Čitaj mi

Mali: Radovi na izgradnji EKSPO kompleksa teku po planu

1/4

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, obišao je danas gradilište EKSPO kompleksa u Surčinu, i izjavio da izgradnja objekata ide po planu, pa i ispred rokova nekoliko dana, kao i da će uskoro biti vidljivo postavljanje prvih stubova i angažovanje još većeg broja radnika. 

„Radovi idu po planu, čak i ispred roka, tako da smo zadovoljni. Ovo je veliki projekat jer zapošljavamo naše građevince, našu industriju i privredu. Na takav način doprinosimo rastu BDP-a, a sve je to deo programa Srbija 2027. Naša želja je da iskoristimo ovu izložbu kako bi Srbiju predstavili na najbolji mogući način“, rekao je Mali. 

On je dodao da su rokovi izgradnje veoma kratki, ali da je organizacija rada i logistika takva da će se o njoj pričati kao o velikom građevinskom poduhvatu, kada sve bude završeno. 

„Sama logistika, koordinacija, organizacija posla i projekta ovog gradilišta je nešto o čemu će generacije posle nas pričati“, dodao je on. 

Govoreći o konkretnim radovima, Mali je precizirao da je postavljanje šipova na hali 5 završeno pet dana pre roka. Dodao je i da bi neko rekao da je pet dana ispred roka, malo, ali da je to uspeh imajući u vidu obim radova. Takođe, istakao je, dolaze prolećni i letnji meseci, te se očekuje da se sa dinamikom radova još više odmakne ispred predviđenog roka. 

„Ovi šipovi i grede su bili važni, a vrlo brzo, u narednih par dana, već će se videti prvi stubovi koji se uzdižu iznad zemlje. Kao što sam i rekao prošli put kada sam bio ovde, sve ide po planu i obećanju, a naši radnici i kineski prijatelji vrlo vredno rade“, istakao je Mali. 

On je naglasio da je nadzor radova intenzivan i da se iz dana u dan prati svaki segment posla. 

„Uvek je dobro da idemo pre plana, da radimo bolje nego što je očekivano. Rokovi su kratki. Nisam siguran da postoji bilo kakav projekat ove veličine koji treba da se završi u ovako kratkom periodu. Mi ćemo uspeti, nema razloga da ne uspemo“, rekao je potpredsednik Vlade. 

On je dodao da je na terenu angažovano nekoliko stotina radnika i dosta teške mehanizacije, ali da se pravi zamajac i još veći broj radnika očekuje kada se krene sa izradom stubova i radovima iznad zemlje.

„Ovo su pripremni radovi sa kojima smo krenuli u julu prošle godine, a reč je o nasipanju peska i kamena. Mi ćemo imati 4,5 miliona kubika peska nasuto na ovom terenu i skoro milion kubika kamena. Ogromne su to količine. Kada se krene sa gradnjom iznad zemlje to će sve biti mnogo vidljivije i atraktivnije, ali naravno i ove stvari morate da završite“, istakao je Mali. 

On je podsetio da su očekivanja od EKSPO-a i realizacije programa "Skok u budućnost - Srbija EKSPO 2027", zaista velika. 

„Očekujemo skoro tri miliona posetilaca, da predstavimo našu zemlju na pravi način. Program 'Srbija 2027', podrazumeva dodatnih 18 milijardi evra ulaganja u celu Srbiju - u naše puteve, železnicu, školstvo, zdravstvo, ustanove koje treba da podignu kvalitet života građana Srbije. To je ono što želimo da uradimo u naredne tri, 3,5 godine“, naveo je on. 

Ministar finansija je podvukao da će sa ovakvim obimom razvoja Srbija pokušati da dostigne nivo BDP-a od 100 milijardi evra do 2027.

„To će biti potpuno drugačija slika naše Srbije, a kao što vidite svaki dan se ovde na gradilištu nešto novo radi, novo menja, već je hala pet kada su šipovi u pitanju gotova, a trenutno se rade još dve hale. Vidite stotine radnika, stotine mašina. Svaki dan se sve menja na ponos svih građana“, istakao je ministar.

On je dodao da će se ispuniti obećanje da 1. decembra 2026. godine budu uručeni ključevi paviljona svim učesnicima EKSPO izložbe. 

„Ono što je za mene važno je da svako obećanje koje dajemo, mi ispunjavamo. Ovo je prilika za Srbiju, prilika za dalje promene. Naša zemlja raste i razvija se. Sve ovo što vidite, nam je uslov za povećanje plata i penzija, za dalji napredak i slika jedne uspešne i bolje Srbije“, zaključio je Siniša Mali. 

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen