Читај ми

Мали: Поносан сам због почетка радова на Макишком пољу, на пројекту изградње београдског метроа

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали истакао је да не може да сакрије понос због почетка радова на Макишком пољу, на пројекту изградње београдског метроа и поновио да ће прва линија бити завршена 2028, а друга 2030. године.

„Замислите шта то значи за грађане Београда и Србије, а посебно за становнике Миријева, који ће имати и прву и другу линију. То је важно и за грађане Карабурме, Звездаре, Палилуле, за грађане који живе у Београду на води, а ту је и Чукарица, Баново брдо, Макишко поље. То је само прва линија, која ће имати 21 станицу. Друга линија ће повезивати Бежанијску косу, Нови Београд, Земун, преко Славије до Миријева такође. Трећа линија, која је такође у плану, повезиваће Вождовац са Новим Београдом, до Бежанијске косе. У тим деловима града се подиже вредност некретнина, цене квадрата ће бити веће за 40, 50 одсто. Овај пројекат није само развојни, већ њиме мењамо перспетктиву главног града“, објаснио је Мали гостујући на телевизији Пинк. 

Министар финансија је поновио да су средства за изградњу обезбеђена, те да је новац за припремне радове предвиђен у буџету. 

„Овом пројекту приступамо озбиљно. Раније су грађани добијали разна обећања, али ми свако своје обећање остварујемо. Обећање да ћемо градити метро, ми смо испунили, обезбедили смо новац и данас су почели радови. На том, једном од највећих развојних пројеката у земљи, биће упослено 40, 50 великих компанија и око 500 малих и средњих предузећа, што значи да ће десетине хиљада радника свој хлеб зарађивати од изградње метроа“, навео је он. 

Осврнувши се на критике поводом почетка изградње метроа у Београду, Мали је рекао да су и за Београд на води појединци говорили да је пусти сан, лаж и превара, али да је реалност другачија, јер уместо најружнијег дела Београда, сада имамо најлепши део престонице, највеће градилиште у овом делу Европе.

„Смејали су се нашим сновима, а ми смо те снове остварили. Они који су најбучнији по том питању, имали су своју шансу у прошлости. Ту могућност је имао и Драган Ђилас, да сагради и Београд на води и метро, па није, јер је пунио своје џепове, а грађанима Београда оставио дугове. Наши снови су другачији, ми желимо да остваримо снове који грађани сањају деценијама“, рекао је Мали. 

Мали је напоменуо да су јавне финансије Републике Србије здраве, да новца на рачуну има, а да је јавни дуг под контролом, као и да се очекује да ћемо ове године имати једну од најбрже растућих економија у Европи, те да се циља стопа раста од преко 7 одсто.

„Пројекције Светске банке и Међународног монетарног фонда (ММФ) мењају се из месеца у месец, што је потврда одговорне економске политике коју водимо. Првобитне пројекције су биле 3,5 одсто, а сада је ММФ рекао 6 процената, а Европска комисија да ће раст бити 6,7 одсто, док ми знамо да ће бити преко 7 процената. Уз прошлогодишњи резултат, бићемо међу прве три земље у Европи, најбрже растуће економије. Показали смо своју отпорност, а с друге стране и своју снагу јер смо имали довољно новца, довољно резерви да помогнемо привреди. Свако обећање које смо дали ми смо испунили у дан, и у динар“, нагласио је он и додао да грађани сада знају да ће држава бити ту за њих када је потребно.

Рекао је и да је у току пријава за додатних 20 евра, која је отворена до краја новембра. 

„Обећали смо уплату два пута по 30 евра, и то је исплаћено. Уплатили смо и по 50 евра у септембру свим најстаријим суграђанима, а 60 евра исплаћено је свима који су у евиденцији Националне службе за запошљавање. Обећали смо додатних 20 евра, јер имамо новца. Они који су се пријавили за 30+30 евра, не треба да се пријављују, као ни пензионери и корисници социјалне помоћи. Пријављују се само они који су променили мишљење, они који су у међувремену стекли српско држављанство, они који су постали пунолетни. До јутрос у 7 часова, пријавило се 73.000 грађана за додатних 20 евра“, навео је Мали и додао да ће тај новац за најстарије бити исплаћен 7. децембра, а за остале 8. и 9. децембра. 

Најавио је да ће посланици сутра расправљати о буџету за наредну годину, који има два стуба – раст животног стандарда и капиталне инвестиције. 

„У 2022. години желимо да животни стандард настави да се подиже. Тако смо планирали од 1. јануара повећање пензија по швајцарској формули од 5,5 одсто, а у фебруару додатних 20.000 динара. У маси пензијa реч је о укупном повећању од 11,2 одсто. Планирано је и повећање плата у јавном сектору у просеку за 7,3 одсто, односно 8 процената за војску, здравствене и социјалне раднике, а 7 одсто за остале запослене. Договорено је и повећање минималне зараде за 9,4 одсто, чиме ће она први пут бити преко 35.000 динара, односно око 300 евра, што је дупло више у односу на 2011. годину када је та зарада износила 15.700 динара“, навео је Мали и додао да је минимална зарада веома важна јер покреће висину просечне зараде.  

Мали је објаснио да је за капиталне инвестиције следеће године, као покретача раста наше економије, буџетом предвиђено чак 486 милијарди динара. 

„Настављамо радове које смо започели – ауто-путеве, брзе саобраћајнице, пруге. Тако завршавамо и брзу пругу од Београда до Новог Сада, возићемо се возовима 200 километара на час. Завршавамо и Клинички центар у Београду, фабрику вакцина, обезбедили смо новац и за изградњу метроа, као и националног стадиона. Планиран је и наставак улагања у изградњу канализационе мреже, фабрика за пречишћавање отпадних вода, за уређење депонија. Дакле, план је да подижемо квалитет живота кроз подизање инфраструктуре, а животни стандард корз подизање зарада“, закључио је Мали. 

 

Сличне теме

Потписан Споразум о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима Србије и Велике Британије

Потписан Споразум о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима Србије и Велике Британије

Синиша Мали: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста

Синиша Мали: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду