Читај ми

Мали: Радови на изградњи ЕКСПО комплекса теку по плану

1/4

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, обишао је данас градилиште ЕКСПО комплекса у Сурчину, и изјавио да изградња објеката иде по плану, па и испред рокова неколико дана, као и да ће ускоро бити видљиво постављање првих стубова и ангажовање још већег броја радника. 

„Радови иду по плану, чак и испред рока, тако да смо задовољни. Ово је велики пројекат јер запошљавамо наше грађевинце, нашу индустрију и привреду. На такав начин доприносимо расту БДП-а, а све је то део програма Србија 2027. Наша жеља је да искористимо ову изложбу како би Србију представили на најбољи могући начин“, рекао је Мали. 

Он је додао да су рокови изградње веома кратки, али да је организација рада и логистика таква да ће се о њој причати као о великом грађевинском подухвату, када све буде завршено. 

„Сама логистика, координација, организација посла и пројекта овог градилишта је нешто о чему ће генерације после нас причати“, додао је он. 

Говорећи о конкретним радовима, Мали је прецизирао да је постављање шипова на хали 5 завршено пет дана пре рока. Додао је и да би неко рекао да је пет дана испред рока, мало, али да је то успех имајући у виду обим радова. Такође, истакао је, долазе пролећни и летњи месеци, те се очекује да се са динамиком радова још више одмакне испред предвиђеног рока. 

„Ови шипови и греде су били важни, а врло брзо, у наредних пар дана, већ ће се видети први стубови који се уздижу изнад земље. Као што сам и рекао прошли пут када сам био овде, све иде по плану и обећању, а наши радници и кинески пријатељи врло вредно раде“, истакао је Мали. 

Он је нагласио да је надзор радова интензиван и да се из дана у дан прати сваки сегмент посла. 

„Увек је добро да идемо пре плана, да радимо боље него што је очекивано. Рокови су кратки. Нисам сигуран да постоји било какав пројекат ове величине који треба да се заврши у овако кратком периоду. Ми ћемо успети, нема разлога да не успемо“, рекао је потпредседник Владе. 

Он је додао да је на терену ангажовано неколико стотина радника и доста тешке механизације, али да се прави замајац и још већи број радника очекује када се крене са израдом стубова и радовима изнад земље.

„Ово су припремни радови са којима смо кренули у јулу прошле године, а реч је о насипању песка и камена. Ми ћемо имати 4,5 милиона кубика песка насуто на овом терену и скоро милион кубика камена. Огромне су то количине. Када се крене са градњом изнад земље то ће све бити много видљивије и атрактивније, али наравно и ове ствари морате да завршите“, истакао је Мали. 

Он је подсетио да су очекивања од ЕКСПО-a и реализације програма "Скок у будућност - Србија ЕКСПО 2027", заиста велика. 

„Очекујемо скоро три милиона посетилаца, да представимо нашу земљу на прави начин. Програм 'Србија 2027', подразумева додатних 18 милијарди евра улагања у целу Србију - у наше путеве, железницу, школство, здравство, установе које треба да подигну квалитет живота грађана Србије. То је оно што желимо да урадимо у наредне три, 3,5 године“, навео је он. 

Министар финансија је подвукао да ће са оваквим обимом развоја Србија покушати да достигне ниво БДП-а од 100 милијарди евра до 2027.

„То ће бити потпуно другачија слика наше Србије, а као што видите сваки дан се овде на градилишту нешто ново ради, ново мења, већ је хала пет када су шипови у питању готова, а тренутно се раде још две хале. Видите стотине радника, стотине машина. Сваки дан се све мења на понос свих грађана“, истакао је министар.

Он је додао да ће се испунити обећање да 1. децембра 2026. године буду уручени кључеви павиљона свим учесницима ЕКСПО изложбе. 

„Оно што је за мене важно је да свако обећање које дајемо, ми испуњавамо. Ово је прилика за Србију, прилика за даље промене. Наша земља расте и развија се. Све ово што видите, нам је услов за повећање плата и пензија, за даљи напредак и слика једне успешне и боље Србије“, закључио је Синиша Мали. 

Сличне теме

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду

Синиша Мали: Морамо да будемо ефикасни, Србија ће урадити све што је неопходно да испуни Реформску агенду

Синиша Мали: Морамо да будемо ефикасни, Србија ће урадити све што је неопходно да испуни Реформску агенду

Синиша Мали: Циљ државе нулта толеранција на сиву економију

Синиша Мали: Циљ државе нулта толеранција на сиву економију