Čitaj mi

Mali predstavio zakon o podršci mladima u Skupštini Srbije

1/3

Ministar finansija Siniša Mali predstavio je danas poslanicima u Skupštini Srbije predlog zakona čijim će usvajanjem biti omogućena isplata novčane podrške mladim ljudima, državljanima Republike Srbije u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Reč je o Predlog zakona o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

„Ono što je posebno važno, u ovom zakonu definišu se i kriterijumi i rokovi za isplatu ove pomoći. Prijava počinje u subotu 15. januara a završava se 30. januara. Mi ćemo već od 1. februara krenuti sa isplatom svima koji su se za ovu pomoć prijavili. Prijavljuju se mladi sa navršenih 16 i navršenih 29 godina i to na dan stupanja na snagu ovog zakona“, rekao je Mali. 

On je objasnio da je proces prijave veoma jednostavan i lak. Kako je precizirao, biće potrebno da se na portalu Uprave za trezor na mestu predviđenom za to unese broj lične karte, JMBG i da se izabere banka gde ima otvoren račun. U slučaju da mlada osoba nema račun u banci, biće joj otvoren namenski račun u banci koju odabere prilikom prijave.

Ministar je poručio da država sa ovim zakonom i najavljenom novčanom podrškom za mlade, penzionere i zdravstvene radnike pokazuje koliko je jaka i ekonomski stabilna.

„Mi ovim pokazujemo snagu naših finansija i brigu o onima kojima je naša pomoć najpotrebnija“, poručio je on.

Mali je podsetio da će u petak 14. januara, na račune svih zdravstvenih radnika leći 10.000 dinara, kao i da će 10. februara penzionerima biti uplaćeno po 20.000 dinara kako bi i dodatno ublažili negativne posledice virusa Kovid 19.

Ministar finansija podsetio je da su od 1. januara povećane penzije za 5,5 odsto, po švajcarskoj formuli, kao i da je minimalna cena rada povećana za 9,4 odsto, te minimalna zarada dostigla iznos veći od 35.000 dinara i da su povećane plate u javnom sektoru u proseku od 7,4 odsto. 

„Prve uvećane minimalne zarade, plate i penzije biće isplaćene početkom februara i to je još jedan znak da ispunjavamo obećanja koja smo dali u dinar i u dan i da vodimo računa o životnom standardu građana Srbije“, rekao je Mali. 

On je čestitao i građanima Srbije na uspesima koje naša zemlja postiže, ističući da je po fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku stopa rasta naše ekonomije u 2021. godini bila 7,5 odsto.

„Sa stopom rasta od minus 0,9 odsto u 2020. godini, ako pogledamo te dve godine kumulativno to je rast od 6,5 odsto, i to je posle Irske najviša stopa rasta u Evropi. Srbija pobeđuje u doba pandemije, najveće krize, budzeti koje ste vi izglasali, način na koji smo se borili za povećanje plata, penzija, kapitalne investicije, dali su svoj rezultat u ovoj najvećoj stopi rasta u ove dve pandemijske godine“, kazao je Mali.

On je naglasio da je sve ovo postignuto uprkos ogromnoj pomoći koja je data građanima i privredi.

„Ovo što isplaćujemo ove godine, ukupna pomoć za građane i privredu iznosi 8,7 milijardi evra. To je 18 odsto našeg BDP-a. To je ogromna cifra, ali upravo ona pokazuje snagu naše ekonomije, stabilnost naših javnih finansija i odgovornost naše politike usmerene ka tome da pomognemo onima kojima je naša pomoć najpotrebnija“, rekao je Mali.

On je izrazio očekivanje i da će poslanici podržati ovaj zakon jer je, kako je naglasio, ovo izuzetno lepa vest za mlade.

Slične teme

Mali: Dogovoreno skladištenje 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj

Mali: Dogovoreno skladištenje 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj

Stanivuković u Briselu: Srbija spremno dočekala ekonomsku krizu

Stanivuković u Briselu: Srbija spremno dočekala ekonomsku krizu

Mali: Vlada Republike Srbije usvojila meru podrške preduzećima pogođenim sukobima u Ukrajini

Mali: Vlada Republike Srbije usvojila meru podrške preduzećima pogođenim sukobima u Ukrajini