Читај ми

Мали у Паризу позвао франуцске компаније да улажу у Србију

1/4

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали представио је данас у Паризу француским привредницима и представницима француских компанија потенцијале Србије за даља улагања, у оквиру званичне посете председника Републике Србије Александра Вучића Француској.

Он је изјавио да Србија претходних година и сада, упркос пандемији корона вируса и енергетској кризи, успева да остварује позитивне стопе раста.

“Прошле године стопа раста БДП-а је била 2,5 одсто. План је да Србија 2027. године пређе 100 милијарди евра БДП-а. Као што је рекао председник, ми држимо под контролом наш јавни дуг према БДП-у и он је у марту био 47,7 одсто, а данас је 48,5 одсто, а по нашим конзервативним проценама никада јавни дуг неће прећи 55 или 56 одсто”, рекао је Мали. 

Он је истакао да француске компаније запошљавају више од 11.000 људи у Србији и додао да Србија, историјски гледано, има рекордан број запослених и да су све мере које су предузимане у последњих неколико година, без обзира на светску кризу, дале резултате. 

"Стопа незапослености је рекордно ниска, 9,1 одсто. Године 2012. је била 25,9 одсто", нагласио је. 

Како је истакао, Србија жели да има више инвестиција и отвори више радних места и у томе је на добром путу имајући у виду да из године у годину обара рекорде. 

Мали је поручио да се Србија показала као изузетно атрактивна инвестициона дестинација, делом и због француских компанија које учествују у томе. 

"Када разговарате са инвестиционом заједницом, од њих ћете чути да су јавне финансије Србије већ на 'инвестиционом' рејтингу' и желимо да тако и остане", навео је Мали. 

Министар финансија представио је и у Паризу програм "Србија 2027 – Скок у будућност" и додао да наша земља жели да пронађе начин да настави да расте. 

"Планирамо да у наредне три, три и по године уложимо око 18 милијарди евра, само да достигнемо овај циљ да БДП буде на нивоу од 100 милијарди евра у 2027. Поделили смо овај план у шест група. У суштини идемо на повећање плата, повећање минималне зараде, повећање пензија у Србији, чиме се заправо повећава животни стандард", рекао је Мали. 

Подсетио је да је план да достигнемо просечну плату 2027. године од 1.400 евра. Мали је рекао да је 2012. године, просечна плата у Србији износила 331 евро, што је, како је оценио, велики корак напред. 

Говорећи о важним пројектима, издвојио је пројекат Био4, највећи биотехнолошки кампус који се гради у Србији и југоисточној Европи, који ће у основи потпуно променити перспективу индустрије вештачке интелигенције и ИТ иновације у целом региону. 

"Србија жели да и даље буде лидер у овој области. Очекујемо од ИКТ индустрије да извезе више од 10 милијарди евра само три и по године касније. Погледајте само бројке, јер много улажемо у инфраструктуру, у путеве, у железницу. Погледајте колико је километара нових аутопутева у Србији. Онда погледајте шта ће се заправо десити до 2024. Исто важи и за железничку инфраструктуру. Градимо брзу железничку мрежу у Србији, део до Новог Сада је већ завршен, као што знате. Део до мађарске границе биц́е завршен до краја године. Градићемо и брзу пругу до Ниша, до границе са Северном Македонијом. То је окосница будућег развоја што се индустрије тиче и ми ћемо то наставити да радимо", рекао је потпредседник Владе. 

Према његовим речима, програм "Србија 2027" је свеобухватнији, покрива сваку индустрију. Истакао је да је суштина да Србија улаже у зелену транзицију, у енергетику, пољопривреду. 

"Јако смо се борили прошле године да освојимо Екпо 2027. Победили смо против САД, победили смо Аргентину, Тајланд, Шпанију и Србија ће 2027. године бити центру света. Планирамо огромне инфраструктурне радове у том погледу, не само у Београду већ и у Србији", закључио је Мали и позвао француске привреднике да улажу у Србију.

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен