Čitaj mi

Mali: Sjajne vesti za penzionere, od sutra povećanje penzija 5,5 odsto i popusti sa penzionerskim karticama

1/5

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali najavio je da od sutra, 1.oktobra, kreće uvećanje penzija od 5,5 odsto, kao i početak primene penzionerskih kartica koje će najstarijim sugrađanima omogućiti brojne pogodnosti prilikom kupovine i plaćanja roba i usluga.

"Sutra je 1. oktobar, Međunarodni dan starijih osoba, i za naše penzionere imamo dve lepe vesti - kreće povećanje penzija i primena penzionerskih kartica. Najpre sutra kreće vanredna indeksacija penzija, dakle povećanje penzija za 5,5 odsto. Obećanje koje smo dali ispunjavamo. Takođe, za sve penzionere od 1. januara 2024. imamo dodatno povećanje penzija od 14,8 odsto. Kada pogledamo prošlu i ovu godinu, ukupno kumulativno povećanje penzija u Srbiji biće preko 56 odsto, dakle, daleko iznad nivoa inflacije. Ovim pokazujemo koliko vodimo računa o životnom standardu naših najstarijih sugrađana. Na sve to, dodatno, kao što je predsednik Vučić obećao, krajem novembra, početkom decembra, idemo sa jednokratnom isplatom u iznosu od 20.000 dinara za sve penzionere. Ovo je pravi način da im se odužimo za sve što su uradili za našu zemlju, da pokažemo brigu prema njima i da im kažemo veliko hvala za svu podršku koju nam pružaju”, rekao je Mali.

Prema rečima ministra, od sutra počinje i korišćenje penzionerskih kartica koje će najstarijim sugrađanima omogućiti brojne pogodnosti. 

"Ideja je da svaki penzioner ima svoju personalizovanu karticu sa kojom će moći da ostvari brojne pogodnosti", rekao je potpredsednik Vlade. Naglasio je da je do sada preko 650 privrednih subjekata nudi popuste za svoje usluge.

“Do sada su sporazumi potpisani sa oko 650 privrednih subjekata. Oni su deo velike porodice koja se priključila ovoj sjajnoj ideji. Dakle, svako ko se prijavi za penzionersku karticu imaće popuste u velikim trgovinskim lancima, zdravstvenim ustanovama i apotekama, prodavnicama bele tehnike, restoranima, turističkim agencijama, muzejima, pozorištima, a u akciju su se priključiči i NIS i Putevi Srbije”, rekao je Mali, koji je prisustvovao potpisivanju Sporazuma o saradnji između banke “Poštanska štedionica” i Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje na projektu Penzionerska kartica nove generacije.

Ugovor su u Ministarstvu finansija potpisali direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Relja Ognjenović i predsednik Izvršnog odbora banke “Poštanska štedionica“ Bojan Kekić.

Ministar finansija je pozvao sva preduzeća, institucije, sve koji su zainteresovani da se pridruže.

“Oko 1,7 miliona penzionera ostvaruje pravo na besplatnu penzionersku karticu, a do sada se za nju prijavilo oko 920.000 naših najstarijih”, rekao je ministar.

Podsetio je da će od 1. januara prosečna penzija u Srbiji biti 390 evra.

“Pre samo deset godina bila je svega 204 evra. To govori o tome koliko se Srbija promenila, koliko brinemo o građanima. Potpuno smo u dinamici plana Srbija 2025, odnosno da nam do kraja 2025.godine prosečna penzija bude između 430 do 450 evra. Sva obećanja ispunjavamo”, naglasio je ministar.

Direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Relja Ognjenović, rekao je da je veoma zadovoljan širenjem tima koji se okupio oko programa penzionerskih kartica.

“Potpisali smo danas ugovor sa bankom “Poštanska štedionica”, koja je najveći partner PIO Fonda. Preko 800.000 penzionera ostvaruje svoje pravo preko banke “Poštanska štedionica” i nama je bio imperativ da i oni budu deo našeg tima. Zahvaljujem i Ministarstvu finansija i ministu Siniši Malom koji su tokom celog ovog projekta bili uz PIO, ali i uz sve ostale projekte koji se sprovode u cilju boljeg životnog standarda naših građana. Penzionerska kartica je jedan od načina da pokažemo da nam je briga o najstarijima prioritet i pozivam još kompanija i državnih institucija da nam se pridruže u što većem broju, kako bi od sutra dali još više pogodnosti našim penzonerima”, rekao je Ognjenović.

Bojan Kekić, predsednik Izvršnog odbora Banke „Poštanska štedionica“, rekao je da je “Poštanska štedionica”, kao odgovorna državna banka, prepoznatljiva po brizi za svoje klijente, posebno penzionere, zbog čega se uključila u projekat Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i omogućila korisnicima penzionerske kartice brojne pogodnosti.  

“Za nas kažu da smo banka penzionera i mi sa ponosom nosimo taj epitet. Penzioneri koji otvore tekući račun u našoj banci biće oslobođeni troškova naknade za vođenje platnog računa u prvih šest meseci uz mogućnost da odmah koriste uslugu „Penzija unapred“ – isplata penzija do sedam dana pre zvaničnog datuma isplate, bez naknade. Takođe, mesečna naknada za vođenje platnog računa biće umanjena za 10 odsto”, rekao je Kekić.

Za penzionersku karticu zainteresovani mogu da se prijave i u više od 200 ekspozitura banke “Poštanska štedionica” širom Srbije. Prijavljivanje za penzionerske kartice je moguće obaviti elektronski na sajtu Fonda PIO, ili u filijalama Fonda gde zaposleni pomažu penzionerima i za njih mogu popuniti elektronski zahtev. Prijavljivanje je moguće i na 1.530 šaltera „Pošte Srbije“.

Slične teme

Mali sa zvaničnikom EKSPA: Impresioniran sam napretkom

Mali sa zvaničnikom EKSPA: Impresioniran sam napretkom

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

Siniša Mali: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta

Siniša Mali: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta