Читај ми

Мали: Сјајне вести за пензионере, од сутра повећање пензија 5,5 одсто и попусти са пензионерским картицама

1/5

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали најавио је да од сутра, 1.октобра, креће увећање пензија од 5,5 одсто, као и почетак примене пензионерских картица које ће најстаријим суграђанима омогућити бројне погодности приликом куповине и плаћања роба и услуга.

"Сутра је 1. октобар, Међународни дан старијих особа, и за наше пензионере имамо две лепе вести - креће повећање пензија и примена пензионерских картица. Најпре сутра креће ванредна индексација пензија, дакле повећање пензија за 5,5 одсто. Обећање које смо дали испуњавамо. Такође, за све пензионере од 1. јануара 2024. имамо додатно повећање пензија од 14,8 одсто. Када погледамо прошлу и ову годину, укупно кумулативно повећање пензија у Србији биће преко 56 одсто, дакле, далеко изнад нивоа инфлације. Овим показујемо колико водимо рачуна о животном стандарду наших најстаријих суграђана. На све то, додатно, као што је председник Вучић обећао, крајем новембра, почетком децембра, идемо са једнократном исплатом у износу од 20.000 динара за све пензионере. Ово је прави начин да им се одужимо за све што су урадили за нашу земљу, да покажемо бригу према њима и да им кажемо велико хвала за сву подршку коју нам пружају”, рекао је Мали.

Према речима министра, од сутра почиње и коришћење пензионерских картица које ће најстаријим суграђанима омогућити бројне погодности. 

"Идеја је да сваки пензионер има своју персонализовану картицу са којом ће моћи да оствари бројне погодности", рекао је потпредседник Владе. Нагласио је да је до сада преко 650 привредних субјеката нуди попусте за своје услуге.

“До сада су споразуми потписани са око 650 привредних субјеката. Они су део велике породице која се прикључила овој сјајној идеји. Дакле, свако ко се пријави за пензионерску картицу имаће попусте у великим трговинским ланцима, здравственим установама и апотекама, продавницама беле технике, ресторанима, туристичким агенцијама, музејима, позориштима, а у акцију су се прикључичи и НИС и Путеви Србије”, рекао је Мали, који је присуствовао потписивању Споразума о сарадњи између банке “Поштанска штедионица” и Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање на пројекту Пензионерска картица нове генерације.

Уговор су у Министарству финансија потписали директор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Реља Огњеновић и председник Извршног одбора банке “Поштанска штедионица“ Бојан Кекић.

Министар финансија је позвао сва предузећа, институције, све који су заинтересовани да се придруже.

“Око 1,7 милиона пензионера остварује право на бесплатну пензионерску картицу, а до сада се за њу пријавило око 920.000 наших најстаријих”, рекао је министар.

Подсетио је да ће од 1. јануара просечна пензија у Србији бити 390 евра.

“Пре само десет година била је свега 204 евра. То говори о томе колико се Србија променила, колико бринемо о грађанима. Потпуно смо у динамици плана Србија 2025, односно да нам до краја 2025.године просечна пензија буде између 430 до 450 евра. Сва обећања испуњавамо”, нагласио је министар.

Директор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Реља Огњеновић, рекао је да је веома задовољан ширењем тима који се окупио око програма пензионерских картица.

“Потписали смо данас уговор са банком “Поштанска штедионица”, која је највећи партнер ПИО Фонда. Преко 800.000 пензионера остварује своје право преко банке “Поштанска штедионица” и нама је био императив да и они буду део нашег тима. Захваљујем и Министарству финансија и министу Синиши Малом који су током целог овог пројекта били уз ПИО, али и уз све остале пројекте који се спроводе у циљу бољег животног стандарда наших грађана. Пензионерска картица је један од начина да покажемо да нам је брига о најстаријима приоритет и позивам још компанија и државних институција да нам се придруже у што већем броју, како би од сутра дали још више погодности нашим пензонерима”, рекао је Огњеновић.

Бојан Кекић, председник Извршног одбора Банке „Поштанска штедионица“, рекао је да је “Поштанска штедионица”, као одговорна државна банка, препознатљива по бризи за своје клијенте, посебно пензионере, због чега се укључила у пројекат Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање и омогућила корисницима пензионерске картице бројне погодности.  

“За нас кажу да смо банка пензионера и ми са поносом носимо тај епитет. Пензионери који отворе текући рачун у нашој банци биће ослобођени трошкова накнаде за вођење платног рачуна у првих шест месеци уз могућност да одмах користе услугу „Пензија унапред“ – исплата пензија до седам дана пре званичног датума исплате, без накнаде. Такође, месечна накнада за вођење платног рачуна биће умањена за 10 одсто”, рекао је Кекић.

За пензионерску картицу заинтересовани могу да се пријаве и у више од 200 експозитура банке “Поштанска штедионица” широм Србије. Пријављивање за пензионерске картице је могуће обавити електронски на сајту Фонда ПИО, или у филијалама Фонда где запослени помажу пензионерима и за њих могу попунити електронски захтев. Пријављивање је могуће и на 1.530 шалтера „Поште Србије“.

Сличне теме

Мали: Корисници новчане социјалне помоћи и додатка за помоћ и негу другог лица данас добијају по 10.000 динара

Мали: Корисници новчане социјалне помоћи и додатка за помоћ и негу другог лица данас добијају по 10.000 динара

Синиша Мали: Свим пензионерима данас исплата по 20.000 динара

Синиша Мали: Свим пензионерима данас исплата по 20.000 динара

Синиша Мали: Грађани Србије знају да могу да се ослоне на своју државу

Синиша Мали: Грађани Србије знају да могу да се ослоне на своју државу