Читај ми

Мали представио закон о подршци младима у Скупштини Србије

1/3

Министар финансија Синиша Мали представио је данас посланицима у Скупштини Србије предлог закона чијим ће усвајањем бити омогућена исплата новчане подршке младим људима, држављанима Републике Србије у износу од 100 евра у динарској противвредности.

Реч је о Предлог закона о Привременом регистру држављана Републике Србије од 16 до 29 година којима се уплаћује новчанa помоћ за ублажавање последица пандемије болести CОVID-19 изазване вирусом SARS-CоV-2.

„Оно што је посебно важно, у овом закону дефинишу се и критеријуми и рокови за исплату ове помоћи. Пријава почиње у суботу 15. јануара а завршава се 30. јануара. Ми ћемо већ од 1. фебруара кренути са исплатом свима који су се за ову помоћ пријавили. Пријављују се млади са навршених 16 и навршених 29 година и то на дан ступања на снагу овог закона“, рекао је Мали. 

Он је објаснио да је процес пријаве веома једноставан и лак. Како је прецизирао, биће потребно да се на порталу Управе за трезор на месту предвиђеном за то унесе број личне карте, ЈМБГ и да се изабере банка где има отворен рачун. У случају да млада особа нема рачун у банци, биће јој отворен наменски рачун у банци коју одабере приликом пријаве.

Министар је поручио да држава са овим законом и најављеном новчаном подршком за младе, пензионере и здравствене раднике показује колико је јака и економски стабилна.

„Ми овим показујемо снагу наших финансија и бригу о онима којима је наша помоћ најпотребнија“, поручио је он.

Мали је подсетио да ће у петак 14. јануара, на рачуне свих здравствених радника лећи 10.000 динара, као и да ће 10. фебруара пензионерима бити уплаћено по 20.000 динара како би и додатно ублажили негативне последице вируса Ковид 19.

Министар финансија подсетио је да су од 1. јануара повећане пензије за 5,5 одсто, по швајцарској формули, као и да је минимална цена рада повећана за 9,4 одсто, те минимална зарада достигла износ већи од 35.000 динара и да су повећане плате у јавном сектору у просеку од 7,4 одсто. 

„Прве увећане минималне зараде, плате и пензије биће исплаћене почетком фебруара и то је још један знак да испуњавамо обећања која смо дали у динар и у дан и да водимо рачуна о животном стандарду грађана Србије“, рекао је Мали. 

Он је честитао и грађанима Србије на успесима које наша земља постиже, истичући да је по флеш процени Републичког завода за статистику стопа раста наше економије у 2021. години била 7,5 одсто.

„Са стопом раста од минус 0,9 одсто у 2020. години, ако погледамо те две године кумулативно то је раст од 6,5 одсто, и то је после Ирске највиша стопа раста у Европи. Србија побеђује у доба пандемије, највеће кризе, буџети које сте ви изгласали, начин на који смо се борили за повећање плата, пензија, капиталне инвестиције, дали су свој резултат у овој највећој стопи раста у ове две пандемијске године“, казао је Мали.

Он је нагласио да је све ово постигнуто упркос огромној помоћи која је дата грађанима и привреди.

„Ово што исплаћујемо ове године, укупна помоћ за грађане и привреду износи 8,7 милијарди евра. То је 18 одсто нашег БДП-а. То је огромна цифра, али управо она показује снагу наше економије, стабилност наших јавних финансија и одговорност наше политике усмерене ка томе да помогнемо онима којима је наша помоћ најпотребнија“, рекао је Мали.

Он је изразио очекивање и да ће посланици подржати овај закон јер је, како је нагласио, ово изузетно лепа вест за младе.

Сличне теме

Министар Синиша Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом

Министар Синиша Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом

Станивуковић: Почео девети циклус израде ЕРП-а за период од 2023. до 2025. године

Станивуковић: Почео девети циклус израде ЕРП-а за период од 2023. до 2025. године

Министар Синиша Мали разговарао са замеником министра Ирана Алирезом Пејманпаком

Министар Синиша Мали разговарао са замеником министра Ирана Алирезом Пејманпаком