovala u realizaciji ovog projekta.

„Iskoristila bih priliku da pozovem sve kolege, i sa privatnih i sa državnih fakulteta, da se prijave za novu studentsku karticu i da iskoriste sve popuste“, rekla je ona.

Student Aleksandar Pejković izrazio je zadovoljstvo što je dobio priliku da među prvima dobije novu studentsku karticu.

„Kao studenti ćemo dobiti brojne povoljnosti i priliku za bolji studentski život uz pomoć ove kartice. Pozivam sve kolege sa svih univerziteta da se prijave i iskoriste brojne popuste u raznim državnim i privatnim kompanijama“, rekao je Pejković.

Do sada su se 24 privredna subjekta uključila u projekat, a sa 19 njih su juče potpisani sporazumi o saradnji u Ministarstvu finansija.

Projekat obuvhata 236.000 studenata državnih i privatnih univerziteta u Srbiji, a od 1. decembra počinje primena studentskih kartica sa kojima će studenti moći da ostvare brojne popuste.

Slične teme

Siniša Mali: Naš plan je integralni razvoj cele Srbije

Siniša Mali: Naš plan je integralni razvoj cele Srbije

Sistem elektronskih faktura smanjuje mogućnost postupanja protivno propisima

Sistem elektronskih faktura smanjuje mogućnost postupanja protivno propisima

Siniša Mali: Od danas jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Siniša Mali: Od danas jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije