Čitaj mi

Mali u Parizu pozvao franucske kompanije da ulažu u Srbiju

1/4

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali predstavio je danas u Parizu francuskim privrednicima i predstavnicima francuskih kompanija potencijale Srbije za dalja ulaganja, u okviru zvanične posete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj.

On je izjavio da Srbija prethodnih godina i sada, uprkos pandemiji korona virusa i energetskoj krizi, uspeva da ostvaruje pozitivne stope rasta.

“Prošle godine stopa rasta BDP-a je bila 2,5 odsto. Plan je da Srbija 2027. godine pređe 100 milijardi evra BDP-a. Kao što je rekao predsednik, mi držimo pod kontrolom naš javni dug prema BDP-u i on je u martu bio 47,7 odsto, a danas je 48,5 odsto, a po našim konzervativnim procenama nikada javni dug neće preći 55 ili 56 odsto”, rekao je Mali. 

On je istakao da francuske kompanije zapošljavaju više od 11.000 ljudi u Srbiji i dodao da Srbija, istorijski gledano, ima rekordan broj zaposlenih i da su sve mere koje su preduzimane u poslednjih nekoliko godina, bez obzira na svetsku krizu, dale rezultate. 

"Stopa nezaposlenosti je rekordno niska, 9,1 odsto. Godine 2012. je bila 25,9 odsto", naglasio je. 

Kako je istakao, Srbija želi da ima više investicija i otvori više radnih mesta i u tome je na dobrom putu imajući u vidu da iz godine u godinu obara rekorde. 

Mali je poručio da se Srbija pokazala kao izuzetno atraktivna investiciona destinacija, delom i zbog francuskih kompanija koje učestvuju u tome. 

"Kada razgovarate sa investicionom zajednicom, od njih ćete čuti da su javne finansije Srbije već na 'investicionom' rejtingu' i želimo da tako i ostane", naveo je Mali. 

Ministar finansija predstavio je i u Parizu program "Srbija 2027 – Skok u budućnost" i dodao da naša zemlja želi da pronađe način da nastavi da raste. 

"Planiramo da u naredne tri, tri i po godine uložimo oko 18 milijardi evra, samo da dostignemo ovaj cilj da BDP bude na nivou od 100 milijardi evra u 2027. Podelili smo ovaj plan u šest grupa. U suštini idemo na povećanje plata, povećanje minimalne zarade, povećanje penzija u Srbiji, čime se zapravo povećava životni standard", rekao je Mali. 

Podsetio je da je plan da dostignemo prosečnu platu 2027. godine od 1.400 evra. Mali je rekao da je 2012. godine, prosečna plata u Srbiji iznosila 331 evro, što je, kako je ocenio, veliki korak napred. 

Govoreći o važnim projektima, izdvojio je projekat Bio4, najveći biotehnološki kampus koji se gradi u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, koji će u osnovi potpuno promeniti perspektivu industrije veštačke inteligencije i IT inovacije u celom regionu. 

"Srbija želi da i dalje bude lider u ovoj oblasti. Očekujemo od IKT industrije da izveze više od 10 milijardi evra samo tri i po godine kasnije. Pogledajte samo brojke, jer mnogo ulažemo u infrastrukturu, u puteve, u železnicu. Pogledajte koliko je kilometara novih autoputeva u Srbiji. Onda pogledajte šta će se zapravo desiti do 2024. Isto važi i za železničku infrastrukturu. Gradimo brzu železničku mrežu u Srbiji, deo do Novog Sada je već završen, kao što znate. Deo do mađarske granice biće završen do kraja godine. Gradićemo i brzu prugu do Niša, do granice sa Severnom Makedonijom. To je okosnica budućeg razvoja što se industrije tiče i mi ćemo to nastaviti da radimo", rekao je potpredsednik Vlade. 

Prema njegovim rečima, program "Srbija 2027" je sveobuhvatniji, pokriva svaku industriju. Istakao je da je suština da Srbija ulaže u zelenu tranziciju, u energetiku, poljoprivredu. 

"Jako smo se borili prošle godine da osvojimo Ekpo 2027. Pobedili smo protiv SAD, pobedili smo Argentinu, Tajland, Španiju i Srbija će 2027. godine biti centru sveta. Planiramo ogromne infrastrukturne radove u tom pogledu, ne samo u Beogradu već i u Srbiji", zaključio je Mali i pozvao francuske privrednike da ulažu u Srbiju.

Slične teme

Mali sa zvaničnikom EKSPA: Impresioniran sam napretkom

Mali sa zvaničnikom EKSPA: Impresioniran sam napretkom

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

Siniša Mali: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta

Siniša Mali: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta